Image default
Οικονομία

ΥΠΑΑΤ: Οι πληρωμές αλιέων και εταιρειών υδατοκαλλιέργειας για την ουκρανική κρίση

Αποζημιώσεις σε αλιείς και ιχθυοκαλλιεργητές χορηγήθηκαν, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έκδοση της σχετικής πρόσκλησης στις 2/2/2023, για το  πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το χρονικό διάστημα από 24 Φεβρουαρίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2022 στο πλαίσιο της δράσης 2 του μέτρου 3.4.3 του ΕΠΑλΘ 2014-2020.

Ειδικότερα, με τις οδηγίες του υπουργού, Γιώργου Γεωργαντά, και του αρμόδιου υφυπουργού, Σίμου Κεδίκογλου, ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, υπέγραψε την ένταξη κατόπιν επισταμένης αξιολόγησης περίπου 10.000 αιτήσεων, για τις οποίες προχώρησαν οι αναγκαίοι έλεγχοι και εκδόθηκαν εντολές πληρωμής ύψους 38,6 εκατ. ευρώ.

Έχουν ήδη καταβληθεί 16.249.994,1€ σε 71 εταιρείες υδατοκαλλιέργειας και 14.370.498,84€ σε 5.735 αλιείς κι έχουν διαβιβαστεί στην Οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ τα αρχεία πληρωμής για 40 εταιρείες υδατοκαλλιέργειας και 2.718 αλιείς, προκειμένου να πιστωθούν τις επόμενες ώρες τα ποσά ενίσχυσης που υπολογίστηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και αφορούν σε 4.727.091,71€ για τους αλιείς και 3.176.763,10€ για τους υδατοκαλλιεργητές.

Με τις πληρωμές αυτές ολοκληρώνεται ένας κύκλος καταβολής αποζημιώσεων στον αλιευτικό τομέα της χώρας, που περιλάμβανε και τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ύψους 59.511.664 €, ξεπερνώντας συνολικά τα 100 εκατ. €.

«Η διενέργειά τους αποτέλεσε τη συνεπή και έμπρακτη ανταπόκριση της κυβέρνησης, μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας, στα θέματα αυξημένου κόστους και προβλημάτων στο εισόδημα των αλιέων και υδατοκαλλιεργητών» υπογραμμίζει το ΥΠΑΑΤ.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, εκτός από τη «Διαύγεια» (https://diavgeia.gov.gr/), αναρτώνται και στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ, www.agrotikianaptixi.gr και www.minagric.gr.

Σχετικα αρθρα

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin