Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Standard & Poor’s: Η συνέχεια της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας

Μετά τη Moody’s και η Standard & Poor’s σχολίασε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, που υπαγορεύει μια λαϊκή εντολή για συνέχεια της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, αλλά ο αμερικανικός οίκος δεν αναμένει προφανώς ότι η επιτυχία του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεταφραστεί, για την ώρα, σε μια απόλυτη πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, θα προκηρυχθούν δεύτερες εκλογές μέχρι τις αρχές Ιουλίου (πιθανότερη ημερομηνία η 25η Ιουνίου) και θα διεξαχθούν χρησιμοποιώντας το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με ένα «μπόνους» εδρών, το οποίο χαμηλώνει τον πήχη για την επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας. Παρόλο λοιπόν, που η Νέα Δημοκρατία παραμένει το «φαβορί» στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, εάν αποτύχει να επαναλάβει τη χθεσινή επιτυχία, τα κόμματα θα αναγκαστούν να μπουν σε διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως στις 23 Απριλίου, αναθεώρησε το outlook για την Ελλάδα σε θετικό από σταθερό, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση στο «BB+». Ωστόσο, τονίζει πως θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την εκτιμώμενη περίοδο που θέτει, έως το 2026. Παράλληλα, οι θετικές αναθεωρήσεις των αξιολογήσεων είναι επίσης πιθανό να εξαρτηθούν από το εάν η επόμενη κυβέρνηση διατηρήσει τον ρυθμό υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας έτσι την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επισήμανε πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, που είναι credit positive (πιστωτικά θετική). Μια κίνηση, που ουσιαστικά «ανοίγει το δρόμο» προς μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το «Ba2» από το «Ba3», από έναν οίκο με μια πιο ετεροχρονισμένη και βραδεία μεταβολή των αξιολογήσεών του σε βάθος χρόνου.

«Ειδικότερα, η συνεχής έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην «υγεία» του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Το πλαίσιο αυτό, συνδυαστικά, με τη δέσμευση για μια δημοσιονομική προσαρμογή και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας» αναφέρει ο Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody’s και υπεύθυνος για την Ελλάδα.

Σχετικα αρθρα

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει τις περικοπές στις συντάξεις

admin

ΕΕ: Συναγερμός για την φθίνουσα ανταγωνιστικότητα

admin

«Καμπανάκι» Ντομπρόβσκις στην ΕΕ για τον νέο γύρο στον «πόλεμο δασμών» ΗΠΑ-Κίνας

admin

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τις «μη εμπορικές πρακτικές» για τις οποίες την κατηγορούν

admin

Εγνατία Οδός: Πιο κοντά στην υλοποίηση της διασυνοριακής γέφυρας Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο

admin

Έρχονται 2 δισ. κοινοτικό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Όλα τα προγράμματα εγγυήσεων και επιδοτήσεων

admin

Ο. Κεφαλογιάννη: Δημιουργούμε τις συνθήκες για μια νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό

admin

Β. Τζώρτζης και Ν. Koυρογένης στο Naftemporiki TV: «Μακάρι σε όλους τους τομείς να είχαμε έναν επαγγελματία διαμεσολαβητή-διαπραγματευτή»

admin

Deutsche Bank και Morgan Stanley «βλέπουν» μόνο τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος

admin

Ο Κ. Χατζηδάκης στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον

admin

Είναι η Ινδία η νέα υπερδύναμη; Τι δείχνουν τα στοιχεία

admin