Image default
Οικονομία

Σουδάν: Ο ΟΗΕ «βλέπει» τουλάχιστον 1 εκατ. πρόσφυγες μέχρι τον Οκτώβριο

Μέχρι τα τέλη Μαΐου τουλάχιστον 350.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού της χώρας και των παραστρατιωτικών Δυνάμενων Ταχείας Επέμβασης (RSF).

Σε τουλάχιστον 1 εκατ. αναμένεται να φτάσουν τα άτομα που θα έχουν εκτοπιστεί από το Σουδάν μέσα στους επόμενους μήνες λόγω των συγκρούσεων που διεξάγονται στη χώρα από τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.

Όπως εκτιμά η UNHCR, μέχρι τα τέλη Μαΐου τουλάχιστον 350.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού της χώρας και των παραστρατιωτικών Δυνάμενων Ταχείας Επέμβασης (RSF), με τους περισσότερους αυτούς να έχουν βρει καταφύγιο στην Αίγυπτο, το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν.

Πάνω από 1 εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί εντός του Σουδάν, το οποίο έχει πληθυσμό 49 εκατομμυρίων κατοίκων και όπου οι σφοδρές συγκρούσεις έχουν διαλύσει κατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας Χαρτούμ, ενώ η βία έχει ξεσπάσει και στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ, μετέδωσε το Reuters.

  • Σουδάν: Πυρά εν μέσω εκκλήσεων στους πολίτες να πάρουν τα όπλα, λίγο πριν τη λήξη της εκεχειρίας

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μέσα στους επόμενους 6 μήνες αναμένεται πως 800.000 Σουδανοί και 200.000 άτομα άλλων εθνικοτήτων θα αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα λόγω των συγκρούσεων και των επιπτώσεων που αυτές έχουν στη διαβίωση των πολιτών.

Ο επικεφαλής της UNHCR, Φιλίπο Γκράντι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από το Κάιρο της Αιγύπτου πως «αυτή η πρόβλεψη, ότι τους επόμενους μήνες θα φτάσουμε σε αυτά τα υψηλά νούμερα, μπορεί να είναι ακόμη και συντηρητική. Στην αρχή δεν πίστευα ότι θα ήταν, αλλά τώρα αρχίζω να ανησυχώ».

Τα κράτη που συνορεύουν με το Σουδάν περιλαμβάνουν το Νότιο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Αιθιοπία και τη Λιβύη, τα οποία έχουν πληγεί από τις δικές τους πρόσφατες συγκρούσεις. Η κατάρρευση του νόμου και της τάξης στο Σουδάν και «πολλοί άνθρωποι που θέλουν απεγνωσμένα να προχωρήσουν» θα παρείχαν πρόσφορο έδαφος για την εμπορία ανθρώπων, ενώ η κυκλοφορία όπλων πέρα από τα σύνορα θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη βία, δήλωσε ο Γκράντι.

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Τα σήματα για το καλοκαίρι από τις αφίξεις τριμήνου

admin

Βρετανία: Πώς «βοηθά» τη Μόσχα στον πόλεμο κατά του Κιέβου

admin

Μπαράζ νέων Αμοιβαίων στην αγορά, που «κοντραρουν» τις καταθέσεις

admin

Ξεκινά η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης, ενδιαφέρον από Ρουμανία

admin

Οι επόμενες καλές ειδήσεις που περιμένει η ελληνική οικονομία – Ορόσημο το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ.

admin

Η καταβολή Δώρου Πάσχα και τριετιών στο επίκεντρο ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας

admin

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι κωδικοί «εφιάλτης» στο Ε1

admin

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

admin

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα – σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

admin

Ποιοι επένδυσαν στο 30ετές ομόλογο της Ελλάδας

admin

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

admin

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν – Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

admin