Image default
Οικονομία

Οι Βρυξέλλες ζητούν μέτρα επιτάχυνσης των πλειστηριασμών

Τα “κόκκινα” δάνεια στους ισολογισμούς μειώθηκαν- αν και παραμένουν πολύ πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο- αλλά το stock των περίπου 90 δισ ευρώ που έχει μεταφερθεί στους Servicers, δείχνει να προβληματίζει τους τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες, που δεν φαίνονται ικανοποιημένοι ούτε από τους ρυθμούς των πλειστηριασμών αλλά ούτε και από το περιορισμένο ενδιαφέρον για το νέο Πτωχευτικό”.  

“Το ενδιαφέρον των οφειλετών εξακολουθεί να είναι μέτριο για την πλατφόρμα 2ης ευκαιρίας (δηλαδή τις βασικές διαδικασίες αφερεγγυότητας) και ακόμη πιο περιορισμένο για τη διαδικασία εξυγίανσης (δηλαδή αναδιάρθρωση εντός δικαστηρίου) και τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης”, παρατηρεί η Κομισιόν, ρίχνοντας το πρώτο “καρφί”: “Αυτό θα μπορούσε εν μέρει να αποδοθεί στην αντίληψη περί έλλειψης αξιόπιστης απειλής κατάσχεσης”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν πως οι Ελληνικές Αρχές παραμένουν “ελαστικές” απέναντι σε όσους χρωστάνε αλλά δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες ρυθμίσεων.  

Αντιθέτως οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες διαπιστώνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις πρόνοιες που αφορούν στους ευάλωτους, αν και οι αριθμοί απέχουν από τις προσδοκίες. Το ενδιαφέρον αυτό συνδέεται με τις πρωτοβουλίες που πήραν πρόσφατα οι συστημικές τράπεζες (επιδοτήσεις επιτοκίων) me αποτέλεσμα, 2.950 οφειλέτες να έχουν λάβει πιστοποιητικό ευάλωτου οφειλέτη έως τα τέλη Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με την Κομισιόν αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις αρχικές προσδοκίες, αλλά με βάση τον υψηλό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων (36.483), ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι παράμετροι του νέου Πτωχευτικού- του Εξωδικαστικού συμπεριλαμβανομένου- θα βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση από τις Βρυξέλλες.  

Πάμε τώρα και στους πλειστηριασμούς, που εδώ αντιμετωπίζονται ως ταμπού, αλλά στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι έχουν άλλη αντίληψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Έκθεση, o αριθμός των πλειστηριασμών αυξάνεται αλλά μεγάλο ποσοστό των πλειστηριασμών δεν έχει μειοδότη (άγονοι πλειστηριασμοί).  

Το 2022, είχαν προγραμματιστεί 51.960 δημοπρασίες, εκ των οποίων το 75% (δηλαδή 38.869) διενεργήθηκαν, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από τα προηγούμενα έτη. Αυτή η τάση συνεχίστηκε σε μεγάλο βαθμό το πρώτο τρίμηνο του 2023, με 11.012 ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Ωστόσο, κατά την Κομισιόν, ανησυχητικό παραμένει το μεγάλο ποσοστό των άγονων πλειστηριασμών.  

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, περίπου το 78% των δημοπρασιών που ολοκληρώθηκαν ήταν ανεπιτυχείς και κατά τις Βρυξέλλες, δεν υπάρχει βελτίωση μέχρι στιγμής μετά την εισαγωγή του μηχανισμού αυτόματης προσαρμογής της τιμής εκκίνησης. Κι εδώ έρχεται το δεύτερο “καρφί”: “Ως εκ τούτου, ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω βελτιώσεις στη λειτουργία του πλαισίου των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, για την αύξηση της συνολικής αναλογίας επιτυχημένων πλειστηριασμών”.  

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, σε αυτήν τη… βελτίωση θα πρέπει να συμπεριληφθεί μια πιο βελτιωμένη και αποτελεσματική διαδικασία μετά τον πλειστηριασμό και μια επιτάχυνση των διαδικασιών καταχώρισης κτηματολογικών δικαιωμάτων που εμφανίζουν εκτεταμένες καθυστερήσεις σε ορισμένες υποθέσεις και επηρεάζουν αρνητικά τις συναλλαγές ακινήτων καθώς και τους πλειστηριασμούς.  

Όπως εκτιμούν στην Κομισιόν, πρόσθετοι παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία των πλειστηριασμών είναι η έλλειψη διαθέσιμης χρηματοδότησης για δυνητικούς ενδιαφερόμενους αγοραστές και η περιορισμένη ζήτηση της αγοράς για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, αν και το αυξανόμενο μερίδιο των δημοπρατούμενων ακινήτων που αποκτώνται από τρίτους δείχνει βελτίωση ως προς αυτό. 

Σχετικα αρθρα

Η Αλβανία αναζητεί αλλοδαπούς εργάτες για τον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών

fastpath

«Ξεκλειδώνει» η επιδότηση στο ρεύμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Τα κρίσιμα ραντεβού της νέας κυβέρνησης -Κατευθείαν στα βαθιά με παζάρια για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

admin

«Σπίτι μου»: Πάνω από 2.700 οι εγκρίσεις για το στεγαστικό πρόγραμμα

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

fastpath

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, έως τις 2 Ιουνίου

admin

Γ. Ζαββός: Στρατηγική της HDB να αποκτήσει σύντομα την πιστοποίηση της ΕΕ – Pillar Assessment

admin

Μπάιντεν: Έτοιμη να υποβληθεί στο Κογκρέσο η συμφωνία για το όριο του χρέους

admin

Ενέργεια: Οι προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού

admin

Πώς θα γίνει η «επιστροφή των μισθών»

admin