Image default
Αγορές

Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Περιμένοντας τις ΗΠΑ

Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Περιμένοντας τις ΗΠΑ

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (26/5), με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις ΗΠΑ, καθώς οι συνομιλίες για αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους έφτασαν στην κρίσιμη τελευταία τους εβδομάδα.

Ο Stoxx 600 ενισχύεται οριακά, αφού υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου κατά τη διάρκεια τριών αρνητικών συνεδριάσεων. Όλοι οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών ανεβαίνουν, με τις μετοχές εξόρυξης να σημειώνουν άνοδο 2,64% και τα αυτοκίνητα 0,88%.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ για τη συμφωνία, οι οποίες μπαίνουν σε μια «ευαίσθητη φάση», σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό διαπραγματευτή βουλευτή Πάτρικ ΜακΧένρι.

Στα ευρωπαϊκά μάκρο, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τον Απρίλιο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 0,3% μετά τη μείωση των πωλήσεων κατά 1,2% τον Μάρτιο.

Ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς το ποσό που δαπανήθηκε από τους καταναλωτές αυξήθηκε κατά 4,7%, δείχνοντας την επίδραση του πληθωρισμού στους αγοραστές.

Η Άσλεϊ Γουέμπ, Βρετανίδα οικονομολόγος στην Capital Economics, είπε ότι ο καλύτερος καιρός, οι αυξήσεις στις κρατικές συντάξεις, οι πληρωμές πρόνοιας και ο κατώτατος μισθός, καθώς και οι κρατικές ενισχύσεις σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος πιθανότατα ενίσχυσαν το μηνιαίο ποσοστό.

«Συνολικά, ενώ οι προοπτικές για τις λιανικές πωλήσεις φαίνεται να βελτιώνονται, αναμένουμε περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια, από 4,50% τώρα στο ανώτατο όριο του 5,25%, και να παραμείνουν υψηλά μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες είναι πιο πιθανό να μειωθούν αργότερα αυτό το έτος παρά να αυξηθούν», πρόσθεσε η Γουέμπ.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ δήλωσε στο Sky News ότι θα αισθανόταν άνετα με τις αυξήσεις των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας που ωθούν την οικονομία σε ύφεση, όσο ο πληθωρισμός πέφτει.

«Ο πληθωρισμός είναι πηγή αστάθειας», είπε ο Χαντ. Πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική πρέπει να λειτουργήσουν σε ευθυγράμμιση «για να εξισορροπηθούν οι λογαριασμοί, ώστε οι αγορές και ο κόσμος να δει ότι η Βρετανία είναι μια χώρα που ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της».

Οι αγορές αύξησαν τα στοιχήματά τους για την κορύφωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας από 4,75% σε 5,5%, αφού τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε λιγότερο από την πρόβλεψη.

Το βασικό επιτόκιο της τράπεζας είναι επί του παρόντος στο 4,5% και αναμένεται ευρέως αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,27% στις 457,42 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,01% στις 15.795,55 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,09% στις 7.236,03 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,15% στις 7.581,76 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,38% στις 26.308 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,25% στις 9.092,67 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να υποχωρεί 0,35% στις 5.868,05 μονάδες.

 • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
 • DAX 30
 • Stoxx Europe 600

  Σχετικα αρθρα

  «Άλμα» στη Wall Street-Πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τον Nasdaq

  admin

  Η καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου διμήνου για τις ευρωαγορές

  admin

  Ανακάμπτει η Wall Street- Κρατούν «μικρό καλάθι» οι επενδυτές

  admin

  Κέρδη στις ασιατικές αγορές με ώθηση από μάκρο και ΗΠΑ

  admin

  Wall Street: Τεχνολογικό ράλι με οδηγό την Nvidia- Ακολούθησε ο S&P

  admin

  «Στο κόκκινο» οι Ευρωαγορές- Σε «χαμηλές πτήσεις» ο Stoxx 600

  admin

  Wall Street: Χρέος και Nvidia κρίνουν το πρόσημο

  admin

  Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- «Βαρίδι» το αμερικανικό χρέος

  admin

  Τα επιτόκια… πληγώνουν τις ασιατικές αγορές- «Βουτιά» στο Χονγκ Κονγκ

  admin

  Έρευνα: Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στις αναδυόμενες αγορές

  admin

  Τα «σύννεφα» του αμερικανικού χρέους σκέπασαν ξανά τη Wall Street

  admin

  Double trouble στις ευρωαγορές: Η χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου διμήνου

  admin