Image default
Οικονομία

Έρχεται το νέο Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ύψους 300 εκατ. ευρώ

Προ των πυλών βρίσκεται η προκήρυξη του εμβληματικού προγράμματος του νέου Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ και βελτιωμένο σ ό,τι αφορά τους χρόνους αξιολόγησης των προτάσεων και εγκρίσεων τους και με στόχο να λαμβάνουν πιο γρήγορα τα εγκεκριμένα κονδύλια στους δικαιούχους, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής.

Προ των πυλών βρίσκεται η προκήρυξη του εμβληματικού προγράμματος του νέου Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ και βελτιωμένο σ ό,τι αφορά τους χρόνους αξιολόγησης των προτάσεων και εγκρίσεων τους και με στόχο να λαμβάνουν πιο γρήγορα τα εγκεκριμένα κονδύλια στους δικαιούχους, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, μιλώντας στο - στο πλαίσιο της Beyond που ρίχνει σήμερα αυλαία στη Θεσσαλονίκη.

Λέγοντας ότι στους προηγούμενους δύο κύκλους του Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ υποβλήθηκαν 5.500 προτάσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι και ερευνητικά κέντρα, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.155, ο κ. Κυριαζής σημείωσε «είδαμε τι αδυναμίες του και τα θετικά του, κάναμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις και βελτιώσεις και με το που λυθεί το ζήτημα με τα πληροφορικό σύστημα, πολύ γρήγορα θα βγει στον αέρα».

Όπως διευκρίνισε, το συνολικό ποσό των 300 εκατ. ευρώ του προγράμματος Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ θα κατανέμεται σε τέσσερις πυλώνες, με τον πρώτο ύψους 60 εκατ. ευρώ να αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για έρευνα- κάθε εγκεκριμένη πρόταση θα λαμβάνει ως και 800.000 ευρώ-, τον δεύτερο ύψους 180 εκατ. ευρώ για συνέργιες πανεπιστημίων ερευνητικών κέντρων και μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων-κάθε πρόταση θα λαμβάνει δύο εκατ. ευρώ, από ένα εκατ. ευρώ που ήταν στους προηγούμενους κύκλους-, τον τρίτο προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών και τον τέταρτο στα 21 εκατ. ευρώ, για τις εταιρείες που έχουν αξιολογηθεί θετικά από το ευρωπαϊκό Horizon και δεν υπήρχε δυνατότητα χρηματοδότησής τους.

Αναφερόμενος στις ελληνικές startups, ο κ. Κυριαζής αναφέροντας ότι στη χώρα μας η ύπαρξή τους ήταν άγνωστη από πλευράς καταγραφής, τόνισε ότι «το 2020 ξεκινήσαμε με το νομικό πλαίσιο, φτιάξαμε μια πλατφόρμα και δημιουργήσαμε τον τρόπο αξιολόγησης των εταιρειών έτσι ώστε να χαρακτηρίζονται startups».

Σήμερα, στο μητρώο του Elevate Greece είναι εγγεγραμμένες 749 πιστοποιημένες startups εταιρείες, στο μητρώο και όπως υπενθύμισε, οι 670 στηρίχτηκαν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ. Σημείωσε ότι τα πεδία δράσης τους είναι από βιοτεχνολογία, αγροδιατροφή, Logistics, πληροφορική και τεχνολογίες, μέχρι και τουρισμός, υπενθύμισε τα πολλαπλά οφέλη από την ένταξή τους στο Elevate Greece και τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να στηριχθεί ακόμη πιο οργανωμένα και δυναμικά η εξωστρέφειά τους. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε, ότι «σεβαστό» ποσό από τα 480 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «θα επενδυθεί ακριβώς σε αυτόν τον τομέα, της ενίσχυσης της εξωστρέφειας των start up εταιρειών».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος εξήρε το ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό στην Ελλάδα και λέγοντας ότι «είναι περιζήτητο στο εξωτερικό», τόνισε «εμείς θέλουμε να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα μας». Τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα δαπανά το 1,51 % του ΑΕΠ στην έρευνα, ενώ η προοπτική είναι τα επόμενα τρία χρόνια να φτάσει στο 1,80%, ενώ επισήμανε ότι στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας «θέλουμε να ενισχύσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Επιπλέον σημείωσε ότι διαχρονικός στόχος παραμένει, παρά τα άλματα που έχουν γίνει, «τα ερευνητικά αποτελέσματα να έχουν ανταπόδοση στην κοινωνία και την οικονομία και να μετουσιωθούν σε επιχειρηματικές δράσεις».

- – ΜΠΕ

Σχετικα αρθρα

Ενέργεια: Οι προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού

admin

«Σπίτι μου»: Πάνω από 2.700 εγκρίσεις και 11.400 προεγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια νέων

fastpath

Η Αλβανία αναζητεί αλλοδαπούς εργάτες για τον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών

fastpath

«Ξεκλειδώνει» η επιδότηση στο ρεύμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Τα κρίσιμα ραντεβού της νέας κυβέρνησης -Κατευθείαν στα βαθιά με παζάρια για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

admin

«Σπίτι μου»: Πάνω από 2.700 οι εγκρίσεις για το στεγαστικό πρόγραμμα

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

fastpath

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, έως τις 2 Ιουνίου

admin

Γ. Ζαββός: Στρατηγική της HDB να αποκτήσει σύντομα την πιστοποίηση της ΕΕ – Pillar Assessment

admin

Μπάιντεν: Έτοιμη να υποβληθεί στο Κογκρέσο η συμφωνία για το όριο του χρέους

admin