Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΗΠΑ: Μια συμφωνία για το χρέος δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα της αγοράς

Ακόμη και όταν επιλυθεί το ανώτατο όριο του χρέους , μπορεί να υπάρξουν περισσότερες επιπλοκες για τις αμερικανικές εταιρείες —ειδικά τις τράπεζες που διψούν για καταθέσεις.

Ο τερματισμός της αντιπαράθεσης θα επιτρέψει στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να συγκεντρώσει μετρητά για να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Κανονικά αυτό είναι ένα θαμπό μέρος των εγκαταστάσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά δεν είναι φυσιολογικοί καιροί για πολλές τράπεζες. Και δεδομένου ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει επίσης να ξαναγεμίσει μια τεράστια τρύπα που το πολύμηνο δράμα το ανάγκασε να σκάψει, η διαδικασία επιστροφής χρημάτων θα μπορούσε να προσθέσει στον ανταγωνισμό για τα μετρητά των αποταμιευτών και των επενδυτών. Αυτό θα ενέτεινε τις ανησυχίες για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Ακριβώς όπως τα υψηλότερα επιτόκια άσκησαν πίεση στις τράπεζες να πληρώσουν περισσότερο τους αποταμιευτές, υπήρξε συρρίκνωση των καταθέσεων σε όλο το σύστημα . Ένας λόγος είναι η λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να τερματίζει το πανδημικό ξεφάντωμα αγοράς ομολόγων. Μια άλλη ήταν η διευκόλυνση της συμφωνίας αντίστροφης επαναγοράς μιας νύχτας της Fed, ή τα reverse repos, τα οποία απορροφούν μετρητά από επενδυτές, όπως αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς. Για  το περασμένο έτος, τρέχει ανω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και επί του παρόντος προσφέρει ποσοστό 5,05%. Σύντομα τα ταμεία του Υπουργείου Οικονομικών θα εχουν τη ροή των χρημάτων.

«Παρά την αισιόδοξη άποψή μας για τη χρεοκοπία και την υψηλή πιθανότητα συμφωνίας τις επόμενες ημέρες, εξακολουθούμε να βλέπουμε την πιθανότητα καθοδικών κινδύνων για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου και για τον προβληματικό τραπεζικό τομέα λόγω της πλημμύρας επερχόμενων εκδόσεων του Δημοσίου μετά την επίτευξη συμφωνίας λεει ο Αμερικανός οικονομολόγος Τόμας Σάιμονς σε πρόσφατο σημείωμα.

Η διευκόλυνση reverse repo θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αμορτισέρ για τις τράπεζες, παρέχοντας ουσιαστικά πολλά από τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για την αγορά Treasurys. Τα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος κατέχουν επί του παρόντος περίπου το 11% της αγοράς ομολόγων, χαμηλότερα από μέσο όρο περίπου ενός τετάρτου το 2018 και το 2019, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από αναλυτές στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της JPMorgan. Βλέποντας ότι το χρήμα ρέει από τον έναν κρατικό κάδο στον άλλο είναι «ουσιαστικά το πιο ευνοϊκό σενάριο για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος», έγραψαν σε πρόσφατο σημείωμα οι αναλυτές στρατηγικής της τράπεζας στις παγκόσμιες αγορές.

Ωστόσο, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόσθετες ανταγωνιστικές πιέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Προκειμένου το Υπουργείο Οικονομικών να παρασύρει κεφάλαια της αγοράς χρήματος από αντίστροφα repo ως αγοραστές χρέους, αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια πρέπει να είναι άνετα να αναλαμβάνουν λίγο περισσότερο το λεγόμενο ρίσκο διάρκειας – κλείνοντας το επιτόκιο που κερδίζουν. Επομένως, οι αποδόσεις των νέων γραμματίων θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλές, ιδιαίτερα εάν η άποψη της αγοράς είναι ότι η Fed έχει ακόμη περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Ο στρατηγικός αναλυτής των επιτοκίων της Bank of America, Mark Cabana, πιστεύει ότι αυτή η δυναμική μπορεί τελικά να συμβάλει στην αύξηση των αποδόσεων των αμοιβαίων κεφαλαίων της αγοράς χρήματος λίγο υψηλότερα αργότερα φέτος. «Αν είσαι τράπεζα, δεν σε νοιάζει γιατί αυξάνονται τα επιτόκια της χρηματαγοράς, αλλά ότι αυξάνονται και πρέπει να τα ανταγωνιστείς», είπε.

Υπάρχουν πολλές μεταβλητές σε αυτούς τους περίπλοκους μηχανισμούς, αλλά τα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όλα και να αλληλεπιδράσουν με τη διαδικασία ποσοτικής σύσφιξης θα τροφοδοτήσουν μόνο το φόντο της αβεβαιότητας γύρω από τις τράπεζες των ΗΠΑ. Ακόμη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan , Jamie Dimon , επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας, είπε στο ακροατήριο στη συνάντηση επενδυτών της τράπεζας τη Δευτέρα ότι «πιθανώς ανησυχώ περισσότερο από την ποσοτική σύσφιξη από σχεδόν οποιονδήποτε σε αυτήν την αίθουσα», προσθέτοντας ότι «βλέπετε τεράστιες στρεβλώσεις στην αγορά ήδη».

Θα είναι ανακούφιση να δούμε να κλείνει μια συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους, αλλά δύσκολα θα λύσει όλα τα προβλήματα της αγοράς.

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά…

To αφήγημα των ηττημένων/διασυρμένων, είναι ότι η ευθύνη βρίσκεται στην επικοινωνία, την απλή αναλογική και τους ψηφοφόρους. 

Βέβαια, δεν νομίζω ότι κάποιος επέβαλε στον ΣΥΡΙΖΑ να συγκρουστεί επικοινωνιακά με την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας μια Ελλάδα σαν Βρετανία του Καρόλου Ντίκενς, με τις μαύρες αγκινάρες και τα ξυλάγγουρα να μένουν απούλητα στα καρότσια των Datsun. 

Ούτε του έβαλε κανείς το μαχαίρι στο λαιμό για να αλλάζει κυβερνητικό αφήγημα κάθε 20λεπτα της ώρας. Ούτε κάποιος εκβίασε με δόλια μέσα την κα Φωτίου να προσδιορίσει ως μεσαία τάξη, που πρέπει να πληρώνει για τους αδύνατους, όσους παίρνουν 5 χιλ. τον χρόνο.

Επίσης ουδείς εξανάγκασε τον ΣΥΡΙΖΑ να νομοθετήσει την απλή αναλογική. Η ΝΔ αντιθέτως του είχε ζητήσει επισταμένως να μην το πράξει, διαβλέποντας ότι οι διερευνητικές εντολές θα επέστρεφαν αμά τη παραλαβή τους. Ήθελε να εμποδίσει την αυτοδυναμία της ΝΔ. Ας ψάχνει τώρα ψήφους στ’ άχυρα…

Γιατί φταινε οι πολίτες; Γιατί – λένε – προέταξαν τον ατομικισμό από τη συλλογικότητα!!!!! Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Για κάποιο λόγο που αυτοί μόνο γνωρίζουν, οι κάτοικοι της Κοκκινιάς, έδωσαν 17% στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι αχόρταγοι ολιγάρχες που βλέπουν μόνο το ατομικό τους συμφέρον και όχι την ανάγκη υποστήριξης του πλησίον. Δεν ψήφισαν οι ατομιστές π.χ τον Ραγκούση να διπλασιάσει το εμβαδόν της βίλας, για να στεγάσει δυστυχείς Αφγανούς μετανάστες. 

Σχετικα αρθρα

Νέφη κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

admin

Ρεύμα: Ποιοι προμηθευτές είναι συνεπείς στην καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

admin

ΕΚΤ: Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν τη Φρανκφούρτη

fastpath

Ενεργειακή αναβάθμιση: Τα τέσσερα προγράμματα που «τρέχουν»

admin

Σημαντικά οφέλη αναμένει η ασφαλιστική αγορά από την θετική πορεία της οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 8+1 κωδικοί του Ε1 που ξεκλειδώνουν φοροελαφρύνσεις

admin

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin