Image default
NATIONAL BANK

Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ): Θα δώσουμε μέρισμα το 2024 – Θα διανείμουμε το 20-30% των κερδών μας

Την επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας στα μερίσματα το 2024, όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς κατά τη σημερινή παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στους αναλυτές.

Όπως εξήγησε η διοίκηση της ΕΤΕ, ο Επόπτης (SSM) έκρινε ότι η διανομή μερίσματος από την κερδοφορία του 2022 είναι πρώιμη για όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αφήνοντας ανοιχτό “παράθυρο” για επανέναρξη των μερισμάτων το 2024 από τα φετινά κέρδη.

Για τον λόγο αυτό, η τράπεζα διακρατά ήδη το 20-30% της κερδοφορίας της, ωστόσο, κατά πόσο ο λόγος μερίσματος (payout ratio) θα αγγίξει το ανώτατο όριο (30%) θα εξαρτηθεί από την κερδοφορία του τρέχοντος έτους. Δεν απέκλεισε, πάντως, η διοίκηση της Εθνικής το ενδεχόμενο πρόσθετων τρόπων επιβράβευσης των μετόχων της, δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε διάλογο με τον Επόπτη για το ζήτημα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι και η Πειραιώς έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενεργοποίηση προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών (shares buyout) εφόσον λάβει το “πράσινο φως” από τη Φρανκφούρτη, ενώ η Eurobank έχει ήδη λάβει έγκριση για επαναγορά του 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Όσο αφορά στις εκτιμήσεις (guidance) για το σύνολο του 2023, ο κ. Μυλωνάς αποκάλυψε ότι η τράπεζα θα προβεί σε αναθεώρηση των υφιστάμενων προς το βέλτιστο, εφόσον δεν αλλάξουν ουσιαστικά οι τρέχουσες μεταβλητές. Προς το βέλτιστο αναμένεται να αλλάξουν, ενδεικτικά, τα έσοδα από τόκους και προμήθειες (ΝΙΙ) καθώς και η ποιότητα του ενεργητικού. Το τελικό guidance θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού, των επιτοκίων, της ανάπτυξης και λοιπών θεμελιωδών μεγεθών.

Σε επίπεδο κόκκινων δανείων, η διοίκηση της Εθνικής εμφανίστηκε καθησυχαστική δεδομένης της μηδενικής ουσιαστικά δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων το α’ τρίμηνο. Για το δεύτερο τρίμηνο, ανέφερε, αναμένεται κάποια περιορισμένη αύξηση στα νέα NPEs, ωστόσο, “θα είναι πολύ λιγότερα από τα 350 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος”, όπως αναφέρθηκε.

Για τις καταθέσεις, σε ετήσια βάση παρατηρείται αύξηση 10%, ενώ σε τριμηνιαία μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ. Παρατηρείται, επίσης, ελαφρά αλλαγή του μείγματος το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, από 12% προθεσμιακές και 84% όψεως, το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος του 2023 το μείγμα άλλαξε σε 16%-81% και αναμένεται στο τέλος του έτους να αλλάξει αισθητά σε 35%-65%.

Τέλος, στην ερώτηση πού σκοπεύει η τράπεζα να διαθέσει τα πλεονάζοντα κεφάλαια που δημιούργησε το 2022, η διοίκηση της ΕΤΕ αποκάλυψε ότι πέραν της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και νοικοκυριών της χώρας – που αποτελεί την κύρια προτεραιότητά της – εξετάζει και ευκαιρίες εξαγορών εκτός συνόρων.

Σχετικα αρθρα

Πότε θα γίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική – Όλα τα σενάρια

admin

Εθνική: Αντλεί 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,875% – Πάνω από 1,75 δισ. οι προσφορές

admin

Εθνική: Πάνω από €1,25 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο Tier 2 – Στο 6,25% το αρχικό επιτόκιο

admin

Π. Μυλωνάς: Επιβράβευση των μετόχων μας με μερίσματα και buybacks

admin

Νέα κάρτα Dual από την Εθνική Τράπεζα

admin

Jefferies: Δηλώνει αγοραστής των ελληνικών τραπεζών – “Εκτοξεύει” τις τιμές-στόχους και βλέπει ράλι έως και 45%

admin

Εθνική Τράπεζα: Ολοκλήρωση της συναλλαγής “Frontier ΙΙ”

admin

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή η επενδυτική διάθεση των ΜμΕ – Έντονο ενδιαφέρον για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Εθνική Τράπεζα: Πρόγραμμα χρηματοδότησης 400 εκατ. για ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης και ενδυνάμωσης των γυναικών

admin

Νέα εταιρική ταυτότητα για την Εθνική Τράπεζα

admin

Εθνική Τράπεζα: Αντλεί 600 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,5% – Πάνω από 2,4 δισ. οι προσφορές

admin

Prodea: Μεταβίβαση 22 ακινήτων στην Εθνική Τράπεζα έναντι €110,5 εκατ.

admin