Image default
Οικονομία

Βρετανία: Δεύτερο μήνας υποχώρησης στις τιμές τροφίμων αλλά… καμιά ανακούφιση για τα νοικοκυριά

Η οριακή πτώση σημαίνει ότι οι τιμές είναι «ακόμα απίστευτα υψηλές», δήλωσε ο Fraser McKevitt, επικεφαλής του τμήματος λιανικής και καταναλωτικών πληροφοριών στην Kantar.

Δεύτερη μηνιαία υποχώρηση σημειώθηκε στον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά οι καταναλωτές μετά βίας το έχουν προσέξει καθώς παραμένουν στα… ύψη.

Το ποσοστό μειώθηκε στο 17,2% τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 14 Μαΐου, από 17,3% τον προηγούμενο μήνα και την κορύφωση στο 17,5% πριν από αυτό, σύμφωνα με την ομάδα έρευνας αγοράς Kantar, όπως δημοσιεύει το -. Το τελευταίο ποσοστό εξακολουθεί να είναι ο τρίτος ταχύτερος ρυθμός πληθωρισμού τροφίμων που έχει καταγράψει η Kantar από το 2008 και δυνητικά προσθέτει κόστος 833 στερλινών στα ψώνια μιας μέσης οικογένειας.

Η οριακή πτώση σημαίνει ότι οι τιμές είναι «ακόμα απίστευτα υψηλές», δήλωσε ο Fraser McKevitt, επικεφαλής του τμήματος λιανικής και καταναλωτικών πληροφοριών στην Kantar.

Οι καταναλωτές κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού, ψωνίζουν στα εκπτωτικά παντοπωλεία Aldi και Lidl και αγοράζουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των σούπερ μάρκετ. Η Aldi ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αλυσίδα τις 12 εβδομάδες έως τις 14 Μαΐου, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 24% από έτος σε έτος, ενώ η Lidl ακολούθησε από κοντά με αύξηση άνω του 23%.

Ο συνολικός ρυθμός πληθωρισμού της Βρετανίας αναμένεται να μειωθεί με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών, όταν τα στοιχεία του Απριλίου θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, προσφέροντας στα νοικοκυριά ανακούφιση από τη χειρότερη πίεση κόστους ζωής εδώ και γενιές. Η προβλεπόμενη πτώση οφείλεται στις απότομες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας που καταγράφηκαν πριν από ένα χρόνο.

Τα σούπερ μάρκετ παρουσιάζουν κάποιο αποπληθωρισμό, ειδικά στο γάλα όπου το μέσο κόστος μειώθηκε κατά 8 πένες από τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον Kantar, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

«Οι λιανοπωλητές γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουν έστω και μικρές εκπτώσεις σε βασικά προϊόντα όπως το γάλα για να περάσουν οι πελάτες», είπε ο McKevitt.

Η στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’ νωρίτερα αυτό το μήνα προκάλεσε άλμα 16% στις πωλήσεις με τους αγοραστές να αγοράζουν προϊόντα 218 εκατομμυρίων λιρών επιπλέον, ειδικά κρασί, για να φιλοξενήσουν πάρτι στο δρόμο και να διασκεδάσουν με φίλους και συγγενείς. Το πολυτελές super market Waitrose επωφελήθηκε ιδιαίτερα από μια ώθηση με τις πωλήσεις που αυξήθηκαν κατά 4,8% τις 12 εβδομάδες, τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για την αλυσίδα από τον Απρίλιο του 2021.

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Πρόγραμμα κοινής δράσης Ελλάδας-Βουλγαρίας

admin

Τουρκία: Η τουρκική οικονομία θα επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού» δηλώνει ο νέος ΥΠΟΙΚ Σιμσέκ

fastpath

Νέφη κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

admin

Ρεύμα: Ποιοι προμηθευτές είναι συνεπείς στην καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

admin

ΕΚΤ: Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν τη Φρανκφούρτη

fastpath

Ενεργειακή αναβάθμιση: Τα τέσσερα προγράμματα που «τρέχουν»

admin

Σημαντικά οφέλη αναμένει η ασφαλιστική αγορά από την θετική πορεία της οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 8+1 κωδικοί του Ε1 που ξεκλειδώνουν φοροελαφρύνσεις

admin

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin