Image default
Πολιτική

Ενεργότερο ρόλο της ΕΕ και της Γερμανίας στο Κυπριακό επιθυμούν Όλαφ Σολτς και Νίκος Χριστοδουλίδης

Ενεργότερο ρόλο της ΕΕ και της Γερμανίας στο Κυπριακό επιθυμούν Όλαφ Σολτς και Νίκος Χριστοδουλίδης

Σολτς

Σολτς: “H Γερμανία εξακολουθεί να στηρίζει τη λύση διζωνικής ομοσπονδίας με εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων στην ηγεσία”

 Τη θέση της Γερμανίας υπέρ μιας λύσης στο πολιτικό ζήτημα της Κύπρου με «διζωνική ομοσπονδία και εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων στην ηγεσία του κράτους», στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίζοντας την προθυμία της κυβέρνησής του να συμβάλει στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, αλλά και στη διασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε για την πρόθεσή του να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού και ζήτησε για αυτό ενεργότερη ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την στήριξη της Γερμανίας.

Der @Bundeskanzler hat heute den Präsidenten von #Zypern, Nikos @Christodulides, im Kanzleramt empfangen. Deutschland unterstützt weiterhin eine Lösung, in der Zypern ein föderaler Staat mit zwei Zonen wird auf Grundlage der Beschlüsse der @UN. pic.twitter.com/uI0KAJRYOY

— Steffen Hebestreit (@RegSprecher) May 25, 2023

 «H Γερμανία εξακολουθεί να στηρίζει τη λύση διζωνικής ομοσπονδίας με εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων στην ηγεσία. Η βάση για αυτό είναι οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η στάσιμη διαπραγματευτική διαδικασία να πάρει επιτέλους νέα ώθηση, αυτό βέβαια απαιτεί πολιτικό θάρρος από όλους τους συμμετέχοντες και, όπως ξέρω, υπάρχει η διάθεση να κάνουμε κάτι, μιλήσαμε για αυτό εκτενώς. Θέλουμε να βοηθήσουμε. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να συμβάλει προκειμένου να δημιουργηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη και είμαστε πρόθυμοι – αν αυτό είναι επιθυμητό – να στηρίξουμε την διαπραγματευτική διαδικασία», δήλωσε ο κ. Σολτς. Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο για «μεγάλες οικονομικές προοπτικές» κυρίως στον τομέα της ενέργειας και για αυτό, σημείωσε, είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος όλων των λαών της περιοχής. Δήλωσε δε πεπεισμένος ότι «τα ανοιχτά ζητήματα μπορούν να λυθούν με τον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη να προωθηθεί η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι «το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα» και ζητώντας μια «αποφασιστική συνεισφορά» της ΕΕ στην επανέναρξη των συνομιλιών – πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Όπως διευκρίνισε, η ΕΕ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά να προσφέρει πρόσθετη υποστήριξη στις προσπάθειές τους. «Τα Ηνωμένα Έθνη είναι το δίχτυ ασφαλείας μας», είπε χαρακτηριστικά. «Η ΕΕ έχει κάθε εργαλείο και κάθε κίνητρο, που μπορούν να οδηγήσουν σε μια κατάσταση επωφελή για όλες τις πλευρές. Καλό για τον κυπριακό λαό, την ΕΕ, την Τουρκία, και όλη την περιοχή. Η Γερμανία ως δραστήριο κράτος – μέλος της Ένωσης, μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό», πρόσθεσε ο κύπριος πρόεδρος και αναφέρθηκε στον «αποφασιστικό ρόλο» του Βερολίνου στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και στον «καθοριστικό» ρόλο της Γερμανίας ώστε να σταματήσουν οι παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Σολτς δήλωσε επίσης ιδιαίτερα «εντυπωσιασμένος» από τη μεγάλη προθυμία της κυπριακής πλευράς να αναζωογονηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία και επισήμανε ότι του ήταν πολύ σημαντική η σημερινή προσωπική συζήτηση ώστε να μπορεί κατόπιν να εμβαθύνει στο θέμα με τους υπόλοιπους εταίρους στην ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες από τις εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι οι αποφάσεις του τουρκικού λαού είναι σεβαστές και πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί ασφαλώς κλιμάκωση, αλλά συνεργασία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ο κ. Σολτς για το ίδιο θέμα δήλωσε ότι το ζήτημα είναι τώρα «να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για καλή εξέλιξη, για καλή γειτονία και, όπως είπαμε θα συνεισφέρουμε όπως και στο παρελθόν και ελπίζουμε να μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο».

Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν σύμφωνοι και σε ό,τι αφορά την ανάγκη για πλήρη στήριξη της Ουκρανίας από την ΕΕ. «Πρέπει να αυστηροποιήσουμε τις κυρώσεις και να φροντίσουμε κυρίως ώστε να μην παρακάμπτονται», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος, ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η χώρα του «βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» και δεν μπορεί να δεχθεί την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας καμίας χώρας, εφαρμόζει από την αρχή όλες τις κυρώσεις και θα συνεχίσει να το κάνει. Επισήμανε μάλιστα και εκείνος την ανάγκη οι αποφάσεις να εφαρμόζονται από όλους, προκειμένου να είναι αποτελεσματικές. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος για την Κύπρο των κυρώσεων που αφορούν τα τάνκερ, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις, αλλά επισήμανε και ότι «η ΕΕ θα πρέπει να παρέμβει προκειμένου να στηρίξουμε τους τομείς» οι οποίοι πλήττονται από τις σωστές, όπως διευκρίνισε, αποφάσεις των Βρυξελλών.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε ακόμη τη Γερμανία για την έμπρακτη αλληλεγγύη της στο μεταναστευτικό και τόνισε την ανάγκη και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει αποφάσεις σε σχέση με την κατανομή των βαρών, αλλά και με την αντιμετώπιση των αιτίων της μετανάστευσης.

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: «Αυτοδυναμία δεν σημαίνει ασύδοτη κυβέρνηση, αλλά αποτελεσματική»

admin

Σκέρτσος: Ο Ανδρουλάκης το μόνο που θέλει είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ανδρουλάκης: Ζητώ από τον ελληνικό λαό να είναι το ΠΑΣΟΚ η ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική δύναμη

admin

Σαρμάς: Τάχιστα οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να επιλυθούν προβλήματα που ελλοχεύουν κινδύνους

admin

Εκλογές 2023 – ΠΑΣΟΚ: Αμφίπλευρο άνοιγμα από Ανδρουλάκη ενόψει εκλογών με ομιλία στην Κ.Ε

admin

Τι ειπώθηκε και τι αποφασίστηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο

admin

Σκέρτσος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κι αν έχασε, κάηκε το μαλλί του, ούτε τη γνώμη άλλαξε ούτε την κεφαλή του»

admin

Εκλογές 2023 – ΠΑΣΟΚ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή – Κάλεσμα Ανδρουλάκη για «αγώνα χωρίς ταβάνι»

admin

Εκλογές 2023 – ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης θα απευθύνει κάλεσμα στους «προοδευτικούς πολίτες» από την Κεντρική Επιτροπή

admin

Θεοδωρικάκος στον ΣΚΑΪ: Πρέπει να τελειώσουμε με την απλή αναλογική

admin

Κουτσούμπας: Πραγματική, στρατηγική και μαχητική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, θα είναι μόνο το ΚΚΕ

admin

Ορκίζεται σήμερα για να διαλυθεί αύριο η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαϊου

admin