Image default
Ευρώπη

Ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας: Ανοδικά ο τζίρος το 2022 – Οι κυριότεροι «πελάτες» της Ε.Ε.

Άλμα τζίρου κατέγραψε το 2022 η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ μεγάλες μεταβολές καταγράφηκαν στο εξωτερικό εμπόριο.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης- Κλωστοϋφαντουργίας EURATEX, το 2022 η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετώπισε μια σειρά από προκλήσεις που επηρέασαν την πορεία της, με τον αντίκτυπό τους να είναι ιδιαίτερα εμφανής στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Ειδικότερα, οι αυξομειώσεις στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών καθώς και του πληθωρισμού οδήγησαν σε αυξήσεις των τιμών των προϊόντων, γεγονός που επηρέασε την κατανάλωση.

Βάσει των στοιχείων της EURATEX, που παραθέτει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), για το σύνολο του 2022 ο κύκλος εργασιών στην ένδυση κατέγραψε άνοδο 17,7%, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία σημείωσε άνοδο 10,6%, λόγω αύξησης των τιμών.

Η πορεία της παραγωγής και η απασχόληση

Η παραγωγή σημείωσε άνοδο 8,9% στην ένδυση ενώ στην κλωστοϋφαντουργία μείωση 1,6%. Όσον αφορά την απασχόληση, η ένδυση κατέγραψε μικρή άνοδο 1,2% ενώ στην κλωστοϋφαντουργία η κατάσταση παρέμεινε στάσιμη.

Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές

Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 17,2% σε αξία και 17,6% σε όγκο. Σε αξία οι εξαγωγές ενδυμάτων ανήλθαν σε 38,7 δισ. ευρώ. Οι κυριότεροι πελάτες της Ε.Ε. στην ένδυση ήταν οι: Ελβετία με 7,1 δισ., Μεγάλη Βρετανία με 5,2 δισ., ΗΠΑ με 4,8 δισ. και Κίνα με 3 δισ.

Οι εξαγωγές της  κλωστοϋφαντουργίας σημείωσαν αύξηση κατά 13,1% σε αξία και μείωση κατά 6,9% σε όγκο. Σε αξία οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας ανήλθαν σε 28,7 δισ. ευρώ. Οι κυριότεροι πελάτες της Ε.Ε. στην κλωστοϋφαντουργία ήταν οι: ΗΠΑ με 3,1 δισ., Μεγάλη Βρετανία με 3,0 δισ., Τουρκία με 2,3 δισ. και Κίνα με 2,2 δισ..

Όσο αφορά τις εισαγωγές ενδυμάτων, σημείωσαν αύξηση 36,6%  σε αξία και 17,5% σε όγκο. Σε αξία οι εισαγωγές ενδυμάτων ανήλθαν σε 98,6 δισ. ευρώ. Οι κυριότεροι προμηθευτές της Ε.Ε. στην ένδυση ήταν οι: Κίνα με 28,9 δισ. Μπαγκλαντές με 21,8 δισ., Τουρκία με 11,4 δισ. και Ινδία με 4,6 δισ. ευρώ.

Οι εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών στην Ευρώπη το 2022 σημείωσαν αύξηση κατά 15,7% σε αξία και μείωση κατά 1,6% σε όγκο. Σε αξία οι εισαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας ανήλθαν σε 39,2 δισ. ευρώ.

Οι κυριότεροι προμηθευτές της Ε.Ε. στην κλωστοϋφαντουργία ήταν οι: Κίνα με 14,4 δισ., Τουρκία με 6,1 δισ., Πακιστάν με 3,4 δισ., και Ινδία με 3,2 δισ. ευρώ.

Η πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών ενδυμάτων εκτίναξε το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο στα 70 δισ. ευρώ το 2022 από 48 δισ. το 2021.

Σχετικα αρθρα

Bitcoin Halving: «Πέτα… τα μισά απ’το τρένο» – Τι είναι και πώς θα επηρρεάσει την τιμή του

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ευκάλυπτος: Το οικολογικό δίλημμα της Πορτογαλίας

admin

Νέα ζώνη χωρίς βενζίνη και ντίζελ εντός της Στοκχόλμης

admin

Απίθανη η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη εντός 2025

admin

Μια «δύσκολη» Σύνοδος Κορυφής: Εκτός συμπερασμάτων εταιρικός φόρος, ενιαία εποπτεία

admin