Image default
Ευρώπη

Ένταση μεταξύ Ολλανδού και Κινέζου ΥΠΕΞ σηματοδοτεί νέο γύρο αστάθειας

Η τελευταία ολλανδική ετήσια έκθεση για την ασφάλεια που χαρακτήρισε την Κίνα ως τη «μεγαλύτερη απειλή» για την ολλανδική ασφάλεια προκάλεσε την έντονη κριτική του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Qin Gang. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «κατασκευασμένους» σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό ομόλογό του Wopke Hoekstra (CDA/EPP) στο Πεκίνο την Τρίτη.

Τον Απρίλιο, η ολλανδική μυστική υπηρεσία AIVD δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για την εθνική ασφάλεια για το 2022, στην οποία ανέφερε ότι η Κίνα αποτελεί απειλή, ιδίως στην τεχνολογία ημιαγωγών. Αυτό προκάλεσε σκληρή κριτική από Κινέζους αξιωματούχους, οι οποίοι κατηγόρησαν τους Ολλανδούς ότι έχουν «ψυχροπολεμική νοοτροπία».

«Εάν είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομική ασφάλεια, πώς γίνεται να είμαστε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ολλανδίας εκτός της ΕΕ; Σύμφωνα με την De Telegraaf, αυτό είναι αντιφατικό», δήλωσε ο Gang κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο Γκανγκ δεν χαρίστηκε επίσης στην ολλανδική μυστική υπηρεσία με επικρίσεις, λέγοντας ότι «κάθονται σε σκοτεινά δωμάτια και δεν μπορούν να ελεγχθούν».

«Όπως και η Κίνα, έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια», αντέτεινε ο Hoekstra, αναφερόμενος στις κινεζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και στα αστυνομικά τμήματα σε ολλανδικό έδαφος.

Νωρίτερα φέτος, η ολλανδική κυβέρνηση εισήγαγε εξαγωγικούς ελέγχους σε κρίσιμες τεχνολογίες κατασκευής τσιπ υπό την πίεση της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, οι οποίοι επηρέασαν κυρίως την Κίνα.

Τότε, η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Liesje Schreinemacher (VVD/Renew) εξήγησε ότι οι περιορισμοί εισήχθησαν λόγω του φόβου της χώρας ότι η τεχνολογία της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή στρατιωτικών εφαρμογών, καθώς και λόγω του ότι η Ολλανδία επιδιώκει να μειώσει τις στρατηγικές εξαρτήσεις και να διατηρήσει την τεχνολογική της ηγεσία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών παρουσίασαν επίσης διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Gang να τονίζει ότι «η κατάπαυση του πυρός είναι προς το συμφέρον όλων». Ο Hoekstra, εν τω μεταξύ, επανέλαβε την ολλανδική και ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την ουκρανική πλευρά, δηλώνοντας ότι «η Ολλανδία και η ΕΕ στέκονται δίπλα στην Ουκρανία», αναφέρει το RTL Nieuws.

Σχετικα αρθρα

Bitcoin Halving: «Πέτα… τα μισά απ’το τρένο» – Τι είναι και πώς θα επηρρεάσει την τιμή του

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ευκάλυπτος: Το οικολογικό δίλημμα της Πορτογαλίας

admin

Νέα ζώνη χωρίς βενζίνη και ντίζελ εντός της Στοκχόλμης

admin

Απίθανη η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη εντός 2025

admin

Μια «δύσκολη» Σύνοδος Κορυφής: Εκτός συμπερασμάτων εταιρικός φόρος, ενιαία εποπτεία

admin