Image default
Αγορές

Ευρωαγορές: Στάση αναμονής με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ και Τουρκία

Ευρωαγορές: Στάση αναμονής με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ και Τουρκία

Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκαν τη Δευτέρα (29/5) οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους κλάδους των τραπεζών και της τεχνολογίας να ηγούνται των απωλειών. Παράλληλα, οι επενδυτές επεξεργάζονται τη συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ, αναμένοντας την αντίδραση της Wall Street, η οποία παρέμεινε κλειστή λόγω της Memorial Day.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,12% και έκλεισε στις 460,86 μονάδες, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν ένα μέρος των κερδών της Παρασκευής (26/5), όπου πραγματοποιήθηκε η καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο σχεδόν μηνών. Για τον Μάιο, ο δείκτης είναι σε καλό δρόμο για να σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του εντός του 2023.

Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,20% στις 15.952,73 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 έχασε 0,21% στις 7.303,81 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 σημείωσε πτώση 0,12% στις 9.180,10 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,36% στις 26.617,35 μονάδες.

Αντίθετα, στην Τουρκία ο BIST κατέγραψε «άλμα» 4,10% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.768,56 μονάδες, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη πρόεδρος της χώρας και παρέτεινε τις δύο δεκαετίες που βρίσκεται ήδη στην εξουσία. Με τη νίκη του στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο Ερντογάν φαίνεται πως κέρδισε τη λαϊκή εντολή για να ακολουθήσει πιο αυταρχικές πολιτικές, οι οποίες έχουν πολώσει τη χώρα και ενισχύουν τη θέση της ως περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης.

Χθες (28/5) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι έδωσαν τα χέρια για την αύξηση στο «ταβάνι» του αμερικανικού χρέους, το οποίο είχε τεθεί στα 31,4 τρισ. δολάρια. Η συμφωνία έχει ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2025 και είναι έτοιμη να περάσει στο Κογκρέσο για ψήφιση.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η συμφωνία πρέπει να περάσει από τις απαραίτητες ψηφοφορίες και μετά να βγουν τα όποια συμπεράσματα. Πάντως, μια πιο ξεκάθαρη αντίδραση από τους επενδυτές θα δούμε όταν ανοίξουν ξανά οι αγορές στις ΗΠΑ και την Βρετανία, η οποία έμεινε κλειστή λόγω τραπεζικής αργίας.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • Ερντογάν
  • Ανώτατο όριο χρέους

    Σχετικα αρθρα

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin

    Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 και ο DAX

    admin

    Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street μετά τις απώλειες

    admin

    Μικτό άνοιγμα στις Ευρωαγορές με το «βλέμμα» στην οικονομία

    admin

    Ανοδικά οι ασιατικές αγορές- Σε υψηλό δύο ετών ο Kospi

    admin