Image default
Πρώτο Θέμα Τράπεζες

Τράπεζες: Οι τρεις κρίσιμες προκλήσεις μετά τις εκλογές

Εντατικοποίηση στην «δημιουργία» του αποθεματικού κεφαλαίων και στην πίστωση επέκταση και περιορισμό των «κόκκινων» δανείων. Αυτή είναι η τριπλή πρόκληση, με την οποία αντιμετωπίζουν οι τράπεζες μετά το δυνατό μήνυμα των εκλογών που έβγαλε εκτός «εξίσωσης» το πολιτικό κίνδυνο, φέρνοντας έτσι, τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, η εκρηκτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου θέτει σαφώς τα θεμέλια για την επιστροφή της Ελλάδας στον κόσμο των επενδυτικών, με τις τράπεζες που προετοιμάζονται να συγκομίσουν καρπούς και στα δύο πεδία της κεφαλαιακής επάρκειας και της εκχώρησης δανείων.

Πιο αναλυτικά, οι ελληνικές τράπεζες – όπως, άλλωστε και οι ευρωπαϊκές – πρέπει μέχρι το 2025 να έχουν ενισχύσει τα κεφάλαιά τους για προληπτικούς καθαρά λόγους, στο πλαίσιο της υποχρέωσης MREL (Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων).

Οι πρόσφατες απόπειρές τους να βγουν στις αγορές μπορεί να στέφθηκαν με επιτυχία, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενείχαν, ωστόσο, σημαντικό κόστος, γεγονός που οφείλεται και στην απουσία της επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το 2022, συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων δύο ετών και παρά τη σημαντική αύξηση των αποδόσεων, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε εκδόσεις ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ονομαστικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ και 200 εκατ. στερλινών, καθώς και σε εκδόσεις ομολόγων χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ονομαστικής αξίας 300 εκατ. ευρώ.

«Η έκδοση μη καλυμμένου χρέους αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο λόγω των απαιτήσεων του MREL, αλλά και ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, δεδομένης της σταδιακής μείωσης της εξάρτησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με την αποπληρωμή του δανεισμού μέσω των πράξεων TLTRO III», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η ανάκτησή της επενδυτικής βαθμίδας θα σηματοδοτήσει τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών, επιτρέποντάς τες να «χτίσουν» γρηγορότερα τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» που απαιτούνται.

Την ίδια στιγμή, το διαμορφωθέν πολιτικό σκηνικό αναμένεται να δώσει… ώθηση και στην πιστωτική επέκταση. Κι αυτό γιατί, πληθώρα επενδυτικών σχεδίων, τα οποία είχαν μπει στον «πάγο» εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος, θα εκκινήσουν και πάλι, με τις νέες χορηγήσεις να ξεπερνούν τις όποιες αποπληρωμές από επιχειρήσεις, ως απόρροια των υψηλών επιτοκίων. Είναι χαρακτηριστικό πως η αισιοδοξία των διοικήσεων των συστημικών Ομίλων για επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης είχε εκφραστεί πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, με τις μετεκλογικές εξελίξεις να συνηγορούν προς αυτό το θετικό σενάριο.

Τέλος, μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες αποτελεί η συγκράτηση των «κόκκινων» δανείων, τουλάχιστον σε επίπεδα τέτοια που δεν θα εκτροχιάσουν τους στόχους για σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως είχε γράψει το newmoney, για τη χρονική περίοδο 2023 – 2025 οι τράπεζες προσδοκούν σε μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 3,1 δισ. ευρώ ή 32%, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 4% το 2025 από 7% το 2022, συγκλίνοντας έτσι, περαιτέρω προς το μέσο όρο των τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του 2022 το συνολικό «κόκκινο» απόθεμα είχε διαμορφωθεί σε 13,2 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 28,2% ή 5,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με τη συνολική μείωση σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδό τους (σ.σ. Μάρτιος του 2016) να προσεγγίζει το 87,7% ή 94 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στο λόγο των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων, αυτός στο τέλος του 2022 διαμορφώθηκε σε 8,7%, έναντι 12,8% στο τέλος του 2021.

Σχετικα αρθρα

Η ΕΕ χρειάζεται Δημοσιονομική Ένωση – L. Reichlin

admin

Ο Τζέιμι Ντάιμον βλέπει σενάριο με επιτόκια 7% “και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος”

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Αύγουστο στα 143,2 δισ. ευρώ – Μειώθηκαν τα δάνεια

admin

UBS: Τα 3 πράγματα που μάθαμε για την παγκόσμια οικονομία από το νέο iPhone

admin

Η τριπλή «θηλιά» για την αμερικανική οικονομία

admin

Μεγάλος ασθενής της Ευρώπης η γερμανική οικονομία

admin

Τα τρία μέτρα της κυβέρνηση για να φρενάρει η ακρίβεια – Ολόκληρη η τροπολογία

admin

ΔΕΗ: Η απόβαση στα Βαλκάνια,τα κερδη 1,2 δισ.€ και ο “Γερμανός” της ενέργειας…

admin

Ακριβό πλεον το χρήμα στην Ελλάδα λόγω ΕΚΤ

admin

Moody’s: Ενδεχόμενο κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης θα φέρει υποβάθμιση

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας με νέες αυξήσεις επιτοκίων

fastpath

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλέονασμα 5,59 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο

admin