Image default
Πολιτική

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Τουρκία λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες – Την Κυριακή ο β γύρος

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Τουρκία λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες – Την Κυριακή ο β’ γύρος

τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις του για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας μιλώντας για φρεγάτες και υποβρύχια

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να συσπειρώσει τους εθνικιστές. Oι εκλογές είναι την ερχόμενη Κυριακή, 28 Μαΐου, οι πολύτιμες ψήφοι του Σινάν Ογάν είναι πλέον στη φαρέτρα του και το μόνο που χρειάζεται είναι να συνεχίζει να «παίζει» τα χαρτιά που του χάρισαν τη νίκη στο πρώτο γύρο των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία. O αντιδυτικισμός είναι αναμφίβολα ένα από αυτά.

«Βλέπετε πως όλα τα περιοδικά της Δύσης είχαν πρωτοσέλιδα με τίτλους “να φύγει ο Ερντογάν”. Δεν μας θέλουν επειδή πληρώσαμε το χρέος μας και βγάλαμε το ΔΝΤ έξω από την Τουρκία» τόνισε χαρακτηριστικά με αφορμή τα εκτενή ρεπορτάζ σε δυτικά Μέσα Ενημέρωσης που ο ίδιος θεωρεί ότι πριν τις εκλογές στη χώρα, στις 14 Μαΐου, προσπάθησαν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις του για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας μιλώντας για φρεγάτες και υποβρύχια επισημαίνοντας ότι «θα γίνουμε πιο ισχυροί στις θάλασσες». Την ίδια στιγμή όμως δεν περιορίζεται στα παραπάνω και παρουσιάζει εαυτόν ως απελευθερωτή της Αγίας Σοφίας (που μετέτρεψε από μουσείο σε τέμενος) προσθέτοντας ότι «αυτοί μας μισούν επειδή απελευθερώσαμε την Αγία Σοφία».

Την ίδια στιγμή, ο Σινάν Ογάν μετατρέπεται σε συνοδοιπόρο και προτάσσει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

«Πρέπει να συνεχιστούν και να υποστηριχθούν τα βήματα της εξωτερικής πολιτικής που κάνει η χώρα μας και κυρίως οι θέσεις μας για τη Γαλάζια Πατρίδα. Πρέπει να καλυφθούν τα κενά και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ, και η συσπειρωμένη κατά του Ερντογάν αντιπολίτευση δείχνει και αυτή με τη σειρά της τα εθνικιστικά δόντια της. Αυτή τη φορά μέσω της Μεράλ Ακσενέρ, επικεφαλής του επονομαζόμενου Καλού Κόμματος η οποία προέρχεται από τους εθνικιστές του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Η κ. Ακσενέρ ανέφερε ότι «η μισή Γαλάζια Πατρίδα χάθηκε» διότι όπως η ίδια υποστήριξε η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου την κατήργησε καταστρέφοντας τα σχέδια του Τούρκου προέδρου για το συγκεκριμένο δόγμα.

Όμως το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας επενδύει στη δύναμη της εικόνας και προχωρά στη δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Typhoon στη Μαύρη Θάλασσα και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού φτάνει στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν εμπόριο ναρκωτικών διεθνώς ενώ υπογράμμισε ότι «εμείς δεν αγωνιζόμαστε εναντίον του ΡΚΚ αλλά εναντίον των ΗΠΑ» αφού, όπως πρόσθεσε, «έρχονται και κάνουν τα πάντα κοντά στα σύνορα».

Από τα μηνύματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Δύσης δεν απουσίασε και εκείνο περί τρομοκρατίας. «Όσο ο λαός στέκεται δίπλα μας», είπε, «εμείς θα αντιμετωπίζουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τους ιμπεριαλιστές και τους τοκογλύφους».

Στη συνέντευξή του ο Τούρκος πρόεδρος στην κρατική τηλεόραση TRT αναφέρθηκε επίσης και κατά του προεδρικού του αντιπάλου, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι εκείνος συνδέεται με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Το επιχείρημα Ερντογάν το είχαμε ακούσει και στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου στη γείτονα και ενώ η εξακομματική αντιπολίτευση, τότε, τον είχε επικρίνει, εκείνος  επικαλείται εκ νέου πλαστό βίντεο το οποίο εικονίζει τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης με έναν Κούρδο μαχητή.

Αυτή τη φορά ο Κιλιτσντάρογλου επιτέθηκε στον Ερντογάν χαρακτηρίζοντάς τον «πλαστογράφο» επισημαίνοντας «κουράστηκα να με συκοφαντούν αλλά εκείνος δεν έχει κουραστεί». Ακαριαία ήταν η αντίδραση του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος, μέσω Τουίτερ, απάντησε ότι «ο λαός θα δώσει ένα μάθημα» σε όσους προσβάλλουν τον Τούρκο πρόεδρο.

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Τα ονόματα και τα βιογραφικά των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές – Τα βιογραφικά τους

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσίασε τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές – Οι 35 ψηφισμένοι, οι δύο νυν και οι πέντε «προεδρικοί»

admin

Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, προτείνει η ΟΝΝΕΔ για το δημογραφικό

admin

Δένδιας: Με στίχους από ποίημα του Λόρδου Βύρωνα η ομιλία του για τα 200 χρόνια από τον θάνατό του

admin

«Πυρά» Παπανώτα κατά Πανόπουλου: Βασιλικότερος του βασιλέως ο πιτσιρικάς;

admin

Δείτε live: Η παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κασσελάκη – Βίντεο και φωτογραφίες

admin

Στη Δυτική Λέσβο ο Μητσοτάκης: Τα συγχαρητήρια στον Δήμο, η επίσκεψη στο λιμάνι στο Σίγρι και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του απολιθωμένου δάσους

admin

Σύνοδος Πρυτάνεων – Πιερρακάκης: Πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια

admin

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο

admin

Σχοινάς: Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο θα συνεχίσουν να φυλάσσονται και να είναι ασφαλή

admin

Υπόμνημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Άρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις προσεχείς ευρωεκλογές

admin