Image default
Αγορές

«Άλμα» στη Wall Street-Πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τον Nasdaq

«Άλμα» στη Wall Street-Πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τον Nasdaq

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν σήμερα (26/5) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία του αμερικανικού κράτους.

Ειδικότερα, ο Dow Jones Industrial Average «σκαρφάλωσε» 328,69 μονάδες ή 1% στις 33.093,34 μονάδες, βάζοντας «φρένο» στο 5νθήμερο πτωτικό σερί του, ο S&P 500 κέρδισε 1,3% στις 4.205,45 μονάδες και ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 2,2% στις 12.975,69 μονάδες. Η Intel και η American Express κινήθηκαν ανοδικά κατά 5,8% και 4,1%, αντίστοιχα, παρέχοντας ισχυρή ώθηση στον Dow Jones. Οι τομείς της τεχνολογίας και της κατανάλωσης στον S&P 500 σημείωσαν κέρδη άνω του 2% έκαστος.

Ο Nasdaq κατέγραψε την πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία του άνοδο κλείνοντας στο +2,5%. Μάλιστα, ο τεχνολογικός δείκτης έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022. Ο S&P 500 σημείωσε επίσης άνοδο στον πενθήμερο κατά 0,3%. Αντίθετα, ο Dow Jones ήταν ο «χαμένος» αυτή την εβδομάδα υποχωρώντας κατά 1%.

Έπειτα από αρκετούς γύρους συνομιλιών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος του Κογκρέσου Κέβιν Μακάρθι φάνηκε να πλησιάζουν σε συμφωνία για την αύξηση του ομοσπονδιακού ορίου χρέους των 31,4 τρισ. δολαρίων για δύο χρόνια. Παράλληλα, προβλέπεται ο περιορισμός των δαπανών για τους περισσότερους τομείς, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Στα μάκρο της ημέρας, ο Δείκτης Τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 4,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο από 4,2% τον Μάρτιο. Αυτή η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 3,9%. Ο δομικός δείκτης τιμών PCE, τον οποίο παρακολουθεί στενότερα η Fed, αυξήθηκε στο 4,7% από 4,6% την ίδια περίοδο, σε σύγκριση με την πρόβλεψη των αναλυτών για 4,6%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός PCE και ο γενικότερος πληθωρισμός PCE αυξήθηκαν κατά 0,4%.

Άνοδο 17% κατέγραψε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των αγαθών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς διαμορφώθηκε στα 96,8 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 1,8% στα 260 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,5% στα 163,3 δισ. δολάρια. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση του εμπορικού ελλείμματος στα αγαθά των ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες. Τον Μάρτιο το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στα 82,7 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή την ερχόμενη Δευτέρα (29/5) λόγω της Memorial Day.

Εβδομαδιαία άνοδος για το πετρέλαιο, νέες απώλειες για τον χρυσό

Με κέρδη έκλεισαν σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση οι τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να ενισχύεται καθώς θεωρείται αρκετά πιθανή μία νέα μεγαλύτερη περικοπή της παραγωγής από τον OPEC+.

Οι τιμές του πετρελαίου προέρχονταν από σημαντικές απώλειες την Πέμπτη, καθώς Ρώσος αξιωματούχος υποβάθμισε την πιθανότητα για νέες περικοπές στην παραγωγή κατά τη σύνοδο του OPEC+ στις αρχές Ιουνίου. Περαιτέρω περικοπές φαίνονται απίθανες, δεδομένου ότι ο τελευταίος γύρος μειώσεων τέθηκε σε ισχύ μόλις στις αρχές Μαΐου, ανέφερε σε σημείωμά της η Barbara Lambrecht, αναλύτρια της Commerzank. «Παρ’ όλα αυτά, η μείωση της παραγωγής είναι ακόμη στο τραπέζι, γεγονός που θα πρέπει να δώσει στήριξη στις τιμές βραχυπρόθεσμα», δήλωσε η ίδια.

Στις συναλλαγές της Παρασκευής, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουλίου πρόσθεσε 84 σεντς ή 1,2% στα 72,67 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση, το WTI ενισχύθηκε κατά 1,4% σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Ιουλίου κέρδισε 69 σεντς ή 0,9% στα 76,95 δολάρια το βαρέλι, με εβδομαδιαία κέρδη 1,8%.

Απώλειες για τρίτη σερί εβδομάδα κατέγραψε ο χρυσός, παρ’ όλο που έκλεισε σε θετικό έδαφος την Παρασκευή. Η σημερινή αντίδραση ήταν αναιμική και απλώς περιόρισε την πτώση των προηγούμενων ημερών. Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 0,60 δολάρια ή λιγότερο από 0,1% στα 1.944,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ στην εβδομάδα κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,9% σύμφωνα με τη FactSet.

Το ασήμι παραδόσεως Ιουλίου πρόσθεσε 45 σεντς ή 2% στα 23,36 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας ωστόσο εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 2,9%. Τέλος, ο χαλκός παραδόσεως Ιουλίου σημείωσε άνοδο 9 σεντς ή 2,6%, στα 3,68 δολάρια η λίβρα, με τις τιμές να καταγράφουν απώλειες 1,3% στην εβδομάδα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Ανώτατο όριο χρέους
  • Dow Jones
  • NASDAQ COMPOSITE
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • PCE
  • εμπορικό ελλειμμα
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • Memorial Day

    Σχετικα αρθρα

    Τεχνολογικό sell off στη Wall Street-Έχασε τις 5.000 μονάδες ο S&P 500

    admin

    Απέφυγαν τα χειρότερα οι ευρωαγορές-Έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας

    admin

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – «Βαρίδι» το Netflix

    admin

    Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

    admin

    Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

    admin

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin