Image default
Οικονομία

Θεσσαλονίκη: Ποιος είναι ο προσωρινός ανάδοχος που θα αναλάβει τη λειτουργία του μετρό

Μία γαλλο-ιταλική κοινοπραξία που συμμετέχουν η εταιρία ATM, η οποία  λειτουργεί το Μετρό του Μιλάνο, και ο γαλλικός όμιλος EGIS -με την εμπειρία της Metro Service, που λειτουργεί το Μετρό της Κοπεγχάγης – ίδιο με το δικό μας μετρό- είναι ο προσωρινός ανάδοχος για τη λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης.

«H Θεσσαλονίκη πρέπει να αποκτήσει το συντομότερο το μετρό που της αξίζει», τόνισε ο πρόεδρος της «Ελληνικό Μετρό ΑΕ» (μετά την επίσημη μετονομασία της Αττικό Μετρό) Νίκος Ταχιάος, που προέβη στις σχετικές ανακοινώσεις.

Ο κ. Ταχιάος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του - «Πρακτορείο 104,9Fm», ανέφερε πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ανακηρυχθεί ο οριστικός ανάδοχος. «Είμαστε στο τέλος και αυτής της επιλογής.  Την προηγούμενη εβδομάδα κλήθηκε ο προσωρινός ανάδοχος να υποβάλει τα δικαιολογητικά ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο που είναι η ανακήρυξη του ως οριστικού αναδόχου», είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ακόμα πως «ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις της Αττικό Μετρό να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που θα αναδείκνυε μια διαγωνιστική διαδικασία», αποκλείοντας την τριετή μεταβατική λειτουργία από τον ανάδοχο κατασκευής του έργου.

Όπως είπε ο κ. Ταχιάος, το έργο «προχωρά από τη φάση των μεμονωμένων δοκιμών στη συνδυαστική λειτουργία και έλεγχο για να δοθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2024. Τώρα αρχίζει η διαδικασία της ταυτόχρονης λειτουργίας όλων των συστημάτων και μπαίνουν στη σήραγγα παραπάνω από ένα τρένο. Αυτό γίνεται σταδιακά για να είναι σίγουρο ότι διασφαλίζονται όλες οι απαιτήσεις ασφαλείας».

Φεύγουν οι λαμαρίνες

Υπογράμμισε ακόμη πως οι περισσότεροι χώροι το επόμενο διάστημα θα απελευθερωθούν από τις λαμαρίνες και θα προχωρήσει η αποκατάσταση στο επίπεδο των οδών, ενώ ειδικότερα για το σταθμό της Βενιζέλου ανέφερε πως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί καθώς «όλα προχωρούν με ραγδαίους ρυθμούς».

Ερωτηθείς για τις επεκτάσεις προς τη δυτική Θεσσαλονίκη και την Καλαμαριά, ο κ. Ταχιάος απάντησε πως για τη βορειοδυτική επέκταση, ολοκληρώνεται με γρήγορους ρυθμούς η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει και το εργαλείο της συμφωνίας – πλαίσιο για τις διερευνήσεις δικτύων και τις πρόδρομες εργασίες που χρειάζονται. Για την Καλαμαριά είπε πως έχουν υπογραφεί όλες οι συμβάσεις που αφορούν την παράδοση αυτού του έργου. «Πιστεύουμε ότι έξι μήνες μετά τη λειτουργία της βασικής γραμμής είναι ένας εύλογος χρόνος που θα μας επιτρέψει να την εντάξουμε στο δίκτυο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικα αρθρα

Συνάντηση Χατζηδάκη – Κεφαλογιάννη για τη θωράκιση του ελληνικού τουρισμού

fastpath

Κοινές αγορές φ/α: Η Κομισιόν απευθύνει την 3η πρόσκληση προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες για ζήτηση φυσικού αερίου

fastpath

O Μητσοτάκης παρουσίασε σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

fastpath

Στουρνάρας για ΕΚΤ: «Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση των επιτοκίων»

fastpath

Eurobank: Καθυστερεί ο αποπληθωρισμός – Πιέζονται από τα αυξημένα κόστη οι ΜμΕ

fastpath

Στα 16,1 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών που έφθασαν στη χώρα μας το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023

fastpath

«Βόμβα» 1,2 τρισ. ευρώ για την μεταπανδημική αγορά εργασίας

admin

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 8 μηνών οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

admin

Τραυλού: Ελλάδα και Γερμανία συνενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ανάδειξη της ναυτιλίας

admin

Σωρεία παραβάσεων εντόπισε το ΣΔΟΕ στους εντατικούς ελέγχους του κατά τους θερινούς μήνες

admin

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 30%

admin

BoE: Τέλος στο σερί 14 αυξήσεων επιτοκίων – Παύση με ώθηση από την επιβράδυνση των τιμών

fastpath