Image default
Ευρώπη

Σύγκρουση ΕΕ – Πολωνίας για το Πειθαρχικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην Πολωνία έξι επίσημες ειδοποιήσεις για την καταβολή του οφειλόμενου ημερήσιου προστίμου λόγω μη συμμόρφωσης με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που υποχρέωνε την Πολωνία να διαλύσει το νεοσύστατο και ιδιαίτερα επικριτικό Πειθαρχικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, αναφέρουν πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή και το Δικαστήριο της ΕΕ, το πειθαρχικό τμήμα μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο για τη δίωξη δικαστών που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

«174 εκατομμύρια ευρώ θα αφαιρεθούν» από τα κονδύλια της ΕΕ που έχουν διατεθεί για την Πολωνία, εάν η χώρα συνεχίσει να αρνείται να πληρώσει τα επιβληθέντα πρόστιμα, όπως αναφέρει το RMF FM μετά από ενημέρωση που έλαβε από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Christian Wiegand.

Οι πολωνικές αρχές διέλυσαν το Πειθαρχικό Τμήμα και το αντικατέστησαν με ένα νέο Τμήμα Επαγγελματικής Ευθύνης, το οποίο δεν έλυσε το πρόβλημα και δεν είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση του προστίμου από την Επιτροπή.

Τον Νοέμβριο του 2022, η πολωνική κυβέρνηση προσέφυγε στην Επιτροπή για να σταματήσει την έκδοση προστίμων, υποστηρίζοντας ότι με τη διάλυση του Πειθαρχικού Τμήματος του Πολωνικού Δικαστηρίου εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις για να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Παρόλα αυτά, ο αντιπρόεδρος του δικαστηρίου Lars Bay Larsen συμφώνησε ότι «τα μέτρα που έλαβε η Πολωνία δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν την εκτέλεση όλων των προσωρινών μέτρων» που είχε ζητήσει το δικαστήριο. Κατά συνέπεια, το πρόστιμο μειώθηκε  μόνο από 1 εκατομμύριο ευρώ ανά ημέρα σε 500.000 ευρώ.

Ενώ ο Bay Larsen αναγνώρισε ότι η Πολωνία εφάρμοσε ορισμένες αλλαγές, πρόσθεσε ότι άλλες, συμπεριλαμβανομένης και μιας απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας που επιτρέπει τη δίωξη ή τη σύλληψη δικαστών, δεν έχουν ακόμη ανασταλεί.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ δεν αφορούσε μόνο το ίδιο το Πειθαρχικό Τμήμα, αλλά ολόκληρο το σύστημα πειθαρχικής δίωξης των δικαστών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο ειδήσεων Onet ο Igor Tuleya, δικαστής που τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το Πειθαρχικό Τμήμα με απόφαση που αργότερα ανατράπηκε από το Τμήμα Επαγγελματικής Ευθύνης.

Τα πρόστιμα καταβάλλονται από τις 3 Νοεμβρίου 2021.

Το ειδοποιητήριο αφορά την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023, έως ότου μειωθεί το πρόστιμο. Η χρέωσή θα λήξει στις 5 Ιουνίου, όταν το Δικαστήριο της ΕΕ θα εκδώσει την τελική απόφαση σχετικά με το πολωνικό πειθαρχικό σύστημα για τους δικαστές.

Σχετικα αρθρα

Goldman Sachs: «Θέμα χρόνου» σημαντική «βουτιά» της τουρκικής λίρας

admin

Erdoganomics τέλος: «Επιστροφή στη λογική» υποσχέθηκε ο Σιμσέκ

admin

Τι μπορεί να αντικαταστήσει το δολάριο; Ένας συνδυασμός ευρώ, γιουάν, ψηφιακών νομισμάτων και «κάτι που δεν έχουμε δει ακόμα»

admin

AirlineRatings: Οι δέκα καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο

admin

Αβγατίζουν οι αεροπορικές, «καθηλωμένα στο έδαφος» τα αεροδρόμια

admin

Οι 16 πόλεις με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο

admin

ΗΠΑ: Τέλος στο «δράμα του χρέους», υπέγραψε το νομοσχέδιο ο Μπάιντεν

admin

Οι online τράπεζες κέρδισαν το στοίχημα των καταθέσεων

admin

Η απάντηση της Κίνας σε Airbus και Boeing τελικά δεν είναι και τόσο κινεζική

admin

Η τέλεια καταιγίδα σαρώνει το ευρωπαϊκό real estate: «Τα χειρότερα έπονται» προειδοποιούν ειδικοί

admin

Πώς σώθηκαν 42 εκατ. θέσεις εργασίας στην ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας

admin

Πετρέλαιο: Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ+ μετά τη βουτιά της τιμής τον Μάιο;

admin