Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΗΠΑ: «Kατ’ αρχήν» συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους

Ο Κέβιν Μακάρθι, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ρεπουμπλικάνων, ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα χθες Σάββατο (σ.σ. το πρωί της Κυριακής ώρα Ελλάδας) ότι είχε επιτευχθεί αρχική συμφωνία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την αύξηση του ορίου δανείων της αμερικανικής ομοσπονδίας, και ότι αναμένονται ψηφοφορίες σχετικά με αυτό το θέμα την Τετάρτη 31η Μαΐου.

Η συμφωνία τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών. Ωστόσο περιγράφεται με όρους που δεν μοιάζουν απόλυτοι, και δίχως πανηγυρισμούς, αντανάκλαση του εξαιρετικά πικρού τόνου των διαπραγματεύσεων καθώς και των δυσκολιών που ενδέχεται να συναντήσει η έγκρισή του στο Κογκρέσο προκειμένου να αποτραπεί έγκαιρα η κήρυξη άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

«Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον πρόεδρο (…) Αφού σπατάλησε χρόνο αρνούμενος να διαπραγματευτεί για μήνες, καταλήξαμε σε καταρχήν συμφωνία αντάξια του αμερικανικού λαού», ανέφερε ο κ. Μακάρθι μέσω Twitter.

η συμφωνία θα αυξήσει το όριο του χρέους (31,4 τρισ. δολάρια, παγκόσμιο ρεκόρ) για δυο χρόνια ενώ ταυτόχρονα προβλέπει περιορισμούς στις δημόσιες δαπάνες, εξαιρουμένων αυτών για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους, ενώ προφανώς ικανοποιεί κάποιες απαιτήσεις που πρόβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως το να εργάζονται σε αντάλλαγμα για αυτή όσοι λαμβάνουν προνοιακή βοήθεια από το αμερικανικό κράτος, ιδίως βοήθεια σε τρόφιμα.

Οι κ.κ. Μπάιντεν και Μακάρθι είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη μιάμισης ώρας χθες Σάββατο το απόγευμα για τη συμφωνία. «Έχουμε ακόμα δουλειά απόψε για να τελειώσουμε τη σύνταξή της», ανέφερε ο κ. Μακάρθι σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο. Πρόσθεσε πως η συγγραφή του κειμένου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Κυριακή, κατόπιν να ξανασυζητηθεί και να ψηφιστεί στο Κογκρέσο την Τετάρτη.

Αν εγκριθεί έγκαιρα, η συμφωνία θα αποτρέψει τη –δυνητικά καταστροφική για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία– κήρυξη στάσης πληρωμών από πλευράς των ΗΠΑ, που η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει ότι θα ενσκήψει περί την 5η Ιουνίου στην περίπτωση που το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή αναστείλει το όριο του χρέους.

Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι πρέπει να Βρουν έναν συμβιβασμό που θα μπορεί να περάσει απο τη Βουλή, με πλειοψηφία Ρεπουμπλικανών 222-213 και τη Γερουσία με πλειοψηφία Δημοκρατικών 51-49 — που σημαίνει ότι θα χρειαστεί δικομματική υποστήριξη.

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να περιορίσουν τις μη αμυντικές προαιρετικές δαπάνες στα επίπεδα του 2023 για ένα έτος και να τις αυξήσουν κατά 1% το 2025, ανέφερε μια πηγή που γνωρίζει τη συμφωνία.

«Έχει ιστορικές μειώσεις στις δαπάνες, επακόλουθες μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν τους ανθρώπους από τη φτώχεια στο εργατικό δυναμικό, θα χαλιναγωγήσουν την υπέρβαση της κυβέρνησης – δεν υπάρχουν νέοι φόροι, δεν υπάρχουν νέα κυβερνητικά προγράμματα», είπε ο McCarthy.

Η συμφωνία θα αποτρέψει μια οικονομικά αποσταθεροποιητική χρεοκοπία, αρκεί να καταφέρει να την περάσει από το στενά διχασμένο Κογκρέσο προτού το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει χρήματα για να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του, κάτι που προειδοποίησε την Παρασκευή ότι θα συμβεί εάν το ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους δεν επιλυθεί έως τις 5 Ιουνίου.

Σχετικα αρθρα

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 2-6 Οκτωβρίου

fastpath

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Πώς επηρεάζουν την αγορά κατοικίας 

admin

Επιχειρήσεις: Έρχονται 3 προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης

admin

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Παράταση στην προθεσμία υλοποίησης παρεμβάσεων

admin

Με fast track διαδικασία οι επικουρικές συντάξεις

admin

Eurostat: Στο 4,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο

admin

Fitch: Αναβάθμισε την Πορτογαλία σε Α-

fastpath

ΔΥΠΑ-eΕΦΚΑ: Καταβολές σε 103.462 δικαιούχους

admin

Δημήτρης Ι. Φαφαλιός: το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τιμά τον σπουδαίο Ναυτέλληνα

fastpath

“Εξοικονομώ” για νησιά και νέες επενδύσεις για τα Greco Islands

fastpath

Γκρίζα ζώνη τα cryptos για την εφορία – Προετοιμάζεται αλλαγή νομοθετικού πλαισίου

admin

Προς κυβερνητικό shutdown οι ΗΠΑ – «Αδειάζει η κλεψύδρα» την Κυριακή

admin