Image default
Ευρώπη

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία για το όριο χρέους

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι πλησιάζουν σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους και περιορισμό των ομοσπονδιακών δαπανών για δύο χρόνια.

Ταυτόχρονα η συμφωνία θα θέσει όριο στις δημόσιες δαπάνες για τις περισσότερες κατηγορίες εξόδων πέραν των ενόπλων δυνάμεων και των βετεράνων κατά το ίδιο διάστημα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ακόμη, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει την παραχώρηση να μειώσει τη χρηματοδότηση στην εφορία (Internal Revenue Service, IRS) με σκοπό να εντείνει τους ελέγχους στους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι New York Times ανέφεραν νωρίτερα ότι οι διαπραγματευτές πλησιάζουν σε μια συμφωνία για το όριο του χρέους. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με αργό ρυθμό και ενώ τελειώνει ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας και την αποφυγή κήρυξης στάσης πληρωμών που θα είναι καταστροφική όχι μόνο για την αμερικανική οικονομία αλλά παγκοσμίως.

Οι δύο πλευρές έχουν κάνει βήματα περιορίζοντας τις διαφορές τους τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο - που σημειώνει ότι οι λεπτομέρειες που έχουν συμφωνηθεί είναι ενδεικτικές, η τελική συμφωνία δεν είναι ακόμη υπό εξέταση και οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το ύψος του ανώτατου ορίου. Σύμβουλος της ηγεσίας των Δημοκρατικών στη Βουλή επιβεβαίωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για το ανώτατο όριο δαπανών ή χρηματοδότηση της εφορίας.

Αναλύοντας τις λεπτομέρειες που φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί, το πρακτορείο αναφέρει ότι:

  • Οι αμυντικές δαπάνες θα επιτραπεί να αυξηθούν κατά 3% το επόμενο έτος, σύμφωνα με το αίτημα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον προϋπολογισμό.
  • Η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης ένα μέτρο για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι ένας βασικός στόχος για το κλίμα, με ταυτόχρονη χορήγηση αδειών για αγωγούς και άλλα έργα ορυκτών καυσίμων που ευνοεί το Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα.
  • Η συμφωνία θα μειώσει κατά 10 δισ. δολάρια τη σχεδιαζόμενη αύξηση προϋπολογισμού κατά 80 δισ. δολαρίων για την εφορία που εξασφάλισε ο Μπάιντεν ως μέρος του νόμου του για τη μείωση του πληθωρισμού. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προειδοποιήσει για κύμα ελέγχων, ενώ οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση θα αποδώσει από μόνη της μέσω λιγότερης φοροδιαφυγής.

Σε αυτό που διαμορφώνεται ως συμφωνία φαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν βάλει «αρκετό νερό στο κρασί τους» καθώς αρχικά είχαν ζητήσει αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο με αντάλλαγμα 10 χρόνια ανώτατων ορίων δαπανών, σχολιάζει το πρακτορείο.  Οι συντηρητικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ήδη αμφιταλαντεύονταν την Πέμπτη με την ιδέα μιας συμφωνίας, ζητώντας από τον ΜακΚάρθι να παραμείνει σταθερός στους όρους του.

«Ξέρουμε πού βρίσκονται οι διαφορές μας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο, προσθέτοντας ότι σχεδίαζε να εργαστεί το Σαββατοκύριακο εκεί. «Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία. Ξέραμε ότι αυτό δεν θα ήταν εύκολο. Είναι δύσκολο, αλλά δουλεύουμε. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση πάντως που επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, η Τρίτη είναι η πιθανή ημέρα για την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια, η Γερουσία θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να τη στείλει στο γραφείο του Μπάιντεν πριν από την 1η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει ότι το υπουργείο της αναμένεται να ξεμείνει από μετρητά.

Σχετικα αρθρα

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ υποστηρίζει τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

admin

Κατώτατος μισθός άνω των 2.000 ευρώ στο Βέλγιο από την Κυριακή

admin

Ισπανία: «Ανοησίες» οι επικρίσεις του Ισραήλ για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

admin