Image default
Ευρώπη

Γερμανία: Λείπουν 310.000 ειδικοί στην τεχνολογία

Η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να αναζητά απεγνωσμένα μαθηματικούς, επιστήμονες υπολογιστών, φυσικούς και ειδικούς στην τεχνολογία: Λείπουν σχεδόν 310.000 ειδικευμένοι εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γερμανικών Επιχειρήσεων (IW),που συνδέεται με την Ένωση των Βιομηχάνων.

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις ειδικών εστιάζονται στον τομέα της ενέργειας, όπου σύμφωνα με την έρευνα, απαιτούνται  άμεσα 88.600 ειδικευμένοι εργαζόμενοι. Λείπουν επίσης 56.600 μηχανολόγοι και 50.600 ειδικοί στην πληροφορική. Ο τομέας των κατασκευών ακολουθεί στην τέταρτη θέση με 40.000 ελλείψεις ειδικών. «Τα επόμενα χρόνια, οι ελλείψεις ειδικών είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς οι εταιρείες έχουν μια αυξανόμενη ανάγκη για εργαζόμενους στον λεγόμενο τομέα MINT, που συνδέεται με την τεχνολογία, τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της ψηφιακής μετάβασης», αναφέρεται στην μελέτη του IW.

Ταυτόχρονα, η δημογραφική αλλαγή οδηγεί πολλούς δοκιμασμένους ειδικούς στη συνταξιοδότηση, ενώ ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών και ο αριθμός των ασκούμενων του τομέα MINT έχει μειωθεί, σύμφωνα με τη μελέτη. «Το χάσμα θα ήταν δραματικά μεγαλύτερο σήμερα εάν δεν είχαν επιτευχθεί οι πρώτες επιτυχίες στην εξασφάλιση ειδικευμένων εργαζομένων μεταξύ των γυναικών, των ηλικιωμένων και  των μεταναστών τα τελευταία 10 χρόνια», δήλωσε ο ειδικός του IW, Αξελ Πλούνεσκε. Το ποσοστό των γυναικών σε αυτά τα επαγγέλματα αυξήθηκε από 13,8% στα τέλη του 2012, σε 16%,πρόσφατα.

Η απασχόληση ατόμων ηλικίας 63 ετών και άνω έχει επίσης αυξηθεί απότομα τα τελευταία 10 χρόνια και έτσι έχει συμβάλει στην εξασφάλιση ειδικευμένων εργαζομένων. «Μεταξύ των αλλοδαπών εργαζομένων, η δυναμική της απασχόλησης είναι ιδιαίτερα υψηλή. Χωρίς την μετανάστευση, θα έλειπαν περίπου 385.700 ειδικοί MINT», λέει ο εκπρόσωπος του IW.

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin