Image default
Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τελειώνει ο χρόνος των δικαιολογητικών- Ποιοι θα επιστρέψουν όλο το ποσό

Λίγες ημέρες απομένουν έως το τέλος του μήνα οπότε και λήγει η προθεσμία για χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ενίσχυση που έλαβαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Διαφορετικά θα κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο του «δανείου» εφάπαξ και μάλιστα με τόκο.

Με βάση τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, όσοι επιχειρηματίες, δεν υποβάλουν δικαιολογητικά μέχρι τις 31 Μαΐου ή τα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύουν, ότι, τήρησαν τον όρο της απασχόλησης εργαζομένων, τότε δεν ισχύουν οι παρατάσεις, και επί του επιστρεπτέου ποσού που βεβαιώθηκε έως τις 2 Νοεμβρίου 2022 επιβάλλονται τόκοι από την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Από την άλλη, η αρμόδια επιτροπή των ενστάσεων έχει περιθώριο έως το τέλος Οκτωβρίου για να ελέγξει τα αιτήματα  όσων αποκλείστηκαν από την χορήγηση των δανείων. Όσοι τελικά λάβουν το κρατικό δάνειο θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μήνες προτού κληθούν να γυρίσουν πίσω το ποσό που τους αναλογεί. Όσοι έκαναν ένσταση και κατάφεραν να πάρουν τα χρήματα πριν την 1η Μαρτίου του 2023, η περίοδος χάριτος λήγει, επίσης, στις 31 Μαΐου του 2023.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για όσους δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτηση στο αρχικό στάδιο και υπέβαλαν αίτημα επανεξέτασης. Υπό προϋποθέσεις οι αιτήσεις αυτές θα θεωρούνται εμπρόθεσμες. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Στο σκέλος τώρα της συμπλήρωσης στο έντυπο Ε1 των ποσών που έλαβε μία επιχείρηση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής εντός του 2022, η ΑΑΔΕ έχει διευκρινίσει ότι προσυμπληρώνονται στον κωδικό 781-782 «Χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές κλπ».  Το ποσό της ενίσχυσης με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής το οποίο επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις εντός του έτους 2022 (καταβληθέν ποσό), συμπληρώνεται στους κωδικους 727-728, του εντύπου Ε1, δεδομένου ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή αντιμετωπίζεται ως κρατικό δάνειο σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με τη ΣΛΟΤ 957/2020 (σχετ. Ε.2046/2022 εγκύκλιος).

Σχετικα αρθρα

ΔΝΤ: Καλεί Γαλλία και Ιταλία να σφίξουν το ζωνάρι

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας

admin

Πάσχα στα νησιά: Δυόμιση φορές ακριβότερα τα Airbnb στην Ύδρα από τη Μύκονο

admin

Μικροτσίπ «made in Greece» από startups

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin