Image default
Οικονομία

Πετρέλαιο: Και άλλη άνοδο αναμένει η αγορά – ΗΠΑ και ΟΠΕΚ κινούν τα νήματα

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στην συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιουνίου.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τις τελευταίες ημέρες λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα αν και ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ΗΠΑ και η επικείμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που παρακολουθούν οι αγορές πετρελαίου.

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στην συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιουνίου και ενώ οι χαμηλές τιμές των προηγούμενων εβδομάδων οδήγησαν σε κάποιες διαρροές περί νέας μείωσης της παραγωγής, πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι αυτή τη φορά ο οργανισμός μάλλον θα διατηρήσει αμετάβλητη τη στρατηγική του. Και αυτό, γιατί κατά το β’ εξάμηνο αναμένεται συμπίεση της προσφοράς ενώ η ζήτηση στην Κίνα και αλλού επίσης ανακάμπτει οδηγώντας τελικά σε μια εύθραυστη ισορροπία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας βλέπει μια βαθιά συμπίεση της προσφοράς στον ορίζοντα σημειώνοντας στην τελευταία του έκθεση ότι «η τρέχουσα απαισιοδοξία της αγοράς… έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αυστηρότερες ισορροπίες της αγοράς που αναμένουμε το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν η ζήτηση αναμένεται να επισκιάσει την προσφορά κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα».

Πιο πρόσφατα, αρκετά μέλη της συμμαχίας του ΟΠΕΚ + ανακοίνωσαν εθελοντικά και ανεξάρτητα από την ευρύτερη στρατηγική του ομίλου ότι θα μειώσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν από την ανακοίνωση των εθελοντικών περικοπών του Απριλίου, οι τιμές του αργού έχουν μειωθεί λόγω της τραπεζικής αναταραχής και των φόβων για ύφεση.

Πηγές της αγοράς: Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν οι τιμές

Παρά την πτώση που κατέγραψε το Brent τις προηγούμενες εβδομάδες, η αύξηση της ζήτησης και μια ενδεχόμενη συμφωνία στις ΗΠΑ για το χρέος (κάτι που είναι πιθανότερο να συμβεί σε σχέση με μια χρεοκοπία η οποία θα βύθιζε τη ζήτηση) αναμένεται να ωθήσουν ανοδικά τις διεθνείς τιμές.

Εάν οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους μεταξύ του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy και του προέδρου Τζο Μπάιντεν οδηγήσουν σε συμφωνία που αποτρέπει το κλείσιμο της κυβέρνησης, ενδέχεται να δούμε μια σύντομη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, αν και η προσοχή φαίνεται να στρέφεται σταδιακά προς την προσεχή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ του Ιουνίου, αναφέρουν οι διεθνείς αναλυτές.

Παράλληλα, η σύσφιξη των προμηθειών πετρελαίου στις ΗΠΑ ωθεί επίσης ανοδικά τις τιμές. Τα στοιχεία του κλάδου την Τρίτη έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων στις ΗΠΑ μειώθηκαν απότομα κατά περίπου 6,8 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 19 Μαΐου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά περίπου 6,4 εκατομμύρια, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος μειώθηκαν κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια.

Σχετικα αρθρα

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

admin

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα – σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

admin

Ποιοι επένδυσαν στο 30ετές ομόλογο της Ελλάδας

admin

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

admin

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν – Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

admin

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για το FlyOver Θεσσαλονίκης

admin

Φυσικό αέριο: Γιατί οι traders ανησυχούν για τον επόμενο χειμώνα

admin

EFSA: Υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα; – Τι έδειξαν τα στοιχεία

admin

Μάχη για την τιμή του οβελία, μειωμένες 30% οι παραγγελίες

admin

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμηση για την ανάπτυξη – «Είμαστε σε σημείο καμπής»

admin

Η Κομισιόν ξεκίνησε την πρώτη έρευνα για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις

admin

Στουρνάρας: Ναι μεν αλλά… για την πρόβλεψη των επιτοκίων

admin