Image default
Επιχειρήσεις

Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ: Πότε έρχεται το νέο πρόγραμμα ύψους 300 εκατ. ευρώ

Συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ και βελτιωμένο σε ό,τι αφορά τους χρόνους αξιολόγησης των προτάσεων και εγκρίσεων τους θα είναι το εμβληματικό πρόγραμμα του νέου Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων του οποίου η προκήρυξη βρίσκεται προ των πυλών και με στόχο να λαμβάνουν πιο γρήγορα τα εγκεκριμένα κονδύλια οι δικαιούχοι, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, μιλώντας στο - στο πλαίσιο της Beyond που ρίχνει σήμερα αυλαία στη Θεσσαλονίκη.

Λέγοντας ότι στους προηγούμενους δύο κύκλους του Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ υποβλήθηκαν 5.500 προτάσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι και ερευνητικά κέντρα, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.155, ο κ. Κυριαζής σημείωσε «είδαμε τι αδυναμίες του και τα θετικά του, κάναμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις και βελτιώσεις και με το που λυθεί το ζήτημα με τα πληροφορικό σύστημα, πολύ γρήγορα θα βγει στον αέρα».

Όπως διευκρίνισε, το συνολικό ποσό των 300 εκατ. ευρώ του προγράμματος Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ θα κατανέμεται σε τέσσερις πυλώνες, με τον πρώτο ύψους 60 εκατ. ευρώ να αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για έρευνα- κάθε εγκεκριμένη πρόταση θα λαμβάνει ως και 800.000 ευρώ-, τον δεύτερο ύψους 180 εκατ. ευρώ για συνέργιες πανεπιστημίων ερευνητικών κέντρων και μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων-κάθε πρόταση θα λαμβάνει δύο εκατ. ευρώ, από ένα εκατ. ευρώ που ήταν στους προηγούμενους κύκλους-, τον τρίτο προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών και τον τέταρτο στα 21 εκατ. ευρώ, για τις εταιρείες που έχουν αξιολογηθεί θετικά από το ευρωπαϊκό Horizon και δεν υπήρχε δυνατότητα χρηματοδότησής τους.

Αναφερόμενος στις ελληνικές startups, ο κ. Κυριαζής αναφέροντας ότι στη χώρα μας η ύπαρξή τους ήταν άγνωστη από πλευράς καταγραφής, τόνισε ότι «το 2020 ξεκινήσαμε με το νομικό πλαίσιο, φτιάξαμε μια πλατφόρμα και δημιουργήσαμε τον τρόπο αξιολόγησης των εταιρειών έτσι ώστε να χαρακτηρίζονται startups».

Σήμερα, στο μητρώο του Elevate Greece είναι εγγεγραμμένες 749 πιστοποιημένες startups εταιρείες, στο μητρώο και όπως υπενθύμισε, οι 670 στηρίχτηκαν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ. Σημείωσε ότι τα πεδία δράσης τους είναι από βιοτεχνολογία, αγροδιατροφή, Logistics, πληροφορική και τεχνολογίες, μέχρι και τουρισμός, υπενθύμισε τα πολλαπλά οφέλη από την ένταξή τους στο Elevate Greece και τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να στηριχθεί ακόμη πιο οργανωμένα και δυναμικά η εξωστρέφειά τους. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε, ότι «σεβαστό» ποσό από τα 480 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «θα επενδυθεί ακριβώς σε αυτόν τον τομέα, της ενίσχυσης της εξωστρέφειας των start up εταιρειών».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος εξήρε το ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό στην Ελλάδα και λέγοντας ότι «είναι περιζήτητο στο εξωτερικό», τόνισε «εμείς θέλουμε να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα μας». Τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα δαπανά το 1,51 % του ΑΕΠ στην έρευνα, ενώ η προοπτική είναι τα επόμενα τρία χρόνια να φτάσει στο 1,80%, ενώ επισήμανε ότι στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας «θέλουμε να ενισχύσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Επιπλέον σημείωσε ότι διαχρονικός στόχος παραμένει, παρά τα άλματα που έχουν γίνει, «τα ερευνητικά αποτελέσματα να έχουν ανταπόδοση στην κοινωνία και την οικονομία και να μετουσιωθούν σε επιχειρηματικές δράσεις».

Διαβάστε ακόμη 

Στήριξη στην ελληνική βιομηχανία με επιδοτήσεις 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλο το 2023

Αττική Οδός: Ποια είναι η Meridiam που αλλάζει τη σύνθεση της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – AVAX για την 25ετή σύμβαση

Ακλόνητος στον «θρόνο» του ο Ερντογάν – Παρατείνει την 20ετή του κυριαρχία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το thetimes.gr

Σχετικα αρθρα

Kalas Group: Η ιστορία πίσω από το «εθνικό αλάτι» – Η αποχώρηση από τις Ελληνικές Αλυκές και τα επόμενα βήματα

admin

Ιntrakat: To turnaround στόρι στις κατασκευές και η επιστροφή στην κερδοφορία

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ετήσια EBITDA 300 εκατ. ευρώ από την Αττική Οδό για τα επόμενα 25 χρόνια

admin

Meta: Πόσα εκατ. λίρες πληρώνει για να σπάσει το συμβόλαιο για μίσθωση σε γραφεία

admin

Motor Οil: Δωρεά πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία και νοσοκομεία στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

admin

Real Consulting: Αύξηση 32% στα EBITDA το α’ εξάμηνο 2023

admin

Πρόστιμα συνολικού ύψους €81.000 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

admin

Cepal Hellas: Συμφωνία κοινοπραξίας με τον όμιλο Resolute Asset Management

admin

«Καμπάνες» από την Επ. Κεφαλαιαγοράς- Τα ποσά και ποιοι πληρώνουν

admin

Real Consulting: Αυξημένα κατά 32% τα EBITDA εξαμήνου

admin

Lamda Development: «Εκτοξεύτηκαν» κατά 90% τα EBITDA στο εξάμηνο

admin

Lamda: Στα €72 εκατ. τα EBITDA το α’ εξάμηνο 2023 – Αύξηση 90% (πίνακες)

admin