Image default
Ευρώπη

Δανική άρνηση για την αποστολή μαχητικών Gripen στην Ουκρανία

Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Πολ Τζόνσον επανέλαβε την Τρίτη την άρνηση της χώρας του να στείλει μαχητικά αεροσκάφη JAS Gripen στην Ουκρανία, παρά την ελπίδα του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για ταχεία παράδοση.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την παράδοση σουηδικών αεροσκαφών SAAB Jas Gripen στην Ουκρανία, καθώς πρόκειται για θέμα εθνικής ασφάλειας.

«Αυτά που έχουμε, τα χρειαζόμαστε για την προστασία της Σουηδίας. Δεν έχουμε πλεόνασμα αεροσκαφών Gripen», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Η Ρωσία έχει πλέον αποδυναμωθεί σημαντικά όσον αφορά τις χερσαίες δυνάμεις, αλλά όσον αφορά τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, είναι σχεδόν ακέραιες. Άρα, δεν μας περισσεύουν αεροπλάνα», πρόσθεσε ο Τζόνσον καθ’ οδόν για μια συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, ο Τζόνσον ήταν αμφίβολος για το αν η Σουηδία θα μπορούσε να συμβάλει.

«Θα πρέπει να το εξετάσουμε αυτό. Το βασικότερο όλων όμως είανι ότι θα πρέπει να εκπαιδεύεστε στην πλατφόρμα στην οποία θα επιχειρείτε στη συνέχεια», δήλωσε ο Τζόνσον, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι η αποστολή σουηδικών μαχητικών αεροσκαφών δεν βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι.

Ωστόσο, δεν εναντιώθηκε στην αρχή της πρόσβασης της Ουκρανίας σε μαχητικά αεροσκάφη, την οποία χαρακτήρισε «φυσική».

Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Σουηδία έχει συνεισφέρει στρατιωτική βοήθεια ύψους 17 δισεκατομμυρίων κορόνων (1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ) και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους άλλων πέντε δισεκατομμυρίων (469 εκατομμυρίων ευρώ).

Όσον αφορά τα όπλα με τα οποία η Σουηδία έχει βοηθήσει την Ουκρανία περιλαμβάνουν το σύστημα πυροβολικού Archer, το άρμα Leopard 2, το τεθωρακισμένο όχημα «90» και τον εκτοξευτή χειροβομβίδων Carl Gustaf.

Οι δηλώσεις του Γιόνσον έγιναν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διεθνούς συζήτησης σχετικά με την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, η οποία, όπως ελπίζει ο Μπορέλ, θα γίνει σύντομα.

«Στην αρχή, όλοι είναι διστακτικοί, αλλά στο τέλος θα ληφθούν οι αποφάσεις για την υποστήριξη», δήλωσε ο Μπορέλ, καθώς πήγαινε να συναντήσει τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

«Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο. Ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση των αεροσκαφών», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin

Τρεις συλλήψεις υπόπτων στην Γερμανία για κινεζική τεχνολογική κατασκοπεία

admin

Ντούντα: «Έτοιμη» να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα η Πολωνία

admin

Απάτη με επιδοτήσεις από τον πρώην επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Τσεχίας

admin

Διαφωνία ΕΕ – ΗΠΑ για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο βόρειο Κόσοβο

admin

Βουτιά στις πωλήσεις των iPhone στην Κίνα – Άλμα στις πωλήσεις των Huawei

admin