Image default
Οικονομία

Die Welt για Ελλάδα: «Η ξαφνική δύναμη του πρώην χρεωκοπημένου κράτους» – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Πριν από 13 χρόνια, οι υπερχρεωμένοι «χρεοκοπημένοι Έλληνες» παραλίγο να τινάξουν στον αέρα την ευρωζώνη. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή πιο γρήγορα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα το χρέος μειώνεται. Πώς το έκανε η χώρα και ποιο είναι το τίμημα για αυτό;

Με αυτά τα λόγια ξεκινά η γερμανική εφημερίδα Die Welt, μακροσκελές αφιέρωμα στην ελληνική οικονομία και συνεχίζει: «Πριν από μερικά χρόνια, η Ελλάδα γλίτωσε για λίγο τη χρεοκοπία μόνο χάρη σε διεθνείς χορηγούς. Με τα οικονομικά της προβλήματα, παραλίγο να τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη. Σήμερα, από την άλλη, η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα της νομισματικής ένωσης. Η ανεργία μειώνεται, το δημόσιο χρέος και τα επισφαλή δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών συρρικνώνονται. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν σύντομα να δηλώσουν ότι η χώρα είναι ιδιαίτερα φερέγγυα – κάτι που θα έμοιαζε με μια σφραγίδα έγκρισης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής».

Οι προειδοποιήσεις

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αυτή η θετική εξέλιξη δεν «πρέπει να υπερεκτιμηθεί».

«Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παλεύει με προβλήματα, τα οποία ήταν υπεύθυνα εν μέρει για την κρίση στο παρελθόν. Το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, τα προγράμματα λιτότητας έχουν δημιουργήσει νέες οικονομικές και κοινωνικές πληγές, που μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να επουλωθούν».

CNBC για Ελλάδα: Άλμα 40% των μετοχών σε έναν χρόνο – «Διώχνει τη ταμπέλα του προβληματικού παιδιού»

Η παράμετρος Airbnb

H γερμανική εφημερίδα εστιάζει επίσης στα νέα οικονομικά προβλήματα που έχουν ανακύψει: «Ένα νέο φαινόμενο είναι η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία φτάνουν σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας ξένων επενδυτών ακινήτων και μεσιτών AirBnB. Ταυτόχρονα, αυξάνεται και το λοιπό κόστος διαβίωσης: ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.»

Από εκεί και πέρα, γεγονός είναι επίσης ότι καταγράφεται αύξηση των επενδύσεων σε ακίνητα και στον τουρισμό, με το ρεπορτάζ να παραθέτει αναλυτικά απόψεις ειδικών και οικονομολόγων, που συγκλίνουν στο ότι η ανάκαμψη αυτή, για να είναι σταθερή και μακροπρόθεσμη, απαιτεί ένα σύνολο παραγόντων: από ισχυρούς θεσμούς μέχρι συνολική αύξηση της παραγωγικότητας. «Τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει: βιομηχανικές εταιρείες επενδύουν και πάλι δυναμικά στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό δόθηκε επίσης βάρος στο πόσο γρήγορα και ρεαλιστικά αντέδρασε η κυβέρνηση της Αθήνας απέναντι στην πανδημία (…) Σχεδόν όλες οι διοικητικές διαδικασίες μπορούν πλέον να γίνουν διαδικτυακά (…) Η χώρα βρίσκεται επίσης στο ραντάρ εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από άλλες χώρες.»

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

admin

Οφειλές στο δημόσιο: Πότε κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση

admin

Κύπρος: Έτος-ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

admin

ΥΠΟΙΚ-ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

admin

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

fastpath