Image default
Οικονομία

Τα κρίσιμα ραντεβού της νέας κυβέρνησης -Κατευθείαν στα βαθιά με παζάρια για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Ενώ η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα χαρακτηρίζεται, πλέον, θέμα χρόνου, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν όλες οι Εκθέσεις της τελευταίας εβδομάδας, η νέα κυβέρνηση δεν θα βρει δρόμο στρωμένο με… ροδοπέταλα στα κρίσιμα ραντεβού της Ευρώπης. Αντιθέτως, θα πέσει κατευθείαν στα βαθιά.  

Στην πραγματικότητα, ενώ η ελληνική οικονομία θα περνάει από τα τελευταία “κόσκινα” των αγορών, θα γίνονται “μάχες” και σκληρά παζάρια με τους Ευρωπαίους, από την έκβαση των οποίων η Αθήνα προσδοκά ότι θα επιβεβαιώσει την επιστροφή της χώρας στην πλήρη κανονικότητα, χωρίς τις παράλογες δημοσιονομικές δεσμεύσεις, που συνόδευσαν τη χώρα βγαίνοντας από τα Μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.  

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι επιταχύνθηκαν οι συνταγματικές διαδικασίες των διερευνητικών εντολών, έτσι ώστε οι δεύτερες κάλπες να στηθούν στις 25 Ιουνίου και όχι στις 2 Ιουλίου. Αν και στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα παραστεί ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Θ. Πελαγίδης, έχοντας δίπλα του τον “μπαρουτοκαπνισμένο” πρόεδρο του ΣΟΕ, Μ. Αργυρού, η ατζέντα του Συμβουλίου δεν προβληματίζει. Αντιθέτως, στις 29 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η τελευταία Σύνοδος Κορυφής πριν από το καλοκαίρι και ήδη στο τραπέζι βρίσκονται πολλά ανοικτά θέματα, όπως οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η προετοιμασία της Ευρώπης για έναν ακόμα “ύπουλο” ενεργειακά Χειμώνα.  

Η πεποίθηση του Κ. Μητσοτάκη είναι ότι θα ήταν παράλογο να παραστεί η χώρα με υπηρεσιακό πρωθυπουργό σε μια τόσο κρίσιμη συνάντηση ηγετών, πόσο μάλλον όταν έχουν ήδη καταγραφεί ενστάσεις, επιφυλάξεις και διαφωνίες από τους Βόρειους για το πώς πρέπει να πλοηγηθεί το ευρωπαϊκό καράβι μετά τη φουρτούνα των τελευταίων αλλεπάλληλων κρίσεων. Όσο κι αν αναμένεται ότι οι τελικές αποφάσεις δεν θα απέχουν πολύ από τις προτάσεις της Κομισιόν, το παράδειγμα των τελευταίων ετών δείχνει ότι η Γερμανία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιβεβαιώνει τη ρήση ότι “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”.  

Πριν φτάσουμε, πάντως, στο Φθινόπωρο, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι συνεπής σε δύο κρίσιμα ραντεβού. Το αργότερο ως το τέλος Αυγούστου, θα πρέπει να έχει υποβληθεί το τεκμηριωμένο αίτημα για τα επιπλέον 5 δισ ευρώ από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν ενεργειακές υποδομές. Παράλληλα, στόχος είναι αμέσως μετά τις εκλογές να “τρέξει” η πρόταση για την αναθεώρηση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και να μην εξαντληθεί η προβλεπόμενη προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου. 

Επιστρέφοντας στα crash test με τις αγορές, ο καναδικός DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζεται ως το πρώτο πραγματικό ραντεβού για την επενδυτική βαθμίδα. Aν διστάσει, έπεται στις 20 Οκτωβρίου η S&P, η οποία επί της ουσίας κρατά την Ελλάδα μισό βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα, καθώς έχει ήδη αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε “θετικές”. Σημειωτέον ότι η S&P θα έχει ακόμα πιο “καθαρή” εικόνα ως τότε, αφού θα έχει προηγηθεί το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2024, με όλες τις μακροοικονομικές- δημοσιονομικές παραδοχές για τη φετινή και την επόμενη χρονιά.   

Σχετικα αρθρα

Συνάντηση Χατζηδάκη – Κεφαλογιάννη για τη θωράκιση του ελληνικού τουρισμού

fastpath

Κοινές αγορές φ/α: Η Κομισιόν απευθύνει την 3η πρόσκληση προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες για ζήτηση φυσικού αερίου

fastpath

O Μητσοτάκης παρουσίασε σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

fastpath

Στουρνάρας για ΕΚΤ: «Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση των επιτοκίων»

fastpath

Eurobank: Καθυστερεί ο αποπληθωρισμός – Πιέζονται από τα αυξημένα κόστη οι ΜμΕ

fastpath

Στα 16,1 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών που έφθασαν στη χώρα μας το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023

fastpath

«Βόμβα» 1,2 τρισ. ευρώ για την μεταπανδημική αγορά εργασίας

admin

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 8 μηνών οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

admin

Τραυλού: Ελλάδα και Γερμανία συνενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ανάδειξη της ναυτιλίας

admin

Σωρεία παραβάσεων εντόπισε το ΣΔΟΕ στους εντατικούς ελέγχους του κατά τους θερινούς μήνες

admin

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 30%

admin

BoE: Τέλος στο σερί 14 αυξήσεων επιτοκίων – Παύση με ώθηση από την επιβράδυνση των τιμών

fastpath