Image default
Αγορές

Double trouble στις ευρωαγορές: Η χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου διμήνου

Double trouble στις ευρωαγορές: Η χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου διμήνου

Με ισχυρές απώλειες κοντά στο 2% έκλεισαν σήμερα (24/5) οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, λόγω δύο σημαντικών παραγόντων: του πληθωρισμού στην Βρετανία που παραμένει σε υψηλά επίπεδα και των ανησυχιών για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ.

Στη δεύτερη περίπτωση, μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματευτές θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι είναι «πολύ πιθανή» η χρεοκοπία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις αρχές Ιουνίου.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε «βουτιά» 1,82% και έκλεισε στις 457,64 μονάδες, στη χειρότερη συνεδρίασή του από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να κλείνουν στο «κόκκινο». Ισχυρότερο πλήγμα υπέστη ο κλάδος του real estate με απώλειες 3%. Οι ευρωπαϊκές μετοχές πολυτελείας υποχώρησαν 1,7%, «αγγίζοντας» νέο χαμηλό 7 εβδομάδων, καθώς συνεχίστηκε το sell off στον κλάδο.

Στους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX διολίσθησε 1,92% στις 15.842,13 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 1,70% στις 7.253,46 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,75% στις 7.627,10 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 1,12% στις 9.163,50 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με ισχυρή πτώση 2,39% στις 26.524,54 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, που έπληξαν εξίσου πολύ τις αγορές, τα στοιχεία για τον βρετανικό πληθωρισμό έδειξαν πτώση από 10,1% στο 8,7%, αν και αυτή η τιμή ήταν πάνω από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 8,2%. Οι τιμές αυξήθηκαν 1,2% σε μηνιαία βάση, πάνω από την πρόβλεψη για 0,8%. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά υποχώρησε ελαφρά, αλλά παρέμεινε στο δυσθεώρητο 19,1%.

Παράλληλα, οι μετοχές των βρετανικών εταιρειών κατασκευής κατοικιών σημείωσαν πτώση μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ένα βασικό μέτρο της αύξησης των τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε σε υψηλό 31 ετών τον Απρίλιο, ενισχύοντας τα στοιχήματα για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Τέλος, επιδεινώνονται οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, καθώς ο ifo Business Climate Index υποχώρησε στις 91,7 μονάδες τον Μάιο, από 93,4 μονάδες τον Απρίλιο. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη πτώση έπειτα από έξι συνεχόμενες ανόδους και οφείλεται στις πολύ πιο απαισιόδοξες προσδοκίες. Οι διευθυντές είναι κάπως λιγότερο ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάστασή τους, ενώ οι γερμανικές εταιρείες είναι επιφυλακτικές για το επερχόμενο καλοκαίρι.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • πληθωρισμός
  • Βρετανία
  • Ανώτατο όριο χρέους
  • ΗΠΑ

    Σχετικα αρθρα

    Ρεκόρ απόδοσης για S&P500- Άλμα 10,2% στο τρίμηνο

    admin

    Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές- Άλμα 6,8% στο τρίμηνο

    admin

    Προς ρεκόρ απόδοσης Q1 ο S&P500- Συνεχίζεται το ράλι

    admin

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    admin

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin