Image default
Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τελειώνει ο χρόνος των δικαιολογητικών- Ποιοι θα επιστρέψουν όλο το ποσό

Λίγες ημέρες απομένουν έως το τέλος του μήνα οπότε και λήγει η προθεσμία για χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ενίσχυση που έλαβαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Διαφορετικά θα κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο του «δανείου» εφάπαξ και μάλιστα με τόκο.

Με βάση τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, όσοι επιχειρηματίες, δεν υποβάλουν δικαιολογητικά μέχρι τις 31 Μαΐου ή τα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύουν, ότι, τήρησαν τον όρο της απασχόλησης εργαζομένων, τότε δεν ισχύουν οι παρατάσεις, και επί του επιστρεπτέου ποσού που βεβαιώθηκε έως τις 2 Νοεμβρίου 2022 επιβάλλονται τόκοι από την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Από την άλλη, η αρμόδια επιτροπή των ενστάσεων έχει περιθώριο έως το τέλος Οκτωβρίου για να ελέγξει τα αιτήματα  όσων αποκλείστηκαν από την χορήγηση των δανείων. Όσοι τελικά λάβουν το κρατικό δάνειο θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μήνες προτού κληθούν να γυρίσουν πίσω το ποσό που τους αναλογεί. Όσοι έκαναν ένσταση και κατάφεραν να πάρουν τα χρήματα πριν την 1η Μαρτίου του 2023, η περίοδος χάριτος λήγει, επίσης, στις 31 Μαΐου του 2023.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για όσους δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτηση στο αρχικό στάδιο και υπέβαλαν αίτημα επανεξέτασης. Υπό προϋποθέσεις οι αιτήσεις αυτές θα θεωρούνται εμπρόθεσμες. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Στο σκέλος τώρα της συμπλήρωσης στο έντυπο Ε1 των ποσών που έλαβε μία επιχείρηση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής εντός του 2022, η ΑΑΔΕ έχει διευκρινίσει ότι προσυμπληρώνονται στον κωδικό 781-782 «Χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές κλπ».  Το ποσό της ενίσχυσης με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής το οποίο επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις εντός του έτους 2022 (καταβληθέν ποσό), συμπληρώνεται στους κωδικους 727-728, του εντύπου Ε1, δεδομένου ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή αντιμετωπίζεται ως κρατικό δάνειο σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με τη ΣΛΟΤ 957/2020 (σχετ. Ε.2046/2022 εγκύκλιος).

Σχετικα αρθρα

Νέφη κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

admin

Ρεύμα: Ποιοι προμηθευτές είναι συνεπείς στην καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

admin

ΕΚΤ: Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν τη Φρανκφούρτη

fastpath

Ενεργειακή αναβάθμιση: Τα τέσσερα προγράμματα που «τρέχουν»

admin

Σημαντικά οφέλη αναμένει η ασφαλιστική αγορά από την θετική πορεία της οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 8+1 κωδικοί του Ε1 που ξεκλειδώνουν φοροελαφρύνσεις

admin

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin