Image default
Αγορές

Τα «σύννεφα» του αμερικανικού χρέους σκέπασαν ξανά τη Wall Street

Τα «σύννεφα» του αμερικανικού χρέους σκέπασαν ξανά τη Wall Street

Στο «κόκκινο» ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης (24/5) για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κλείνει πτωτικά για τέταρτη σερί μέρα. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών εκπροσώπων του Κογκρέσου για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, με την συμφωνία να μη φαίνεται στον ορίζοντα και με τον χρόνο να πιέζει.

Η έλλειψη προόδου όσον αφορά την αύξηση του ορίου χρέους των 31,4 τρισ. δολαρίων της αμερικανικής κυβέρνησης -στόχος η επίτευξη συμφωνίας πριν από την προθεσμία της 1ης Ιουνίου- έχει αγχώσει τους επενδυτές καθώς ο κίνδυνος μιας καταστροφικής χρεοκοπίας είναι ορατός.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε εκ νέου ότι είναι «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας στις αρχές Ιουνίου. Σημείωσε ότι ήδη βλέπει «άγχος στις χρηματοπιστωτικές αγορές» καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δουν την πρώτη τους χρεοκοπία στην ιστορία.

Στις σημερινές συναλλαγές της Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,77% στις 32.799,92 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,73% στις 4.115,24 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 12.484,16 μονάδες. Δέκα από τους 11 κλάδους του S&P 500 έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφει ο κλάδος του real estate. Η ενέργεια ήταν ο μόνος κλάδος που «απέδρασε» με κέρδη. Παράλληλα, ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, γνωστός ως δείκτης φόβου της Wall Street, κινήθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων.

Οι επενδυτές ασχολήθηκαν, επίσης, σήμερα με τα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Οι μετοχές διατηρήθηκαν σε πτωτική τροχιά ακόμη και μετά τη δημοσίευση πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed στις 2-3 Μαΐου, με τους αξιωματούχους να συμφωνούν ότι η ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων «είχε γίνει λιγότερο βέβαιη». Υπάρχουν πλέον αμυδρές ελπίδες ότι η κεντρική τράπεζα θα σταματήσει την επιθετική της εκστρατεία με τις αυξήσεις επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις 13-14 Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός διοικητής της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί για την έλλειψη προόδου στον πληθωρισμό κι ενώ μπορεί να είναι δυνατή η παύση στις αυξήσεις επιτοκίων στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα, είναι απίθανο να σταματήσει η συνολική εκστρατεία των αυξήσεων.

«Άλμα» για το πετρέλαιο, νέα πτώση για τον χρυσό

Σε υψηλό τριών και πλέον εβδομάδων έκλεισε σήμερα το αμερικανικό αργό, με ώθηση από τα αποθέματα των ΗΠΑ, με τις τιμές του πετρελαίου να καταγράφουν νέα άνοδο.

Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 19 Μαΐου, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα της S&P Global Commodity Insights έκαναν λόγο για μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων κατά 500.000 βαρέλια. Παράλληλα, η έκθεση της EIA έδειξε εβδομαδιαία πτώση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 2,1 εκατ. βαρέλια και των διυλισμένων προϊόντων κατά 600.000 βαρέλια. Και στις δύο κατηγορίες, τα στοιχεία ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων.

Στο πεδίο των συναλλαγών, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 1,43 δολάρια ή 2% στα 74,34 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου κέρδισε 1,52 δολάρια ή 2% στα 78,36 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο και για τα δύο συμβόλαια από την 1η Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Απώλειες για τρίτη διαδοχική μέρα κατέγραψε ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να απομακρύνεται περαιτέρω από τα 2.000 δολάρια και να πιέζεται εκ νέου από το ισχυρό δολάριο. Σήμερα ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 9,90 δολάρια ή 0,5% στα 1.964,60 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι παράδοσης Ιουλίου έχασε 38 cents ή 1,6% στα 23,24 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός παράδοσης Ιουλίου κατέγραψε απώλειες 9 cents ή 2,5% στα 3,56 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΑ FED
  • Ανώτατο όριο χρέους
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Ρεκόρ απόδοσης για S&P500- Άλμα 10,2% στο τρίμηνο

    admin

    Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές- Άλμα 6,8% στο τρίμηνο

    admin

    Προς ρεκόρ απόδοσης Q1 ο S&P500- Συνεχίζεται το ράλι

    admin

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    admin

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin