Image default
Πολιτική

Νίκος Παναγιωτόπουλος από Βρυξέλλες: Η Ελλάδα στηρίζει τη συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ

Νίκος Παναγιωτόπουλος από Βρυξέλλες: Η Ελλάδα στηρίζει τη συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ

Νίκος Παναγιωτόπουλος από Βρυξέλλες: Η Ελλάδα στηρίζει τη συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ

Κύρια θέματα συζήτησης αφορούσαν την παροχή υποστήριξης για την άμυνα της Ουκρανίας, την προώθηση μέτρων ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και τις δράσεις της Ε.Ε. στην Αφρική.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα, Τρίτη, 23 Μαΐου 2023, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων-Άμυνας της Ε.Ε. και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, στις Βρυξέλλες.

Κύρια θέματα συζήτησης αφορούσαν την παροχή υποστήριξης για την άμυνα της Ουκρανίας, την προώθηση μέτρων ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και τις δράσεις της Ε.Ε. στην Αφρική.

Κατά τις παρεμβάσεις του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε το ζωτικό ρόλο μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας για την ασφάλεια της Ε.Ε. και των Κρατών – Μελών και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Υπεγράμμισε ότι η Ελλάδα θεωρεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τη πρωτοβουλία για κοινή προμήθεια πυρομαχικών και ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής  Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Βάσης, η οποία υπαγορεύεται από τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί δε ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία κοινής και αυτόνομης δυνατότητας της Ε.Ε. να προστατεύσει τις αξίες και συμφέροντά της και τους ευρωπαίους πολίτες.

Όσον αφορά στην αμυντική υποστήριξη προς την Ουκρανία, τόνισε ότι η Ελλάδα  παρέσχε ήδη ποσότητες πυρομαχικών και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, όπως έπραξε από την αρχή του πολέμου, συνεισφέρει δε στην Αποστολή της Ε.Ε. για Στρατιωτική Βοήθεια στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο  αυτό, υπογράμμισε τη σημασία της Πρότασης Κανονισμού για υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών από αμυντικές βιομηχανίες των Κρατών – Μελών, τόσο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια, όσο και την Ουκρανία, καθώς επίσης της εφαρμογής του κατά τρόπο που διασφαλίζει τα συμφέροντα ασφαλείας των Κρατών – Μελών.

Αναφορικά με τις δράσεις της Ε.Ε. στην Αφρική, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπεστήριξε  ότι πρέπει να  ληφθούν υπόψη οι σοβαρές προκλήσεις και απειλές στη περιοχή που δημιουργούν, μεταξύ άλλων, μεταναστευτικά ρεύματα. Όπως καταδεικνύει η κρίση στο Σουδάν, επιβάλλεται η επίσπευση των ενεργειών για την δημιουργία της Δύναμης Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ, ενδεικτική της δέσμευσης της να καταστεί αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας.

Κατά το γεύμα εργασίας, με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg), ο Υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, με βάση τις αρχές της αμοιβαιότητας, συμπεριληπτικότητας και την αυτονομία λήψης αποφάσεων.

Τόνισε επίσης το ρόλο της Στρατηγικής για το Διάστημα καθώς και της Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει η Ένωση αναδυόμενες απειλές ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Εκλογές 2023: Θυροκολλείται το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής

admin

Σπυρόπουλος: Είμαστε δύναμη ευθύνης – Έχουμε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης

admin

Ακλόνητος στον «θρόνο» του ο Ερντογάν – Παρατείνει την 20ετή του κυριαρχία

admin

Συγχαρητήρια επιστολή στον Ερντογάν από τον Ιωάννη Σαρμά

admin

Δένδιας στον ΣΚΑΪ 100,3: Περιμένουμε να δούμε τα δείγματα γραφής του Ερντογάν – Δεν υπάρχουν βεβαιότητες

admin

Ο Κώστας Τασούλας παραμένει πρόεδρος της Βουλής – Έλαβε 270 ψήφους – Εκλέγεται προεδρείο – Live

admin

Δένδιας: Δεν υπάρχουν βεβαιότητες στις σχέσεις με την Τουρκία, περιμένουμε να δούμε τη στάση του Ερντογάν

admin

Εκλογές 2023, Φαήλος Κρανιδιώτης: Θα ψηφίσω ΝΔ στις 25 Ιουνίου, «όχι» στη μηδενιστική κρατικιστική αριστερά

admin

Μητσοτάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση – Δεν είχα πρόθεση να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου

admin

Με 52,1% ο Ερντογάν προχωράει για 25 χρόνια εξουσίας: «Θα είμαστε μαζί μέχρι τον τάφο»

admin

Ανδρέας Δρυμιώτης στον Δανίκα: Ο ΣΥΡΙΖΑ γκρεμίστηκε την τελευταία μέρα στο παραβάν

admin

Εκλογές 2023, Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση – Ο Ανδρουλάκης κοπιάρει τον ΣΥΡΙΖΑ

admin