Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδοκά να επιτευχθεί συμφωνία φέτος για τον πρώτο νόμο της ΕΕ σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη (AI), αν και παραδέχεται ότι οι νέοι κανόνες δεν θα τεθούν σε ισχύ πριν από το 2025, σύμφωνα την Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Lusa και σε άλλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες σχετικά με την τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ, όπου θα εξεταστεί η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, η κ. Βεστάγκερ δήλωσε «ότι, ακόμη και με συμφωνία φέτος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα, αν όχι δύο χρόνια, για να τεθεί αυτό σε ισχύ».
«Ελπίζουμε να έχουμε τον πρώτο τριμερή διάλογο σχετικά με τη νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη πριν από το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι αν εργαστούμε σκληρά γι’ αυτό, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή», κ. Βεστάγκερ.
«Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε κάτι για να καλύψουμε αυτό το χρονικό διάστημα, διότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι εκθετική και πολλά καλά πράγματα μπορούν να ειπωθούν για τη δημοκρατία, αλλά η ταχύτητα των εργασιών δεν είναι αντιστοίχως εκθετική», δήλωσε η ίδια. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτό δεν αποτελεί κριτική έναντι κανενός, […] σημαίνει απλώς ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν όταν πρόκειται για την πλήρη αξιοποίηση» αυτής της τεχνολογίας.
Προιδεάζοντάς μας για τη συνάντηση αυτή, που θα πραγματοποιηθεί στη Λουλέα της Σουηδίας, η κ. Βεστάγκερ σημείωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη «ήταν μια σταθερά στην ατζέντα» μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, ιδίως επειδή «υπάρχει τεράστιο δυναμικό για την παραγωγικότητα και μία από τις ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι η αύξηση της παραγωγικότητας ήταν μάλλον αργή».
Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τον εν λόγω νόμο που προτάθηκε πριν από δύο χρόνια, ήταν επίσης αργός, οπότε, σύμφωνα με την Βεστάγκερ, η έναρξη των συνομιλιών πριν από το καλοκαίρι θα επέτρεπε να «ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες» με στόχο τις πολιτικές συμφωνίες και με «το Συμβούλιο να είναι πολύ πιο κοντά στην πρόταση της Επιτροπής» από ό,τι το Κοινοβούλιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον Απρίλιο του 2021 πρόταση για τη ρύθμιση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, την πρώτη νομοθεσία της ΕΕ που αποσκοπεί στη διασφάλιση των θεμελιωδών αξιών και δικαιωμάτων της ΕΕ και της ασφάλειας των χρηστών, υποχρεώνοντας τα συστήματα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου να πληρούν υποχρεωτικά κριτήρια για την αξιοπιστία τους.
Αυτή θα είναι τότε η πρώτη ρύθμιση που θα στοχεύει στην τεχνητή νοημοσύνη, αν και οι δημιουργοί και οι προγραμματιστές αυτής της τεχνολογίας υπόκεινται ήδη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα θεμελιώδη δικαιώματα, την προστασία των καταναλωτών και τους κανόνες για την ασφάλεια και την ευθύνη των προϊόντων.
Αναμένεται να εισαχθούν πρόσθετες απαιτήσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων, όπως η ανθρώπινη εποπτεία ή οι σαφείς υποχρεώσεις ενημέρωσης σχετικά με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης.
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε τομείς όπως η ψυχαγωγία (εξατομίκευση του περιεχομένου), το διαδικτυακό εμπόριο (πρόβλεψη των προτιμήσεων των καταναλωτών), οι οικιακές συσκευές (έξυπνος προγραμματισμός) και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός (χρήση εικονικών βοηθών όπως η Siri ή η Alexa, μεταξύ άλλων).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την ΤΝ, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κοινό νομικό πλαίσιο, οπότε ο στόχος είναι να περάσουμε από την εθελοντική προσέγγιση στη ρυθμιστική σφαίρα.