Image default
Τοις Μετρητοίς

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Business As Usual

Ευτυχώς που έγινε πραγματικά της Πόπης στα εκλογικά αποτελέσματα και το «Έλα με φόρα» μετατράπηκε από τον ελληνικό λαό στο «Φύγε με φόρα».

Έτσι τα διάφορα λεκτικά «προοδευτικά» οικονομικά σκουπίδια όπως η κρατικοποίηση ή καλύτερα για να το πω με το όνομά τους… η δήμευση  των νερών, της Εθνικής Τράπεζας, της ΔΕΗ και της Helleniq Energy (!) με την επιβολή μάλιστα πλήρης αποχής  από τις έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, όπως επίσης και η  υπερφορολόγηση κατά 90% των «αδιανόητων» υπερκερδών -λες και τα βρήκαν θαμμένα στην αυλή τους, δεν τα δούλεψαν – των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών πετάχτηκαν εκεί ακριβώς που έπρεπε, στο κάλαθο των αχρήστων.

Όσον αφορά τώρα την ακουστική «ρήξη» υπό τη μορφή σχεδίων οικονομικής επιστημονικής φαντασίας με τους κωδικούς «Δήμητρα» και  «Οδυσσέας» δεν έμεινε τίποτα άλλο από το να γίνουν ύλη διδασκαλίας στα όποια Πανεπιστήμια θέλουν να τα ακούσουν από το  συγκεκριμένο οικονομολόγο.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν τα τείχη της επενδυτικής δυσπραγίας που είχαν υψωθεί στον ορίζοντα  από τα μέσα σχεδόν του περασμένου Φλεβάρη έχουν τραβηχτεί απελευθερώνοντας την εντυπωσιακή  θέα που μας δίνουν από εδώ και πέρα οι ισχυρές προοπτικές τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και του ελληνικού χρηματιστηρίου. Προοπτικές οι οποίες πηγάζουν  μέσα από τα πολύ ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ του  μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος που είχε ποτέ στη διάθεσή της η Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ 2021-2027, ειδικά επενδυτικά προγράμματα, όπως η Βιομηχανία 4.0 κτλ), το εκπληκτικό φετινό τουριστικό κύμα, την πολυπόθητη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αλλά φυσικά και την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς στις αναπτυγμένες από τις αναπτυσσόμενες που είναι τώρα.

Τα στοιχεία αυτά είναι μεν πολύ θετικά για τις μετοχές των  εισηγμένων εταιρειών αλλά δε χρειάζονται βιασύνες χτυπώντας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ανοδικά ποσοστά που προκαλούν γρήγορες πωλήσεις, πιθανές βραχυχρόνιες τοπικές κορυφές και σαθρά επίπεδα στηρίξεων στα υψηλά σκαλοπάτια.

Η  «καταδίωξη» μετοχών ποτέ δεν έφερνε καλά αποτελέσματα. Υπάρχουν πλέον μετοχικές αξίες  που πλησιάζουν πολύ κοντά στα υψηλά για το 2023 αλλά και μετοχικές αξίες που έχουν ακόμα μεγάλο περιθώριο ανόδου και δείχνουν ότι τώρα μόλις ξεκινάνε. Μην αγχώνεστε λοιπόν. Έτσι όπως φαίνεται άλλωστε να διαμορφώνεται  το πολιτικοοικονομικό  τοπίο έως το 2027 ο επενδυτικός χρόνος είναι για πρώτη φορά τόσο πολύ υπέρ μας.

Επιστρέφουμε λοιπόν μετά από τα εκλογικά αποκαλυπτήρια στο  BAU (Business As Usual) και στη καθημερινή μελέτη της πλούσιας διαγραμματικής και θεμελιώδους ανάλυσης των εισηγμένων εταιρειών με τέτοιο ενδελεχή τρόπο ώστε να εξιχνιάζουμε τους μετοχικούς επενδυτικούς ηγέτες όχι μόνο για τις επόμενες συνεδριάσεις αλλά για την επόμενη τριετία. Έτσι άλλωστε σε μία στιβαρή μακροπρόθεσμη ανοδική αγορά βγαίνουν και τα σοβαρά ποσοστά κερδοφορίας στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Προχωρώντας τώρα «ανεμπόδιστα»  στη μεγάλη εικόνα της αγοράς μέσω της μηνιαίας διαγραμματικής ανάλυσης του Γενικού Δείκτη εντοπίζουμε τέσσερα πολύ θετικά σημεία για την μετέπειτα πορεία του.

  1. Το πρώτο στοιχείο έγκειται στο γεγονός ότι ο δείκτης έρχεται από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη με μία άνοδο της τάξεως του 53% και μέχρι τώρα όχι μόνο δεν δείχνει σημάδια κόπωσης αλλά αντιθέτως παρουσιάζει ενδείξεις ανοδικής επιτάχυνσης με σημαντικούς όγκους διαφυγής.
  2. Δεύτερο στοιχείο είναι η ανοδική διάλυση της γιγάντιας αντίστασης στις 1150 μονάδες που ερχόταν από το μακρινό 2014.
  3. Τρίτο στοιχείο η ανοδική καταστρατήγηση του επταετούς καθοδικού στροφέα πίεσης στο συνολικό όγκο συναλλαγών με τους τελευταίους μήνες να αρχίζουν να αναπνέουν πάνω από αυτόν τονίζοντας έτσι τη σημαντική αλλαγή στα δρώμενα της αγοράς. Βέβαια σε αυτό έχει βάλει το χεράκι του και ο CEO των Ελληνικών Χρηματιστηρίων κ. Γιάννος Κοντόπουλος που έχει θέσει ως σκοπό να φέρει μια «νέα εποχή» στη χρηματιστηριακή αγορά.
  4. Τέταρτο και το πλέον σημαντικό είναι η όλο και πιο μεγαλύτερη ισχυροποίηση των θεμελίων του δεκαετούς ανοδικού σχηματισμού που αποτυπώνει το ανάποδο pattern Head and Shoulders, με τη neckline να έχει διαρραγεί το Μάρτιο του 2021, στις 830 μονάδες. Κοινώς ο εν λόγω πολύ δυναμικός σχηματισμός πάει εδώ και μήνες “by the book”. Εδώ βάση της εφαρμοσμένης στατιστικής επιστήμης της τεχνικής ανάλυσης η ανοδική διάσπαση της αναφερόμενης neckline δίνει ως μακροπρόθεσμο στόχο το ύψος της κεφαλής προστιθέμενο πάνω στη τιμή της ανοδικής τμήσης. Η πρόσθεση λοιπόν βγάζει την περιοχή των 1550 μονάδων ή ένα ανοδικό περιθώριο της τάξεως του +27% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Ο εν λόγω στόχος δείχνει ότι μπορεί να χτυπηθεί μέσα στους επόμενους 10 με 18 μήνες. Δεν είναι δηλαδή της επόμενης μέρας.

Από πλευράς τώρα δυναμικότητας στο Γενικό Δείκτη η μεγάλη αλλαγή έγκειται στο γεγονός ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν φτάσει να ελέγχουν πλέον το 25% της κίνησής του  με τη Πειραιώς (βαρύτητα 7,61%) και την Εθνική (6,45%) να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τη τρίτη θέση της κατάταξης των πλέον δεικτοβαρών μετοχών πίσω από την πρώτη Coca Cola HBC (9.60%). Την πεντάδα συμπληρώνουν ο Μυτιληναίος και τα Jumbo.

Η τελευταία όμως άνοδος που έχει κατά βάση κατευθυνθεί στις δεικτοβαρείς μετοχές  έχει επιφέρει μια μίνι στρέβλωση καθώς οι  πρώτες 10 εταιρείες από τις συνολικά 60 που απαρτίζουν  το Γενικό Δείκτη έχουν φτάσει να  ρυθμίζουν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, το 60% της κίνησής του.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

May 24, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Η ναυαρχίδα του ομίλου Mytilineos

admin

Όταν οι “φίλοι” προτείνουν να μείνουμε στο σκοροφαγωμένο καναπέ

admin

Εδώ το πάρτι κρατάει 2 δεκαετίες. Εμείς;

admin

Άντε πιάσ’ τους

admin

Austriacard: Τριπλασίασε τη καθαρή της κερδοφορία

admin

ΔΕΗ: Με τα δύο πόδια στην τηλεπικοινωνιακή αγορά μέσω της οπτικής ίνας

admin

Τι συμβαίνει με την μετοχή της Τρ.Πειραιώς ;

admin

Ελληνικά Χρηματιστήρια: Εκρηκτική η άνοδος του συνολικού τζίρου των συναλλαγών

admin

Τράπεζες: Το ξεφάντωμα έφερε κόπωση

admin

Χρυσός το κακάο

admin

Οι αγορές δε δείχνουν προς το παρόν να θέλουν να διορθώσουν

admin

Ποια περιουσιακά στοιχεία μπορούν να σας κάνουν εκατομμυριούχο;

admin