Image default
Οικονομία

Σταθερή κυβέρνηση θέλει η αγορά

Στην ανάγκη η χώρα να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό στέκονται με δηλώσεις τους, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, οι επικεφαλής των επιχειρηματικών φορέων της χώρας.

Το έλλειμμα χρηματοδότησης, το ιδιωτικό χρέος, η συμπεριληπτική ανάπτυξη, η φορολόγηση, το λειτουργικό κόστος, η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, σε ένα ασταθές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, με τον πληθωρισμό να μην έχει τεθεί υπό έλεγχο και τις αυξήσεις των επιτοκίων να συνεχίζονται, απασχολούν το ελληνικό επιχειρείν, με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και των επιμελητηρίων της χώρας να εστιάζουν στις ανησυχίες τους για το μέλλον των μικρομεσαίων, την ανάπτυξη, και στο τι περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση.

Συγχρόνως ζητούν μεταρρυθμίσεις χωρίς αιφνιδιασμούς, κατάργηση του μνημονιακού τέλους επιτηδεύματος και γενικότερα όσα λέγονται προεκλογικά να εφαρμοστούν και μετεκλογικά.

Σημαντικές αλλαγές

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τόνισε πως «ο λαός αποφάσισε και έδωσε με την ψήφο του μια μεγάλη νίκη στο κυβερνών κόμμα. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί σημαντικές αλλαγές σε όλο το πολιτικό σκηνικό, αλλά και στους κομματικούς συσχετισμούς».

«Αυτό όμως που δεν αλλάζει είναι η ανάγκη της χώρας να προχωρήσει μπροστά, με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και με πρωταγωνίστριες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κρίνοντας από το συνολικό αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης, εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αναμένεται να πάμε σε δεύτερες κάλπες με ταχύτερες διαδικασίες, κάτι που μόνο θετικά μπορώ να το δω», συμπληρώνει.

«Γιατί δεν πρέπει να χαθεί κα- θόλου χρόνος στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν την οικονομία και την αγορά και αυτό νομίζω ότι το έχουν καταλάβει όλοι. Οπότε αποτελεί άμεση προτεραιότητα ο σχηματισμός μιας σταθερής κυβέρνησης» καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Σαφές αίτημα

Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών σχολίασε με τη σειρά της και η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, σημειώνοντας ότι «το μήνυμα της κάλπης ήταν ξεκάθαρο».

Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε: «Στις εκλογές της 21ης Μαΐου εκφράστηκε με σαφήνεια το αίτημα των πολιτών για πολιτική σταθερότητα και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το μήνυμα της κάλπης ήταν ξεκάθαρο, ακόμη κι αν, λόγω του εκλογικού συστήματος, απαιτείται η διεξαγωγή δεύτερων εκλογών. Αναμένουμε, επομένως, να προχωρήσουν οι διαδικασίες στο συντομότερο δυνατό χρόνο, ώστε η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ορίζοντα τετραετίας. Μια κυβέρνηση, η οποία θα αξιοποιήσει την εντολή των πολιτών, για να συνεχίσει με ακόμη περισσότερη τόλμη και αποτελεσματικότητα τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος, για να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα στον δρόμο της ανάπτυξης».

Μεγάλη νίκη

«Η μεγάλη νίκη της Ν.Δ. δίνει ξεκάθαρο μήνυμα για αυτοδύναμη κυβέρνηση και δεύτερη τετραετία», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Και συμπλήρωσε πως «η απλή αναλογική απαιτεί συνεργασίες κομμάτων που όμως προεκλογικά οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν αποκλείσει, επιβεβαιώνοντας πως ούτε οι πολιτικοί ούτε οι πολίτες είμαστε έτοιμοι για το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαίωσαν εμφατικά ποιον θέλουν οι Έλληνες να κυβερνήσει τη χώρα και αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο σχηματισμός μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της Ν.Δ. θα πρέπει να περιμένει τα διαδικαστικά των δεύτερων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που αρμόζει καλύτερα στα ελληνικά δεδομένα». Και κατέληξε: «Όσο για την αγορά, ψήφισε για άλλη μία τετραετία πολιτική σταθερότητα και συνέχεια της οικονομικής ανάπτυξης».

Χωρίς αιφνιδιασμούς

Μεταρρυθμίσεις χωρίς αιφνιδιασμούς και κατάργηση του μνημονιακού τέλους επιτηδεύματος ζητά ο εμπορικός κόσμος με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Σταύρος Καφούνης, «έστω και διαμέσου δεύτερης κάλπης, το μήνυμα της κοινωνίας αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας είναι ξεκάθαρο: Χρειάζονται γενναίες μεταρρυθμίσεις με σταθερή και σοβαρή διακυβέρνηση, χωρίς αιφνιδιασμούς, ώστε να μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Απαιτείται η κατάργηση του μνημονιακού τέλους επιτηδεύματος, η περαιτέρω μείωση των εισφορών, η βελτίωση της χρηματοδοτικής ροής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας και με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες θα μπορέσει να έχει μια δυναμική ανάπτυξη».

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Πίεση στο εμπόριο ισοζύγιο τον Φεβρουάριο λόγω εισαγωγών- 22% άνοδος στις τουριστικές εισπράξεις

admin

ΑΑΔΕ: Από 22 Απριλίου το Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής

admin

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές

admin

S&P: Θα πάει κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα;

admin

S&P: Θα πάει κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα;

admin

Πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin

Βιομηχανία: Συνωστισμός deal για «πράσινo» ρεύμα – «Λευκός καπνός» ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

admin

Π. Τσακλόγλου: Επιλέγουν τις χαμηλές εισφορές, που όμως οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο μέλλον

admin

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό – Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

admin

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα – Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

admin

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες – Οι «πονοκέφαλοι»

admin