Image default
Οικονομία

ΥΠΑΑΤ: Οι πληρωμές αλιέων και εταιρειών υδατοκαλλιέργειας για την ουκρανική κρίση

Αποζημιώσεις σε αλιείς και ιχθυοκαλλιεργητές χορηγήθηκαν, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έκδοση της σχετικής πρόσκλησης στις 2/2/2023, για το  πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το χρονικό διάστημα από 24 Φεβρουαρίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2022 στο πλαίσιο της δράσης 2 του μέτρου 3.4.3 του ΕΠΑλΘ 2014-2020.

Ειδικότερα, με τις οδηγίες του υπουργού, Γιώργου Γεωργαντά, και του αρμόδιου υφυπουργού, Σίμου Κεδίκογλου, ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, υπέγραψε την ένταξη κατόπιν επισταμένης αξιολόγησης περίπου 10.000 αιτήσεων, για τις οποίες προχώρησαν οι αναγκαίοι έλεγχοι και εκδόθηκαν εντολές πληρωμής ύψους 38,6 εκατ. ευρώ.

Έχουν ήδη καταβληθεί 16.249.994,1€ σε 71 εταιρείες υδατοκαλλιέργειας και 14.370.498,84€ σε 5.735 αλιείς κι έχουν διαβιβαστεί στην Οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ τα αρχεία πληρωμής για 40 εταιρείες υδατοκαλλιέργειας και 2.718 αλιείς, προκειμένου να πιστωθούν τις επόμενες ώρες τα ποσά ενίσχυσης που υπολογίστηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και αφορούν σε 4.727.091,71€ για τους αλιείς και 3.176.763,10€ για τους υδατοκαλλιεργητές.

Με τις πληρωμές αυτές ολοκληρώνεται ένας κύκλος καταβολής αποζημιώσεων στον αλιευτικό τομέα της χώρας, που περιλάμβανε και τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ύψους 59.511.664 €, ξεπερνώντας συνολικά τα 100 εκατ. €.

«Η διενέργειά τους αποτέλεσε τη συνεπή και έμπρακτη ανταπόκριση της κυβέρνησης, μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας, στα θέματα αυξημένου κόστους και προβλημάτων στο εισόδημα των αλιέων και υδατοκαλλιεργητών» υπογραμμίζει το ΥΠΑΑΤ.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, εκτός από τη «Διαύγεια» (https://diavgeia.gov.gr/), αναρτώνται και στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ, www.agrotikianaptixi.gr και www.minagric.gr.

Σχετικα αρθρα

ΑΔΜΗΕ: Eντατικά προχωρούν τα χερσαία έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

admin

ΗΠΑ: Αισιοδοξία Μπάιντεν για τη συμφωνία επί του χρέους

admin

Τουρκία: Η συνάντηση του Ερντογάν με πρώην «τσάρο» της οικονομίας, με στόχο τους επενδυτές

admin

Κορκίδης: Οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία

admin

Βραζιλία: Ο Λούλα υπέρ της ένταξης της Βενεζουέλας στους BRICS

admin

Γερμανία: Ιστορικό ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά

admin

Ρεύμα: Συμπλήρωσε 10μηνο η πτωτική πορεία της κατανάλωσης

admin

ΓΣΕΕ: Να αποδοθούν ευθύνες για το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδότηση 2,46 δισ. σε 35 projects  

admin

ΤΑΙΠΕΔ: 28 διαγωνισμοί για την αναβάθμιση υποδομών του ΕΣΥ

fastpath

Σουδάν: Ο ΟΗΕ «βλέπει» τουλάχιστον 1 εκατ. πρόσφυγες μέχρι τον Οκτώβριο

fastpath

ΗΠΑ: Επιτροπή του Κογκρέσου συνεδριάζει την Τρίτη για το «ταβάνι» του χρέους

admin