Image default
Οικονομία

Πετρέλαιο: Και άλλη άνοδο αναμένει η αγορά – ΗΠΑ και ΟΠΕΚ κινούν τα νήματα

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στην συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιουνίου.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τις τελευταίες ημέρες λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα αν και ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ΗΠΑ και η επικείμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που παρακολουθούν οι αγορές πετρελαίου.

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στην συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιουνίου και ενώ οι χαμηλές τιμές των προηγούμενων εβδομάδων οδήγησαν σε κάποιες διαρροές περί νέας μείωσης της παραγωγής, πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι αυτή τη φορά ο οργανισμός μάλλον θα διατηρήσει αμετάβλητη τη στρατηγική του. Και αυτό, γιατί κατά το β’ εξάμηνο αναμένεται συμπίεση της προσφοράς ενώ η ζήτηση στην Κίνα και αλλού επίσης ανακάμπτει οδηγώντας τελικά σε μια εύθραυστη ισορροπία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας βλέπει μια βαθιά συμπίεση της προσφοράς στον ορίζοντα σημειώνοντας στην τελευταία του έκθεση ότι «η τρέχουσα απαισιοδοξία της αγοράς… έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αυστηρότερες ισορροπίες της αγοράς που αναμένουμε το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν η ζήτηση αναμένεται να επισκιάσει την προσφορά κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα».

Πιο πρόσφατα, αρκετά μέλη της συμμαχίας του ΟΠΕΚ + ανακοίνωσαν εθελοντικά και ανεξάρτητα από την ευρύτερη στρατηγική του ομίλου ότι θα μειώσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν από την ανακοίνωση των εθελοντικών περικοπών του Απριλίου, οι τιμές του αργού έχουν μειωθεί λόγω της τραπεζικής αναταραχής και των φόβων για ύφεση.

Πηγές της αγοράς: Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν οι τιμές

Παρά την πτώση που κατέγραψε το Brent τις προηγούμενες εβδομάδες, η αύξηση της ζήτησης και μια ενδεχόμενη συμφωνία στις ΗΠΑ για το χρέος (κάτι που είναι πιθανότερο να συμβεί σε σχέση με μια χρεοκοπία η οποία θα βύθιζε τη ζήτηση) αναμένεται να ωθήσουν ανοδικά τις διεθνείς τιμές.

Εάν οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους μεταξύ του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy και του προέδρου Τζο Μπάιντεν οδηγήσουν σε συμφωνία που αποτρέπει το κλείσιμο της κυβέρνησης, ενδέχεται να δούμε μια σύντομη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, αν και η προσοχή φαίνεται να στρέφεται σταδιακά προς την προσεχή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ του Ιουνίου, αναφέρουν οι διεθνείς αναλυτές.

Παράλληλα, η σύσφιξη των προμηθειών πετρελαίου στις ΗΠΑ ωθεί επίσης ανοδικά τις τιμές. Τα στοιχεία του κλάδου την Τρίτη έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων στις ΗΠΑ μειώθηκαν απότομα κατά περίπου 6,8 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 19 Μαΐου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά περίπου 6,4 εκατομμύρια, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος μειώθηκαν κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια.

Σχετικα αρθρα

Η Αλβανία αναζητεί αλλοδαπούς εργάτες για τον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών

fastpath

«Ξεκλειδώνει» η επιδότηση στο ρεύμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Τα κρίσιμα ραντεβού της νέας κυβέρνησης -Κατευθείαν στα βαθιά με παζάρια για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

admin

«Σπίτι μου»: Πάνω από 2.700 οι εγκρίσεις για το στεγαστικό πρόγραμμα

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

fastpath

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, έως τις 2 Ιουνίου

admin

Γ. Ζαββός: Στρατηγική της HDB να αποκτήσει σύντομα την πιστοποίηση της ΕΕ – Pillar Assessment

admin

Μπάιντεν: Έτοιμη να υποβληθεί στο Κογκρέσο η συμφωνία για το όριο του χρέους

admin

Ενέργεια: Οι προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού

admin

Πώς θα γίνει η «επιστροφή των μισθών»

admin