Image default
BLOOMBERG

Άντονι Κωνσταντίνου: O γιος δολοφονημένου μεγιστάνα που καταζητείται για απάτη με πυραμίδα ponzi

Ο Άντονι Κωνσταντίνου ήταν μικρός, τη δεκαετία του 1980, όταν έχασε τον πατέρα του, Αρίστο, μεγιστάνα του χώρου της μόδας τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν σε έναν δρόμο του Λονδίνου, γνωστό ως Billionaires’ Row. Πρόκειται για μία δολοφονία που παραμένει ακόμη ανεξιχνίαστη.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Κωνσταντίνου junior φαινόνταν να έχει ξεπεράσει την τραγωδία, και ήταν επικεφαλής μίας ταχέως αναπτυσσόμενης χρηματιστηριακής εταιρείας στον 21ο όροφο ενός νέου ουρανοξύστη στην καρδιά του Citi.

Ζούσε μέσα στην πολυτέλεια ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014, παντρεύτηκε τη σύζυγό του σε μια τελετή αξίας 2,5 εκατομμυρίων στερλίνων (3,1 εκατομμυρίων δολαρίων) στην Σαντορίνη, μεταφέροντας εκεί τους καλεσμένους με ιδιωτικό τζετ.

Γνώρισε την πριγκίπισσα Άννα όταν η εταιρεία του χρηματοδότησε ένα σόου σκαφών στο Λονδίνο το 2015 και φιλοξένησε αστέρια του αθλητισμού σε μία εταιρική εκδήλωση στο γήπεδο Stamford Bridge, έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τσέλσι.

Ο υπερβολικά πολυτελής τρόπος ζωής προέρχονταν φαινομενικά από τα κεφάλαια που κληρονόμησε μετά τον θάνατο του πατέρα του και τα οποία είχε χρησιμοποιήσει για την ίδρυση μίας εταιρείας που πραγματοποιούσε συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος, της Capital World Markets.

Οι επιχειρηματικές του κινήσεις φαίνονταν νόμιμες και κέρδισε με ευκολία την εμπιστοσύνη των υποψήφιων πελατών. Ωστόσο, όλα άλλαξαν μετά την έφοδο της αστυνομίας στο γραφείο του Κωνσταντίνου στον Πύργο Salesforce το 2015, μετά από πληροφορία.

Όπως αποκαλύφθηκε, τα διαγράμματα στους υπολογιστές του trading που υποτίθεται ότι πραγματοποιούσε ήταν ψεύτικα, το ίδιο και ο πλούτος που έδινε την εντύπωση ότι είχε.

Τα χρήματα με τα οποία τροφοδοτούσε τον πολυτελή τρόπο ζωής του ήταν των μικροεπενδυτών που τον είχαν εμπιστευτεί και είχαν τοποθετήσει έως και 70 εκατομμύρια στερλίνες σε αυτό που τελικά, ήταν μία πυραμίδα τύπου ponzi.

Πολλοί απλοί άνθρωποι κατέληξαν να χάσουν τις οικονομίες τους.

Ο Κωνσταντίνου, 41 ετών σήμερα, κρίθηκε ένοχος για επτά κατηγορίες απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε μία δίκη που διήρκησε σχεδόν δύο μήνες, στο Southwark Crown Court του Λονδίνου τη Δευτέρα.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της δίκης ο Κωνσταντίνου εξαφανίστηκε και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του. Εβδομάδες μετά την εξαφάνισή του συνελήφθη στη Βουλγαρία επειδή είχε πλαστή ταυτότητα, αλλά για άγνωστους λόγους αφέθηκε ελεύθερος. Εξακολουθεί να καταζητείται.

Όπως επισημαίνει το -, τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τα έγγραφα του δικαστηρίου και τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Ο δικηγόρος του Κωνσταντίνου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι στρατιώτες του Νεπάλ

Ο Κωνσταντίνου άρχισε να προσελκύει επενδυτές από τα τέλη του 2013 με “δόλωμα” τις γενναιόδωρες αποδόσεις που υπόσχονταν -5% ανά ημερολογιακό μήνα- σε υποτιθέμενες συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος και για ελάχιστη επένδυση 100.000 στερλίνων μέσω της Capital World Markets,  ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Στους επενδυτές είπαν ότι μόνο το 10% της επένδυσής τους θα διαπραγματευόταν και ο κίνδυνος ήταν εγγυημένος από την προσωπική περιουσία του Κωνσταντίνου.

Η εταιρεία χρησιμοποίησε μια ομάδα εισηγητών για να αναζητήσει πελάτες μέσω συνεδρίων ή χρησιμοποιώντας υπάρχουσες επαφές.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν και ο Milen Khanal από το Νεπάλ, ο οποίος βοήθησε να διεισδύσει στην πολύ κλειστή κοινότητα των Γκούρκα, της διάσημης ομάδας Νεπαλέζων στρατιωτών, που στρατολογήθηκαν στον βρετανικό στρατό εδώ και πάνω από 200 χρόνια. Πολλοί από αυτούς έχασαν χιλιάδες λίρες.

Κανένας άλλος υπάλληλος της Capital World Markets εκτός από τον Κωνσταντίνου δεν έχει κατηγορηθεί από τους εισαγγελείς.

Οι μηχανισμοί του σχήματος λειτουργούσαν από τον Κωνσταντίνου, με τους εισηγητές του να δίνουν πληροφορίες στους υποψήφιους επενδυτές, χωρίς να τις καταλάβουν σωστά. Ο Κωνσταντίνου έλεγχε τα πάντα στην εταιρεία, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι και τη λήψη αντιγράφων όλης της αλληλογραφίας με διευθύνσεις - της Capital World Markets.

Τελικά, ένας ερευνητής της αστυνομίας του Λονδίνου διαπίστωσε ότι οι πληρωμές στους επενδυτές δεν προέρχονταν από συναλλαγές. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία για οποιοδήποτε σημαντικό εισόδημα της εταιρείας και οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν απλώς από το κεφάλαιο των επενδυτών. Η εισαγγελία είπε ότι κανένα άλλο προσωπικό της CWM δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για απάτη.

Η ομάδα υπεράσπισης του Κωνσταντίνου υποστήριξε στη δίκη ότι, παρά τα όσα έγιναν δεν ήταν εγκληματίας.

Οι επενδυτές που ξεγελάστηκαν

Ο Στήβεν Μονκ, ο οποίος έχασε 60.000 στερλίνες, σκεφτόταν να συνταξιοδοτηθεί όταν συνάντησε τους συνεργάτες της CWM σε ένα σεμινάριο trading.

Του είπαν ότι ο διευθύνων σύμβουλος ήταν ένας «πολύ πλούσιος άνθρωπος» που εγγυόταν προσωπικά τα χρήματα των επενδυτών. Ο Μονκ αργότερα επισκέφτηκε τα γραφεία της εταιρείας για να δει πω γίνονταν οι συναλλαγές.

«Υπήρχε ένα μικρό δωμάτιο με οθόνες συναλλαγών και κάθισε εκεί και είχε την εντύπωση ότι επρόκειτο για κινήσεις trading», είπε ο Μονκ καταθέτοντας κατά τη διάρκεια της δίκης.

Αλλά κανένας από τους traders δεν γνώριζε πολλά για τις αγορές συναλλάγματος. Ο κορυφαίος trader του Κωνσταντίνου ήταν ένας n;eow πτυχιούχος πανεπιστημίου που έκανε μεγάλο μέρος των συναλλαγών του σε δοκιμαστικούς λογαριασμούς αντί να χρησιμοποιεί πραγματικά κεφάλαια.

Ο Κωνσταντίνου προσπάθησε να κάνει τους γύρω του να πιστέψουν ότι η επενδυτική στρατηγική της CWM ήταν πολύ περίπλοκη για να την καταλάβουν.

«Πιστεύετε ότι είναι τα χρήματα δημιουργήθηκαν τυχαία!?? Αυτή είναι μια ολόκληρη αλγοριθμική στρατηγική!!», είπε ο Κωνσταντίνου μέσω Whatsapp σε έναν συνάδελφό του, όπως φαίνεται στα στοιχεία. «Απλώς δεν ασχολούμαι με αυτό γιατί είναι μακρόχρονο και βαρετό!»

Ο Adrian McGrath, ένας σύμβουλος που εργάστηκε για λίγο στην CWM, κατέθεσε ότι οι traders δεν είχαν άδεια διαχείρισης χρημάτων άλλων ανθρώπων.

Υπήρχαν και άλλα στοιχεία που έδειχναν ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως φαινόταν, όπως το γεγονός ότι το προσωπικό πωλήσεων χρησιμοποιούσε κινητά τηλέφωνα επειδή σταθερά τηλέφωνα ηχογραφούνταν ή ότι ένας εργαζόμενος που απολύθηκε επειδή χρησιμοποίησε τη λέξη «Ponzi».

Στο μεταξύ, ο Κωνσταντίνου χρησιμοποίησε τις υψηλού προφίλ χορηγίες για να καθησυχάσει τα θύματα του. Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Ντάγκλας Σέρινγκ, του οποίου η οικογένεια έχασε έως και 250.000 λίρες, επηρεάστηκε όταν είδε τη χορηγία της εταιρείας στο MotoGP, ενώ ο Μπρένταν Μπόιντ, ο οποίος έχασε 100.000 λίρες, ήταν πεπεισμένος ότι η CWM ήταν ηγέτης της αγοράς μετά από πρόσκληση με  θέσεις δίπλα στο ριγκ σε έναν αγώνα πυγμαχίας.

Ο λύκος του Χάμστεντ

Παρά την έλλειψη πραγματικών οικονομικών διαπιστευτηρίων, ο Κωνσταντίνου συμπεριφέρθηκε σαν να ήταν ο Λύκος της Γουόλ Στριτ – ή ο «Λύκος του Χάμπστεντ», όπως είπε χαριτολογώντας ένας από τους συνεργάτες του, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Πρώην εργαζόμενοι περιέγραψαν τον Κωνσταντίνου ως επιθετικό νταή που ενθάρρυνε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης ανθρώπων αιφνιδίως. Ήταν συχνά μεθυσμένος στη δουλειά, με μπουκάλια σαμπάνιας και βότκας στο γραφείο του.

Η ατμόσφαιρα στο γραφείο της CWM βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ξεχωριστής ποινικής υπόθεσης το 2016.

Ο Κωνσταντίνου καταδικάστηκε για δύο διαφορετικές κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση κατά δύο γυναικών στα γραφεία το 2014 και το 2015. Καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση.

Επιδρομές της αστυνομίας

Στις 9:20 π.μ. στις 3 Μαρτίου 2015, δεκάδες αστυνομικοί εμφανίστηκαν στα γραφεία της CWM για να κλείσουν την επιχείρηση και να κατασχέσουν έγγραφα.

Είχαν αρχίσει τις έρευνες μετά από μια πληροφορία πρώην υπαλλήλου και ήθελαν να παρέμβουν πριν καταρρεύσει. Σε εκείνο το σημείο, οι επενδυτές εξακολουθούσαν να λαμβάνουν τις μηνιαίες αποδόσεις τους, αλλά το κεφάλαιο είχε εξαντληθεί γρήγορα, όπως ειπώθηκε στη δίκη.

Έρευνα έγινε και στο μεγάλο, ενοικιαζόμενο ακίνητο του Κωνσταντίνου σε έναν δρόμο δίπλα στο Hampstead Heath. Εκεί, κατάσχεσαν έγγραφα σχετικά με μια αγορά που είχε κάνει ο επιχειρηματίας, ακινήτου 4,3 εκατομμυρίων στερλίνων, στο Kenley House στο Surrey.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο συνήγορος υπεράσπισης του Κωνσταντίνου τον χαρακτήρισε «εγωιστή, κακομαθημένο, με συμπεριφορά παιδιού» που «δεν ήταν καλός άνθρωπος για να δουλέψεις και δεν ήταν καλός άνθρωπος για να ασχοληθείς μαζί του», αλλά υποστήριξαν ότι δεν ήταν εγκληματίας. Η ομάδα του κατηγόρησε τους υψηλόβαθμούς συναδέλφους του και είπε ότι οι φιλοδοξίες του για την εταιρεία δείχνουν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να εξαπατήσει τους πελάτες του.

Ο Κωνσταντίνου θα καταδικαστεί στις 9 Ιουνίου, είτε είναι παρών είτε όχι.

Διαβάστε ακόμη:

John Fredriksen: Ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κύπρου που εκτοπίζει την οικογένεια Χατζηιωάννου

Mερίσματα ύψους 4,5 δισ. δολ. για τον πλουσιότερο άνθρωπο της Γερμανίας – Στοχεύει στην βρετανική αγορά ακινήτων

Σχετικα αρθρα

Πανέτα (ΕΚΤ): Κοντά στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων – Φόβοι για «τεχνική ύφεση»

admin

Η Chanel πάει Xoνγκ Κονγκ: Νοίκιασε εμβληματικό διώροφο κατάστημα έναντι 383.000 δολ. μηνιαίως

admin

Super Deal: Η EQT εξαγοράζει την Dechra Pharmaceuticals έναντι 5,6 δισ. δολαρίων

admin

O Elon Musk είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

admin

Twitter: Στο 1/3 η αξία του από όσα πλήρωσε ο Elon Musk, λέει η Fidelity

admin

Credit Suisse: Kαμπανάκι από το χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για τη μετοχή – Κάτω από το 1 δολάριο

admin

Τουρκία: Έβδομη ημέρα πτώσης για τη λίρα – Κέρδη για τις μετοχές

admin

Nvidia: Το μεγάλο στοίχημα του 1 τρισ. δολαρίων της εταιρείας παραγωγής τσιπ

admin

Έρευνα MLIV Pulse: Συνέχεια του ράλι των ισχυρών της τεχνολογίας βλέπουν οι επενδυτές

admin

To Twitter αποχώρησε από τον εθελοντικό κώδικα της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης

admin

Gap: Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα αποτελέσματα τριμήνου

admin

Credit Suisse: Θα πληρώσει 926 εκατ. δολάρια σε μεγιστάνα, πρώην πρωθυπουργό της Γεωργίας

admin