Image default
Ευρώπη

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια σε επιχείρηση στήριξης της λίρας

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της, στο 8,5%, για τρίτο συνεχόμενο μήνα καθώς προσπαθεί να διατηρήσει σταθερή τη λίρα λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στον οποίο ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να επανεκλεγεί κόντρα στον υποφήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής υπό την ηγεσία του διοικητή Σαχάπ Καβτσιόγλου διατήρησε το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 8,5% την Πέμπτη, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους.

Στην ανακοίνωσηή της, η κεντρική τράπεζα επανέλαβε ότι η στάση της αυτή τη στιγμή είναι «επαρκής για να υποστηρίξει την ανάκαμψη στον απόηχο του σεισμού» που έπληξε την Τουρκία τον Φεβρουάριο. «Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του σεισμού ανακάμπτει ταχύτερα από το αναμενόμενο», ανέφερε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής. «Γίνεται προφανές ότι ο σεισμός δεν θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στις επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα».

Η απόφαση μπορεί να εξασφαλίζει περισσότερο χρόνο στην κεντρική τράπεζα που έχει διαχειριστεί την πίεση που ασκείται στο τουρκικό νόμισμα ενόψει της εκλογών της επόμενης Κυριακής, σχολιάζει το πρακτορείο -. Η λίρα διαπραγματεύεται ήδη κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επομένως η παράταση της συνέχισης του κύκλου χαλάρωσης από την κεντρική ήταν από τις λίγες επιλογές που είχε στην διάθεσή της, δεδομένου μάλιστα ότι η αγορά αναμένει κατρακύλα της λίρας ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη, η εναλλακτική της αύξησης των επιτοκίων δεν είναι στο τραπέζι, δεδομένου ότι ο Ερντογάν, πιστός στην ανορθόδοξη πολιτική του που έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη και συνεχίζοντας την παρεμβατικότητά του, έχει ασκήσει πίεση την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό στη χώρα.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφώνεται στο 46% για την ώρα, και είναι σε φάση αποκλιμάκωσης από το ιλιγγιώδες 85% που είδαμε στο τέλος του 20223. Ο πληθωρισμός παραμένει ωστόσο σε πολύ υψηλά επίπεδα, περιορίζοντας σημαντικά την αγοραστική δύναμη για την πλειοψηφία των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Η ασυνήθιστη οικονομική στρατηγική του Τούρκου προέδρου έχει επίσης προκαλέσει έλλειψη ξένου νομίσματος, καθώς ξένοι επενδυτές και ντόπιοι έχουν απορρίψει τη λίρα, η οποία έχει χάσει σχεδόν το 80% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σε πέντε χρόνια. Ο Ερντογάν πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιστρέψει σε μια ορθόδοξη οικονομική πολιτική εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές αυτόν τον μήνα.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο Ερντογάν είναι το μεγάλο φαβορί για τις εκλογές της Κυριακής, η Τουρκία αναμένεται ευρέως ότι θα συνεχίσει σε διαφορετικό μονοπάτι, όπως την είδαμε το προηγούμενο διάστημα να διαφοροποιείται από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο που προχώρησαν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να ανατρέψουν τις αυξήσεις των τιμών και να ελέγξουν την πορεία του πληθωρισμού.

Ο Ερντογάν επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Τουρκίας θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές και ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί ως αποτέλεσμα της πολιτικής του. Όμως για τους περισσότερους οικονομολόγους, η προσέγγιση αυτή είναι μη βιώσιμη και θέτει σε ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο τα τουρκικά assets.

Χωρίς την επιλογή αύξησης των επιτοκίων, οι προσπάθειες στήριξης της λίρας βασίστηκαν σε μια σειρά μέτρων όπως ο περιορισμός του ποσού των δολαρίων που μπορούν να αγοράσουν οι δανειστές στη διατραπεζική αγορά και η πίεση προς αυτούς να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις σε συνάλλαγμα σε καταθέσεις σε λίρες. Η κεντρική τράπεζα κάλεσε επίσης τα τραπεζικά ιδρύματα να αγοράσουν ομόλογα σε δολάρια με στόχο να διατηρήσουν σταθερό το κόστος δανεισμού και να αποτρέψουν την αύξηση των ανταλλαγών πιστωτικής αθέτησης – ένα μέτρο προστασίας έναντι πιθανών πιστωτικών γεγονότων, σύμφωνα με κορυφαίους ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας του δημοσίου τα επόμενα πέντε χρόνια αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από έξι μήνες.

Η κεντρική τράπεζα έχει επιπρόσθετα εντείνει τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, μια προσέγγιση τόσο δαπανηρή που οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι βοήθησε στην ώθηση των καθαρών αποθεματικών – όπως ορίζονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ελαφρώς κάτω από το μηδέν την εβδομάδα μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 14 Μαΐου .

– - -

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

admin

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin