Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Ρουμπινί: Σε μονοπάτι σύγκρουσης ΗΠΑ και Κίνα – Κίνδυνος για «γεωπολιτική ύφεση» στις αγορές

Ο πρόεδρος της Macro Associates, ο οποίος θεωρείται «Κασσάνδρα» για τις δυσοίωνες προβλέψεις του, είπε ότι «ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα γίνει ψυχρότερος».

Σε μονοπάτι σύγκρουσης κινούνται οι ΗΠΑ και η Κίνα μετά την σύνοδο των G7, προειδοποίησε ο Νουριέλ Ρουμπίνι.

Ο πρόεδρος της Macro Associates, ο οποίος θεωρείται «Κασσάνδρα» για τις δυσοίωνες προβλέψεις του, είπε ότι «ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα γίνει ψυχρότερος».

Μιλώντας την Τετάρτη σε συνέντευξή στο - στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ στη Ντόχα, προειδοποίησε ότι η αντιπαράθεση μπορεί τελικά να πλήξει τις αγορές επιβραδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη και ενισχύοντας τις τιμές των εμπορευμάτων.

Οι ηγέτες των G7 αξιοποίησαν την συνάντηση τους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν συλλογικά την Κίνα.

Συμφώνησαν να αγωνιστούν για «εποικοδομητικές και σταθερές» σχέσεις, παρόλο που προχώρησαν σε βήματα για τη μείωση της εξάρτησης από το Πεκίνο σε κρίσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας», δήλωσε ο οικονομολόγος. «Η κινεζική αντίδραση στη σύνοδο κορυφής των G7 είναι ότι η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία και άλλοι οργανώνονται εναντίον της Κίνας».

Ο Ρουμπίνι υπογράμμισε την απειλή μιας «γεωπολιτικής ύφεσης» μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι αγορές, επισημαίνοντας τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πιθανότητα κλιμάκωσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Όταν ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, ο Ρουμπίνι είπε ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

«Μπορεί να φτάσουν στην τελευταία ώρα πριν υπάρξει συμφωνία ή είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε συμφωνία», είπε. «Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η αγορά θα καταρρεύσει».

Σχετικα αρθρα

Νέφη κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

admin

Ρεύμα: Ποιοι προμηθευτές είναι συνεπείς στην καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

admin

ΕΚΤ: Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν τη Φρανκφούρτη

fastpath

Ενεργειακή αναβάθμιση: Τα τέσσερα προγράμματα που «τρέχουν»

admin

Σημαντικά οφέλη αναμένει η ασφαλιστική αγορά από την θετική πορεία της οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 8+1 κωδικοί του Ε1 που ξεκλειδώνουν φοροελαφρύνσεις

admin

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin