Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Standard & Poor’s: Η συνέχεια της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας

Μετά τη Moody’s και η Standard & Poor’s σχολίασε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, που υπαγορεύει μια λαϊκή εντολή για συνέχεια της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, αλλά ο αμερικανικός οίκος δεν αναμένει προφανώς ότι η επιτυχία του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεταφραστεί, για την ώρα, σε μια απόλυτη πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, θα προκηρυχθούν δεύτερες εκλογές μέχρι τις αρχές Ιουλίου (πιθανότερη ημερομηνία η 25η Ιουνίου) και θα διεξαχθούν χρησιμοποιώντας το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με ένα «μπόνους» εδρών, το οποίο χαμηλώνει τον πήχη για την επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας. Παρόλο λοιπόν, που η Νέα Δημοκρατία παραμένει το «φαβορί» στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, εάν αποτύχει να επαναλάβει τη χθεσινή επιτυχία, τα κόμματα θα αναγκαστούν να μπουν σε διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως στις 23 Απριλίου, αναθεώρησε το outlook για την Ελλάδα σε θετικό από σταθερό, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση στο «BB+». Ωστόσο, τονίζει πως θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την εκτιμώμενη περίοδο που θέτει, έως το 2026. Παράλληλα, οι θετικές αναθεωρήσεις των αξιολογήσεων είναι επίσης πιθανό να εξαρτηθούν από το εάν η επόμενη κυβέρνηση διατηρήσει τον ρυθμό υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας έτσι την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επισήμανε πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, που είναι credit positive (πιστωτικά θετική). Μια κίνηση, που ουσιαστικά «ανοίγει το δρόμο» προς μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το «Ba2» από το «Ba3», από έναν οίκο με μια πιο ετεροχρονισμένη και βραδεία μεταβολή των αξιολογήσεών του σε βάθος χρόνου.

«Ειδικότερα, η συνεχής έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην «υγεία» του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Το πλαίσιο αυτό, συνδυαστικά, με τη δέσμευση για μια δημοσιονομική προσαρμογή και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας» αναφέρει ο Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody’s και υπεύθυνος για την Ελλάδα.

Σχετικα αρθρα

Νέφη κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

admin

Ρεύμα: Ποιοι προμηθευτές είναι συνεπείς στην καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

admin

ΕΚΤ: Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν τη Φρανκφούρτη

fastpath

Ενεργειακή αναβάθμιση: Τα τέσσερα προγράμματα που «τρέχουν»

admin

Σημαντικά οφέλη αναμένει η ασφαλιστική αγορά από την θετική πορεία της οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 8+1 κωδικοί του Ε1 που ξεκλειδώνουν φοροελαφρύνσεις

admin

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin