Image default
Οικονομία

DBRS: Υπό αναθεώρηση το αξιόχρεο των ΗΠΑ λόγω του χρέους – Ο κίνδυνος της «επιλεκτικής χρεοκοπίας»

Πληθαίνουν τα «καμπανάκια» των αγορών για το αδιέξοδο σχετικά με το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ. «Αρνητικές οι επιπτώσεις» τονίζει η DBRS. «Η X-date μπορεί να έρθει μέσα σε εβδομάδες, αν όχι μέρες» και το ενδεχόμενο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Τελευταία ενημέρωση: 16:10

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS ανακοίνωσε την Πέμπτη πως έθεσε υπό αναθεώρηση το αξιόχρεο των ΗΠΑ «με αρνητικές επιπτώσεις» λόγω του αδιεξόδου που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Ουάσινγκτον για το «ταβάνι» χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας. Παράλληλα, η DBRS προσθέτει πως ακόμα και εάν υπάρξει μια προσωρινή λύση στο Κογκρέσο, η αξιολόγηση του οίκου για τις ΗΠΑ μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω λόγω της πολιτικής πόλωσης στις ΗΠΑ.

Σε σχετική έκθεση, οι αναλυτές της DBRS αναφέρουν πως η υπαγωγή των ΗΠΑ υπό καθεστώς αξιολόγησης «αντανακλά το κίνδυνο που υπάρχει ώστε το Κογκρέσο να μην μπορέσει να αυξήσει ή να μεταθέσει την οροφή του χρέους του με ένα τακτικό τρόπο. Εάν το Κογκρέσο δεν δράσει, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων της».

Ακόμα, ο οίκος σημειώνει πως «ο ακριβής χρόνος που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα διαθέσιμα μετρητά και τα έκτακτα μέτρα, η αποκαλούμενη ως X-date, είναι κάπως αδιευκρίνιστος. Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, επανέλαβε ότι η X-date θα μπορούσε να είναι ακόμα και την 1η Ιουλίου. Κρίνοντας από τα τελευταία στοιχεία για τις ημερήσιες καθαρές εισροές στον Γενικό Λογαριασμό του ΥΠΟΙΚ, πιστεύουμε πως είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η X-date μπορεί να έρθει μέσα σε εβδομάδες, αν όχι μέρες».

Υπενθυμίζεται πως και ο οίκος αξιολόγησης Fitch έστειλε μήνυμα για το χρέος των ΗΠΑ, λέγοντας πως οι προοπτικές του αξιόχρεου της χώρας, με αξιολόγηση στο ανώτατο ΑΑΑ, χαρακτηρίστηκαν «αρνητικές», κάτι που ανοίγει τον δρόμο για υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας στο μέλλον.

  • Fitch: Υποβάθμισε σε «αρνητικές» τις προοπτικές του αμερικανικού αξιόχρεου

Το κόστος της ασφάλισης του αμερικανικού κρατικού χρέους έναντι της χρεοκοπίας με παράγωγα έχει αυξηθεί και η ανακοίνωση της Fitch στρέφει επίσης τα φώτα της δημοσιότητας σε άλλους οίκους αξιολόγησης για να δούμε πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν. Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η έκθεση καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη επίτευξης ταχείας επίλυσης.

Οι εναλλακτικές και η διατήρηση της αμφιβολίας για το αξιόχρεο

Στη συνέχεια, η DBRS υποστηρίζει «αν και πιστεύουμε ακόμα πως το Κογκρέσο θα αυξήσει την οροφή χρέους προτού το ΥΠΟΙΚ ξεμείνει από διαθέσιμους πόρους, υπάρχει κίνδυνος για μη δράση του Κογκρέσου καθώς πλησιάζει η X-date. Θα θεωρήσουμε κάθε αδυναμία πληρωμή τόκων επί της αρχής ως χρεοκοπία. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η αντίστοιχη βαθμολογία των ΗΠΑ θα υποβαθμιστεί σε “επιλεκτική χρεοκοπία”». Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει ότι «εναλλακτικά, το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ μπορεί να θέσει ως προτεραιότητα την πληρωμή χρέος μετά από την X-date ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία. Όμως, η προτεραιοποίηση των πληρωμών χρέους για μια σημαντική περίοδο πιθανά θα οδηγήσει σε μια δράση αξιολόγησης καθώς εκτιμούμε πως μια τέτοια στρατηγική θα είχε ένα σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και θα μπορούσε γρήγορα να επιφέρει νομικές και λειτουργικές προκλήσεις. Παρόμοιες προκλήσεις θα μπορούσαν να προκύψουν και εάν η κυβέρνηση έδινε οδηγίες στο ΥΠΟΙΚ για να αγνοήσει την οροφή χρέους ή να προσπεράσει την οροφή χρέους με κάποια άλλη στρατηγική. Επιπλέον, η αποτυχία για άνοδο στην οροφή χρέους με ένα τακτικό τρόπο θα έδειχνε πως η πολιτική πόλωση επηρεάζει την ποιότητα και την προβλεψιμότητα της εφαρμογής πολιτικών αποφάσεων στις ΗΠΑ».

«Ακόμα και εάν το Κογκρέσο καταλήξει να αυξήσει την οροφή του χρέους πριν από την X-date, η προοπτική επαναλαμβανόμενων αδιεξόδων για την οροφή του χρέους σε ένα πολωμένο πολιτικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσουν την DBRS να κρίνει πως ο πιστωτικός κίδυνος για τις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν συναύδει πλέον με την αξιολόγηση “ΑΑΑ”» τονίζει η έκθεση.

Οι αναλυτές της DBRS υποστηρίζουν σε άλλο σημείο της έκθεσης πως η αξιολόγηση των ΗΠΑ μπορεί να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, του ΑΑΑ, εάν το Κογκρέσο υψώσει την οροφή χρέους με ένα τακτικό τρόπο και εάν φανεί πως οι κίνδυνοι από την κόντρα για την οροφή χρέους σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο παραμένουν χαμηλοί.

Τα θετικά μηνύματα

Παρά τις προειδοποιήσεις, οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν πως «ενώ το αδιέξοδο στην οροφή του χρέους αποτελεί δυνητική απειλή για την αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ έχουν εξαιρετικά πλεονεκτήματα που στηρίζουν το πιστωτικό προφίλ. Η οικονομία των ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλη σε κλίμακα, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής.

Η οικονομία είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε κλυδωνισμούς, δεδομένης της διαφοροποίησής της σε διάφορους κλάδους και γεωγραφικές περιοχές, της ευέλικτης αγοράς εργασίας και της παγκόσμιας ηγετικής της θέσης όσον αφορά την έρευνα και την καινοτομία. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ και το αμερικανικό δολάριο βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου εμπορίου και των ροών κεφαλαίων, γεγονός που παρέχει στις ΗΠΑ ασυνήθιστα υψηλό βαθμό ευελιξίας χρηματοδότησης

Επιπλέον, η χώρα επωφελείται από εδραιωμένους δημοκρατικούς θεσμούς, ισχυρό νομικό σύστημα και διαφανή διακυβέρνηση. Ενώ μια καθυστερημένη πληρωμή του χρέους θα μπορούσε να υπονομεύσει τη φήμη του δολαρίου ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου και των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ ως παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων ασφαλούς καταφυγίου, τα θεμελιώδη πιστωτικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ πιθανότατα θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις αξιολογήσεις».

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin