Image default
Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Εύσημα Κομισιόν για ταχεία υλοποίηση – Μεγάλη πρόκληση η εφαρμογή των έργων από την ελληνική «περιφέρεια» 

Εύσημα αλλά και αστερίσκοι Κομισιόν για την εφαρμοφή του σχεδίου Ανάκαμψης, περιλαμβάνονται στο Εαρινό Πακέτο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Απαιτείται πρόσθετο «γκάζι» από τις τοπικές περιφερειακές διοικήσεις για την υλοποίηση των έργων. Το REpowerEU και η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Εύσημα της Κομισιόν αποσπά η Ελλάδα για την μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για τη ορθή αξιοποίηση των σχετικών πόρων, τα οποία, όπως αναφέρεται, αναδεικνύονται σε «κλειδί» για την ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακό επίπεδο. Ωστόσο, στην αποτίμηση που έκανε η Επιτροπή γίνονται σαφείς οι νέες προκλήσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου που σχετίζονται με την απόδοση των τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων, αλλά και των φορέων υλοποίησης οι οποίοι καλούνται να μην «χαλαρώσουν» τις -υψηλές έως τώρα- ταχύτητες που έχουν αναπτυχθεί..

«Η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει καλά», αναφέρεται στα πλαίσια των ανακοινώσεων για το Εαρινό Πακέτο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, τονίζοντας ωστόσο πως στο μέλλον, θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ίδια δυναμική.

Η εξειδικευμένη για την Ελλάδα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παράλληλα αναγνωρίζει πως η χώρα έχει κάνει μια σταθερή αρχή στην εφαρμογή του σχεδίου Ελλάδα 2.0, δημιουργώντας ένα σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για την παρακολούθηση και τον συντονισμό της έγκαιρης ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων.

Επισημαίνει πως η Ελλάδα για το 2022 συμμορφώθηκε με τις συστάσεις της ΕΕ, στηρίζοντας την ανάκαμψη με επενδύσεις χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο. Αναφέρει πως οι δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν από επιχορηγήσεις του μηχανισμού και άλλα κονδύλια της ΕΕ ανήλθαν στο 2,1% του ΑΕΠ το 2022 από 2,6% του ΑΕΠ το 2021 με την μείωση των σχετικών δαπανών να οφείλεται στη σταδιακή κατάργηση της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, ενώ οι επενδυτικές δαπάνες στη νέα προγραμματική περίοδο δεν έχουν ακόμη «πατήσει γκάζι». Παράλληλα η Ελλάδα συμμορφώθηκε με την σύσταση για διατήρηση των εθνικά χρηματοδοτούμενων επενδύσεων, που ανήλθαν σε ποσοστό 0,6%.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ωστόσο, πως στο μέλλον θα είναι σημαντικό να διατηρηθούν και να ενισχυθούν αυτές οι προσπάθειες, λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν. Προειδοποιεί, πως η ολοκλήρωση ορισμένων εξ αυτών θα απαιτήσει έγκαιρη πρόοδο με διάφορα προπαρασκευαστικά βήματα, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών των δημοσίων συμβάσεων.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει σχετικά, πως η συνέχιση της εφαρμογής του σχεδίου εξαρτάται από τη διοικητική και εκτελεστική ικανότητα των εκτελεστικών φορέων στους οποίους έχουν ανατεθεί τα σχετικά καθήκοντα και εμπλέκονται στις αναπτυξιακές διαδικασίες, δηλαδή από το κατά πόσο θα ανταποκριθούν τα «γρανάζια» της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης.

Στοιχείο, άλλωστε, που περιλαμβάνεται ανάμεσα στις συστάσεις της προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως έχουν υπάρξει βήματα προόδου στο πεδίο της διοίκησης, αν και «η απόδοση παραμένει χαμηλή», και επισημαίνοντας την ανάγκη για διασφάλιση της αποτελεσματικότητάς της, προσελκύοντας τις σωστές δεξιότητες και διατηρώντας τη συνέπεια με το ενιαίο μισθολογικό πλαίσιο.

Η μεταρρύθμιση των διοικήσεων όπως και αντίστοιχα εκείνης του φορολογικού πλαισίου, αναδεικνύεται από την Κομισιόν ως «κλειδιά» που θα ανοίξουν την «πόρτα» σε νέες επενδύσεις.

Ο ρόλος της περιφέρειας στη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Έμφαση δίνεται ακόμα από την Κομισιόν και στην χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην εφαρμογή του REPowerEU.

Επισημαίνεται πως η ταχεία συμπερίληψη του σχετικού κεφαλαίου στο σχέδιο ανάκαμψης θα επιτρέψει στην Ελλάδα τη χρηματοδότηση πρόσθετων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στρατηγικών στόχων στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης μετάβασης.

Και σε αυτό το πεδίο, υπογραμμίζεται πως η συστηματική και αποτελεσματική συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών, των κοινωνικών εταίρων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών παραμένει σημαντική για την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, καθώς και για άλλες πολιτικές.

Η Κομισιόν αναφέρει επίσης πως το κεφάλαιο REPowerEU είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, που θα αυξήσει την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα καθώς και την επίτευξη ισορροπημένης περιφερειακής ανάπτυξης.

Σχετικα αρθρα

ΑΔΜΗΕ: Eντατικά προχωρούν τα χερσαία έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

admin

ΗΠΑ: Αισιοδοξία Μπάιντεν για τη συμφωνία επί του χρέους

admin

Τουρκία: Η συνάντηση του Ερντογάν με πρώην «τσάρο» της οικονομίας, με στόχο τους επενδυτές

admin

Κορκίδης: Οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία

admin

Βραζιλία: Ο Λούλα υπέρ της ένταξης της Βενεζουέλας στους BRICS

admin

Γερμανία: Ιστορικό ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά

admin

Ρεύμα: Συμπλήρωσε 10μηνο η πτωτική πορεία της κατανάλωσης

admin

ΓΣΕΕ: Να αποδοθούν ευθύνες για το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδότηση 2,46 δισ. σε 35 projects  

admin

ΤΑΙΠΕΔ: 28 διαγωνισμοί για την αναβάθμιση υποδομών του ΕΣΥ

fastpath

Σουδάν: Ο ΟΗΕ «βλέπει» τουλάχιστον 1 εκατ. πρόσφυγες μέχρι τον Οκτώβριο

fastpath

ΗΠΑ: Επιτροπή του Κογκρέσου συνεδριάζει την Τρίτη για το «ταβάνι» του χρέους

admin