Image default
Οικονομία

D. Shen (Scope Ratings) στη «Ν»: Τα 2 σενάρια για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και η αξιολόγηση του Αυγούστου

Ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings χαρακτήρισε χθες σε σημείωμά του ως «πιστωτικά θετικό» (credit positive) γεγονός το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, εξηγώντας πως με το «ισχυρό αποτέλεσμα» της Νέας Δημοκρατίας αίρεται η πολιτική αβεβαιότητα. Σημαίνει λοιπόν αυτό ότι έρχεται η επενδυτική βαθμίδα στην προγραμματισμένη αξιολόγηση της 4ης Αυγούστου; Ο Dennis Shen μίλησε στη Ναυτεμπορική και εξήγησε τι χρειάζεται για να βγει η χώρα από την κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk), στην οποία βρίσκεται παγιδευμένη εδώ και 13 χρόνια, με αποτέλεσμα να πληρώνει ακριβό τον δανεισμό της από τις αγορές.

Παράλληλα αν και επανέλαβε ότι επικρατέστερο σενάριο είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, σημείωσε πως δεν θα πρέπει να αποκλείουμε εντελώς το ενδεχόμενο να απαιτηθεί συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ.

«Οι εκλογές της Κυριακής έδωσαν ένα ισχυρό αποτέλεσμα – και σε αυτό το στάδιο γνωρίζουμε με αρκετή βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία θα επανεκλεγεί κυβέρνηση για ακόμη τέσσερα χρόνια. Ωστόσο δεν είναι απολύτως βέβαιο τι θα κυβέρνηση θα έχουμε. Μετά τις πρώτες κάλπες, το πιο πιθανό σενάριο είναι μία κυβέρνηση αυτοδυναμίας- κάτι που που συνιστά και το πιο credit – positive (πιστωτικά θετικό) σενάριο, αφού υπόσχεται σχετική συνέχεια πολιτικής και κυρίως περιορίζει τη πιθανότητα πολιτικής αστάθειας. Καθώς όμως η Νέα Δημοκρατία έλαβε το 41% των ψήφων, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες αλλά ούσα μόλις λίγες μονάδες πάνω από το όριο της αυτοδυναμίας για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, παραμένει πιθανή μία χαμηλότερη επίδοση εξαιτίας του εφησυχασμού, η οποία θα καθιστούσε αναγκαία μία συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού με το κεντρο-αριστερό ΠΑΣΟΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το δεύτερο σενάριο θα σηματοδοτούσε μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς θα μπορούσε να φέρει μία στροφή της πολιτικής προς τα αριστερά σε σχέση με τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και συγκριτικά περισσότερη πολιτική αστάθεια» εξήγησε ο αναλυτής.

Η επενδυτική βαθμίδα

Αναφερόμενος στην αντίδραση των αγορών, σημείως πως ήταν «εξαιρετικά ευνοϊκή» και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών την πορεία της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας». Απέφυγε πάντως να δώσει ξεκάθαρο σήμα αναβάθμισης τον Αύγουστο, λέγοντας: «Καθοριστικής σημασίας όσον αφορά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι μία απόδειξη ότι η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει μία ισχυρή σχέση με την Ευρώπη και θα επιμείνει σε υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, διατηρώντας παράλληλα το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ».

Να θυμίσουμε χθες ότι μιλώντας στη Ναυτεμπορική τόσο ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της Bank of America όσο και ο Filippo Taddei της Goldman Sachs υπογράμμισαν τη σημασία που έχει για την ελληνική οικονομία την επομένη των εκλογών η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να κλείσει η μεγάλη πληγή, που είναι το «επενδυτικό κενό».

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

admin

Οφειλές στο δημόσιο: Πότε κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση

admin

Κύπρος: Έτος-ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

admin

ΥΠΟΙΚ-ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

admin

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

fastpath