Image default
Ευρώπη

Η Ευρωομάδα ALDE βάζει στο μικροσκόπιο το τσέχικο κόμμα ΑΝΟ

Η συμμετοχή του ηγέτη του τσεχικού κόμματος ANO Αντρέι Μπάμπις σε συντηρητικό συνέδριο στη Βουδαπέστη καταδικάστηκε από το προεδρείο της ευρωομάδας ALDE, η οποία θα εξετάσει τη δέσμευση του ANO στις βασικές φιλελεύθερες αξίες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, μετά από συζήτηση του θέματος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της στη Στοκχόλμη.

Όπως ανέφερε προηγουμένως η EURACTIV Τσεχίας, αρκετά μέλη των Ευρωπαίων φιλελευθέρων εξοργίστηκαν με το γεγονός ότι ο Μπάμπις, του οποίου το κόμμα ANO είναι μέλος της φιλελεύθερης ομάδας ALDE και της ομάδας Renew Europe, ήταν μεταξύ των βασικών ομιλητών του Συνεδρίου Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CAPC) του Μαΐου στη Βουδαπέστη.

Στο CAPC συμμετείχαν ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και άλλοι ομοϊδεάτες πολιτικοί από τη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος.

«Είναι απαράδεκτο για ένα μέλος του ALDE να νομιμοποιεί τον Όρμπαν, τους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ & την παρέλαση των ακροδεξιών μανιακών τους», δήλωσε η Ούγγρη φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Καταλίν Τσεχ αντιδρώντας στη συζήτηση του ALDE για τον Μπάμπις.

Η συζήτηση στο συνέδριο του ALDE οδήγησε σε επίσημη δήλωση κατά του Μπάμπις και του κόμματός του ANO, το ισχυρότερο σήμερα κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τσεχία.

«Ήμασταν και θα είμαστε πάντα σταθεροί οπαδοί και οι ισχυρότεροι υποστηρικτές των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Ως κόμμα προσπαθούμε συνεπώς να ενεργούμε με βάση αυτές τις αξίες και αναμένουμε το ίδιο από τα μέλη μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η CPAC έχει ως ιδρυτική της αποστολή να υπονομεύσει ακριβώς τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που είναι κεντρικά και καθοριστικά για το κόμμα ALDE. Επομένως, οποιαδήποτε μορφή προσχώρησης, ενέχει τον κίνδυνο να προσδώσει στο CPAC αδικαιολόγητη νομιμοποίηση και εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τις αξίες», εξηγεί το κείμενο.

Ως συνέπεια της συμμετοχής του Μπάμπις στο CPAC, το Προεδρείο του κόμματος ALDE θα συνεργαστεί με το τσεχικό ANO για να αξιολογήσει τη δέσμευσή του στις βασικές φιλελεύθερες αξίες και την αποστολή του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού.

Σύμφωνα με την Τσεχ, αυτό θα σημάνει μια «διερευνητική αποστολή στην Τσεχική Δημοκρατία για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα».

Επιπλέον, ο Μπάμπις δεν θα προσκληθεί σε καμία εκδήλωση του ALDE.

Σχετικα αρθρα

Nessie: Ο μυστικός αλγόριθμος που χρησιμοποιούσε η Amazon για να αυξάνει τις τιμές

admin

ΕΕ: Ξεκίνησε ο πόλεμος κατά του «οικονομικού εξαναγκασμού»

admin

«Ταξίδια εκδίκησης»: Το πάρτι τελειώνει

admin

Ο Καλατράβα και ο μακρύς κατάλογος των τεχνικών αστοχιών: Οι μηνύσεις και τα πρόστιμα

admin

Φλωρεντία: Κηρύσσει τον πόλεμο στην Airbnb- Απαγορεύει τις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στο ιστορικό κέντρο

admin

Σιτηρά: Συμφωνία Βαρσοβίας και Κιέβου για τη διαμετακόμιση

admin

«Όλα εξαρτώνται από τη Σαουδική Αραβία»: Τι θα μπορούσε να σβήσει τη φωτιά στις τιμές του πετρελαίου

admin

Παρίσι: 1.607 δολάρια η διανυκτέρευση εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων; Pourquoi pas?

admin

Πορτογαλία: Τέλος στις φοροαπαλλαγές σε αλλοδαπούς συνταξιούχους για να πέσουν οι τιμές των ακινήτων

admin

Εκστρατεία προαιρετικού εμβολιασμού κατά του HPV στα σχολεία της Γαλλίας

admin

Πίεση για πρόωρες ενταξιακές συνομιλίες με τη Βοσνία από Αυστρία, Κροατία, Σλοβενία

admin

Επίθεση Μελόνι στους Ιταλούς δικαστές για το μεταναστευτικό

admin