Image default
Ευρώπη

Οξεία κυβερνητική κρίση προβλέπουν οι Γερμανοί Πράσινοι

Η διαμάχη μεταξύ των μελών του τρικομματικού συνασπισμού της Γερμανίας κορυφώθηκε και πάλι την Τετάρτη, με το κυβερνών κόμμα των Πρασίνων να προειδοποιεί για επικείμενη κυβερνητική κρίση, καθώς, όπως λένε, η εμπιστοσύνη εντός της κυβέρνησης έχει πλέον πληγεί σοβαρά.

Οι κυβερνητικές εσωτερικές διαμάχες κλιμακώθηκαν την Τετάρτη, όταν το φιλελεύθερο FDP αντιτάχθηκε στην εμβληματική νομοθεσία του υπουργείου Οικονομίας των Πρασίνων, η οποία θέτει ελάχιστους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τα νέα συστήματα θέρμανσης και αναμένεται να συζητηθεί στο κοινοβούλιο.

«Θέλω να πω πολύ ξεκάθαρα σε αυτό το σημείο ότι το FDP συμπεριφέρεται σαν κόμμα της αντιπολίτευσης μέσα στην ίδια την κυβέρνηση», δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής των Πρασίνων, Ιρένε Μίχαλιτς, προσθέτοντας ότι «η ικανότητα της κυβέρνησης για δράση» έχει τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο.

Την προηγούμενη ημέρα, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επέκρινε τον εταίρο του στον συνασπισμό, λέγοντας ότι η κίνηση του FDP δείχνει ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις του.

«Εάν η εμπιστοσύνη εντός της κυβέρνησης έχει τεθεί σε κίνδυνο και δεν είναι σε θέση να δράσει και να υλοποιήσει έργα όπως έχει προγραμματιστεί, θα πρέπει να πούμε πως επρόκειτο για κυβερνητική κρίση», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Ούβε Τζουν στη EURACTIV. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει δημόσια τώρα ότι υπάρχει βούληση να συνεχίσει», είπε, αναγνωρίζοντας ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη έχει πλέον «πληγεί σοβαρά».

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από ένα σκάνδαλο διαφθοράς που μαστίζει το υπουργείο Οικονομίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Πάτρικ Γκράιχεν, στενός σύμμαχος του Χάμπεκ, απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω καταγγελιών ότι απασχολούσε φίλους και συγγενείς σε θέσεις-κλειδιά.

Ένα άλλο σημείο διαμάχης είναι ο προϋπολογισμός του 2024, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ του φιλελεύθερου FDP φέρεται να σχεδιάζει αιφνιδιαστικές περικοπές για να καλύψει τα χρηματοδοτικά κενά.

Η κοινοβουλευτική συζήτηση σχετικά με την κατάσταση της νομοθεσίας την Τετάρτη ενίσχυσε την εντύπωση διχασμού στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς οι εταίροι του συνασπισμού έριξαν ελάχιστα συγκαλυμμένες βολές.

«Μια συμφωνία στην πολιτική, μεταξύ ανθρώπων, θα έπρεπε να αξίζει… Ας λύσουμε αυτό το μπλοκάρισμα τώρα», παρακάλεσε ο βουλευτής των Πρασίνων Andreas Audretsch.

«Είναι σαφές ότι η νομοθεσία, όπως είχε προηγουμένως καθοριστεί από την κυβέρνηση, δεν θα περάσει από το κοινοβούλιο», υποστήριξε ο συνάδελφός του από το FDP, Λούκας Κέλερ.

Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση απολαμβάνει την εμφανή διαφωνία.

«Άγχος, ομφαλοσκόπηση, χάος, αποκλεισμός, σε μια πορεία προς την ακυβερνησία – αυτή είναι η κατάσταση αυτού του συνασπισμού», δήλωσε ο Γενς Σπαν, ένας από τους κορυφαίους βουλευτές του συντηρητικού CDU.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

«Παραμερίστε, τράπεζες»: Γιγαντιαία funds κυβερνούν τώρα τη Wall Street

admin

«Πέφτουν στα ναρκωτικά» για να κάνουν…καριέρα – Μια επικίνδυνη μόδα μεταξύ εργαζομένων και στελεχών

admin

ΕΕ: Πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Μάρτιο

admin

ΕΕ: Οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν

admin

Η ρωσική παραπληροφόρηση βομβαρδίζει τη Γαλλία

admin

Ο ευρωπαϊκός νότος εξεγείρεται εναντίον Συμφώνου Μετανάστευσης

admin

Υπό την επήρεια του Πολωνού προέδρου Ντούντα ο Τραμπ για την Ουκρανία;

admin