Image default
Οικονομία

Fitch: Υποβάθμισε σε «αρνητικές» τις προοπτικές του αμερικανικού αξιόχρεου – «Θρίλερ» στις αγορές

Οι αγορές δείχνουν αυξανόμενη νευρικότητα λόγω της αντιπαράθεσης, με τα αυξανόμενα ασφάλιστρα των τίτλων του Δημοσίου να ωριμάζουν όταν ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι υψηλότερος, ενώ ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί εδώ και δύο ημέρες.

Κλιμακώνεται η αγωνία από τις διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους των ΗΠΑ με τον οίκο Fitch Ratings να προειδοποιεί ότι η αξιολόγηση AAA της χώρας απειλείται από το πολιτικό αδιέξοδο. Χθες Τετάρτη οι προοπτικές του αξιόχρεου της χώρας, με αξιολόγηση στο ανώτατο ΑΑΑ, χαρακτηρίστηκαν «αρνητικές», κάτι που ανοίγει τον δρόμο για υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας στο μέλλον.

Η Fitch προχώρησε στην κίνηση αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη κομματική σύγκρουση στις ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 1ης Ιουνίου μέχρι την οποία μπορεί να προκύψει συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους, ανακοίνωσε.

Οι αγορές δείχνουν αυξανόμενη νευρικότητα λόγω της αντιπαράθεσης, με τα αυξανόμενα ασφάλιστρα των τίτλων του Δημοσίου να ωριμάζουν όταν ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι υψηλότερος, ενώ ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί εδώ και δύο ημέρες.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση, με εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας και αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η προειδοποίηση της Fitch «υπογραμμίζει την ανάγκη για ταχεία δικομματική δράση από το Κογκρέσο για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους και την αποφυγή μιας τεχνητής κρίσης για την οικονομία μας», δήλωσε η Λίλι Άνταμς, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το -.

Το κόστος της ασφάλισης του αμερικανικού κρατικού χρέους έναντι της χρεοκοπίας με παράγωγα έχει αυξηθεί και η ανακοίνωση της Fitch στρέφει επίσης τα φώτα της δημοσιότητας σε άλλους οίκους αξιολόγησης για να δούμε πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν. Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η έκθεση καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη επίτευξης ταχείας επίλυσης.

«Το χειρότερο σενάριο θα ήταν εάν η αναμέτρηση οδηγήσει την κυβέρνηση να χάσει την πληρωμή του χρέους για πρώτη φορά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία ή διαρκή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των αμερικανικών ομολόγων», δήλωσε ο οικονομολόγος Νικολάι Σμιτ. «Τόσα πολλά περιουσιακά στοιχεία αποτιμώνται σε άμεση σχέση με τα αμερικανικά ομόλογα που οι αναταράξεις από μια πιο έντονη υποβάθμιση θα γίνουν αισθητές στις αγορές παγκοσμίως».

Το 2011, η S&P Global Ratings προκάλεσε «πυρκαγιά» με την υποβάθμιση των ΗΠΑ από το AAA μετά από μια παρόμοια συνθήκη. Αυτό προκάλεσε πτώση σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως μετοχές σε όλο τον κόσμο, αλλά παραδόξως ενίσχυσε τα ομόλογα καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν καταφύγια.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan και της Morgan Stanley έχουν προειδοποιήσει ότι ένα αδιέξοδο απειλεί τις προοπτικές για τις αγορές μετοχών, ενώ οι traders έχουν επίσης συσσωρευτεί σε swaps και options για ισχυρά νομίσματα για να αντισταθμίσουν τα χαρτοφυλάκια τους. Η PGIM Fixed Income λέει ότι οι ΗΠΑ θα βρεθούν ξανά σε παρόμοιο αδιέξοδο και έχουν αγοράσει μακροχρόνια swaps πιστωτικής αθέτησης σε αυτή τη βάση.

Το γιεν εκτοξεύτηκε καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα νέα του οίκου Fitch προτού αντιστραφούν τα κέρδη. Οι αποδόσεις των ομολόγων κυμάνθηκαν σε στενό εύρος διαπραγμάτευσης στην Ασία την Πέμπτη.

Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο για το Κογκρέσο να συνάπτει συμφωνίες την τελευταία στιγμή όταν η πίεση γίνεται αρκετά μεγάλη ώστε να αναγκάσει τους διαπραγματευτές να κάνουν επώδυνες επιλογές.

«Πιστεύουμε ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι ότι το όριο χρέους δεν θα αυξηθεί ή δεν θα ανασταλεί πριν από την ημερομηνία X και κατά συνέπεια ότι η κυβέρνηση μπορεί να αρχίσει να χάνει πληρωμές για ορισμένες από τις υποχρεώσεις της», ανέφερε η Fitch. «Με την προτεραιοποίηση των χρεογράφων έναντι άλλων ληξιπρόθεσμων πληρωμών μετά την ημερομηνία X θα αποφευχθεί η χρεοκοπία».

Η Fitch είπε ότι ακόμα προσδοκά σε επίλυση, ωστόσο στο δυσμενές σενάριο μιας χρεοκοπίας θα την οδηγούσε να υποβαθμίσει τους επηρεαζόμενους αμερικανικούς τίτλους σε αξιολόγηση «D», ενώ άλλοι θα υποβαθμιστούν σε «CCC» και «C».

Ο Ουίλιαμ Φόστερ της Moody’s είπε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι «άκουγε τα σωστά πράγματα από την Ουάσιγκτον» και ο οίκος τους του έχει διατηρήσει ανέπαφη την ανώτατη αξιολόγηση των ΗΠΑ.

Η S&P διατήρησε σταθερή προοπτική για την αξιολόγηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων αναταραχών, αναμένοντας ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Η προειδοποίηση της Fitch είναι «σίγουρα πολύ συμβολική και κατά κάποιο τρόπο μπορεί να αναγκάσει τη Moody’s να ακολουθήσει το παράδειγμά της», δήλωσε ο Βισνού Βαράθαν, της Mizuho Bank στη Σιγκαπούρη.

Σχετικα αρθρα

Α. Σκέρτσος: Η S&P επιβεβαιώνει ότι οι συλλογικές μας προσπάθειες αποδίδουν

admin

ΔΝΤ: Καλεί Γαλλία και Ιταλία να σφίξουν το ζωνάρι

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας

admin

Πάσχα στα νησιά: Δυόμιση φορές ακριβότερα τα Airbnb στην Ύδρα από τη Μύκονο

admin

Μικροτσίπ «made in Greece» από startups

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin