Image default
Οικονομία

Γεωργιάδης: Πετύχαμε στη θητεία μας αύξηση 45% στις συνολικές επενδύσεις

«Παραδίδουμε το υπουργείο Ανάπτυξης σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι το παραλάβαμε το 2019», δήλωσε ο Άδ. Γεωργιάδης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου στην υπηρεσιακή υπουργό Ελένη Λουρή.

«Παραδίδουμε το υπουργείο Ανάπτυξης σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι το παραλάβαμε το 2019», δήλωσε ο Άδ. Γεωργιάδης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου στην υπηρεσιακή υπουργό Ελένη Λουρή.

Ο κ. Γεωργιάδης απαρίθμησε σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν το έργο που έγινε την τελευταία τετραετία στο υπουργείο καθώς, παρά την πανδημία, επιτεύχθηκε ανάπτυξη άνω του 7%. «Παραλάβαμε το ΑΕΠ ερχόμενοι εδώ στα 179,6 δισ. ευρώ, και το παραδίδουμε στο τέλος του 2022 στα 208 δισ. ευρώ»

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στη μεγάλη αύξηση -κατά 45% ως ποσοστό του ΑΕΠ- στις συνολικές επενδύσεις που καταγράφηκε κατά τη θητεία του, την ίδια στιγμή που ήρθαν στη χώρα παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft, η Google, η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, η Chubb, η Meta (Facebook), η Digital Realty, η Goldman Sachs και η JP Morgan. «Έχουμε εγκρίνει στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων 42 επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ και υπό αξιολόγηση έχουμε αφήσει άλλα 40 επενδυτικά σχέδια ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, από τη 19η θέση στην απορρόφηση των κονδυλίων, έφτασε στην 1η ενώ μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας έπεσαν πάνω από 10 δισ. ευρώ στην αγορά.

Έκανε ειδική αναφορά και στις εξαγωγές, που το 2022 έφτασαν τα 54,89 δισ., αυξημένες κατά 21,89 δισεκατομμύρια ευρώ από τη μέρα που ήρθαμε ή κατά 66,3%.

Αναφέρθηκε, τέλος, και στον υπερδιπλάσιο ρυθμό ΠΔΕ που επιτεύχθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ επεσήμανε και τον αγώνα του υπ. Ανάπτυξης ενάντια στις ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό, με συνεχείς ελέγχους στην αγορά, με το Καλάθι του νοικοκυριού και άλλα μέτρα.

Η Ελλάδα πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, αναφέρθηκε στις συνθήκες στις οποίες αναγκάστηκε να δουλέψει η ηγεσία του υπουργείου καθώς η πανδημία «έκλεισε» την οικονομία και έπρεπε να κάνουν ό,τι γινόταν «για να μπορέσουμε να επανεκινήσουμε την οικονομία την επόμενη ημέρα, για να βρούμε δηλαδή τον μικρό επαγγελματία, τον ελεύθερο επαγγελματία και τους εργαζομένους εκεί που τους αφήσαμε ώστε να μπορέσει η αγορά να ξανανοίξει και να ξαναλειτουργήσει».

Εξήρε τα ικανά στελέχη του υπουργείου και το ομαδικό πνεύμα με το οποίο εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και απολογιστικά είπε πως τα χρόνια της θητείας τους, έδειξαν την εμπιστοσύνη τους προς τον ιδιωτικό τομέα να κάνει τη δουλειά που έκανε το κράτος, απλοποίησαν τις διαδικασίες που καθυστερούσαν πολύ τις επενδύσεις και στάθηκαν στο πλευρό των επενδυτών.

Κατέληξε πως μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια κατάφεραν να κάνουν την Ελλάδα πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα.

Στήριγμα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα η ΕΑΤΕ

Με την σειρά του ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης θέλησε να κάνει ειδική αναφορά στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα την οποία παρελήφθει ουσιαστικά σε ένα νόμο το 2019 και 3,5 χρόνια μετά, μεταξελίχτηκε σε έναν οργανισμό που στηρίζει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, χορηγήθηκαν στα 4 τελευταία χρόνια περισσότερα δάνεια από όσα είχαν δοθεί συνολικά στα πρώτα 16 χρόνια της λειτουργίας της, εξελισσόμενη σε μοχλό εκκίνηση στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεων μέσα από τη δημιουργία σύγχρονων και ευέλικτων επενδυτικών σχημάτων. Ο υφυπουργός τόνισε ακόμα πως τα τελευταία χρόνια συστάθηκαν 16 νέα επενδυτικά ταμεία που διαχειρίζονται κεφάλαια άνω του 1δισ. με το μερίδιο της ΕΑΤΕ να ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ και τα οποία έχουν ήδη υλοποιήσει 55 επενδύσεις.

Σχετικα αρθρα

Η Αλβανία αναζητεί αλλοδαπούς εργάτες για τον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών

fastpath

«Ξεκλειδώνει» η επιδότηση στο ρεύμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Τα κρίσιμα ραντεβού της νέας κυβέρνησης -Κατευθείαν στα βαθιά με παζάρια για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

admin

«Σπίτι μου»: Πάνω από 2.700 οι εγκρίσεις για το στεγαστικό πρόγραμμα

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

fastpath

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, έως τις 2 Ιουνίου

admin

Γ. Ζαββός: Στρατηγική της HDB να αποκτήσει σύντομα την πιστοποίηση της ΕΕ – Pillar Assessment

admin

Μπάιντεν: Έτοιμη να υποβληθεί στο Κογκρέσο η συμφωνία για το όριο του χρέους

admin

Ενέργεια: Οι προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού

admin

Πώς θα γίνει η «επιστροφή των μισθών»

admin