Image default
Τοις Μετρητοίς

Τράπεζες: Κοντά στο άνω όριο της συνολικής κεφαλαιοποίησης για το 2023

Η υπέρμετρη αισιοδοξία που ξεχύθηκε ως χείμαρρος αγορών στις τραπεζικές μετοχές μετά και τα εκλογικά αποτελέσματα της πρώτης κάλπης ήταν κατά πολλούς σαν η αγορά να προσπαθούσε βεβιασμένα  να προεξοφλήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος από την αρπαγή της  επενδυτικής βαθμίδας.

Τώρα βλέπετε  είναι «ευκολάκι», στο «τσεπάκι» μας την έχουμε. Οπότε γιατί να μην αγοράσουμε τις τραπεζικές μετοχές στο +16% και στο +20% ξεπερνώντας όμως έτσι τα 19 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων συστημικών; Το θέμα είναι όμως ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία το «ταβάνι» για το 2023 βρίσκεται κάπου στα 20 δισ. ευρώ ή ένα +5% από τα τελευταία υψηλά επίπεδα τιμών ενώ φυσικά πάντα ελλοχεύει και το ενδεχόμενο ενός υγιούς pullback για χάρη της διαμόρφωσης μιας πιο στιβαρής διαγραμματικής εικόνας ανοδικής συνέχειας.

Ήδη πάντως η συνολική κεφαλαιοποίηση έχει απωλέσει  1,36  δισ. ευρώ από την  πρόσφατη κορυφή κλείνοντας –την ώρα που γραφόταν το άρθρο το πρωί της Πέμπτης– στα 17,66 δισ. ευρώ. Σημαντικό στοιχείο επίσης της όποιας ανοδικής υπερφόρτισης είναι και το γεγονός που φέρει τις τραπεζικές μετοχές να έχουν διανύσει από τον περασμένο Οκτώβριο έως και σήμερα ένα άλμα ανόδου που φτάνει από το +80% της Alpha Bank έως και το +180% της Πειραιώς. Πέρα όμως από το υπόλοιπο χώρο που μπορούν να διανύσουν ανοδικά οι τράπεζες πριν τη λήξη του 2023 καλό είναι να αναφερθεί ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά και δεν μας έρθει πάλι κάτι αναπάντεχο από την πίσω πόρτα των διεθνών αγορών τα ανοδικά επίπεδα για το 2024 θα τραβηχτούν πολύ υψηλότερα αφήνοντας έτσι και άλλο έδαφος στους μακροπρόθεσμους επενδυτές για να τρέξουν. Για αυτό ίσως και αρκετοί ξένοι επενδυτικοί οίκοι μπαίνουν με τέτοια φόρα το τελευταίο χρονικό διάστημα στις τραπεζικές μετοχικές αξίες. Έχουν αρχίσει όντως και βλέπουν πέρα από το 2024. Πάμε να δούμε τώρα τη διαγραμματική ανάλυση των τραπεζικών μετοχών δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο βραχυχρόνιο τοπίο που μπορεί να διαμορφωθεί στις επόμενες εβδομάδες.

Ξεκινάω με τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση Eurobank (ΕΥΡΩΒ), όπου φαίνεται στο διημερήσιο διάγραμμα τιμών να απελευθέρωσε με την ανοδική διάσπαση της μακροχρόνιας περιοχής αντίστασης των 1,50 ευρώ της αγοραστικές δυνάμεις σπρώχνοντας με βία τη μετοχή προς το επόμενο επίπεδο  των 1,75 με 1,70 ευρώ. Εκεί όμως δε μπόρεσε παρά τους μεγάλους όγκους συναλλαγών να ρίξει προσπέραση έχοντας έτσι ως επακόλουθο την αποτύπωση στα δύο διαδοχικά candlesticks μιας μεγάλης άνω σκιάς αναχαίτισης των αγοραστικών ριπών.

Τώρα μένει να δούμε τη συμπεριφορά της μετοχής πάνω στο επίπεδο των 1,50 ευρώ. Στο πιθανό θετικό σενάριο δημιουργίας μιας ισχυρής βάσης αγοραστών ανάμεσα στα 1,50 με 1,454 ευρώ θα καλλιεργήσει μια νέα ανοδική προσπάθεια κατάλυσης της περιοχής των 1,70 ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση που περάσει με στόμφο κάτω από τα 1,454 ευρώ θα προκληθεί  μια μερική αστάθεια από τους «γρήγορους» που έχουν εγκλωβιστεί πάνω από τα  1,56 ευρώ.

Στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) φαίνεται χαρακτηριστικά το εφέ της περασμένης Δευτέρας με τη τιμή της μετοχής να μη βρίσκει εμπόδιο μετά το ανοδικό χάσμα πάνω από την υπάρχουσα τοπική κορυφή των  5,528 ευρώ του περασμένου Φλεβάρη. Μάλιστα η αγοραστική δύναμη ήταν τέτοια που έφερε τη τιμή της μετοχής ακόμα και στο μακρινό προπύργιο των 6,30 ευρώ αντιπροσωπεύοντας έτσι μια κεφαλαιοποίηση άνω των 5,75 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια  η μετοχή υπέπεσε σε διαγραμματική άμπωτη τραβώντας τη τιμή χαμηλότερα των 6 ευρώ και προς το επίπεδο πιθανής στήριξης των 5,75 με 5,50 ευρώ. Είναι ένα επίπεδο που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα βραχυχρόνια πορεία της μετοχής. Έτσι λοιπόν ενώ η διατήρηση του επιπέδου θα τη θέσει εκ νέου σε τροχιά ανόδου άνω των 6 ευρώ η καθοδική διάλυσή της θα αποτυπώσει ένα αρνητικό σχηματισμό  “island” θέτοντας ως στόχο την επανεξέταση των 5,35 ευρώ.

Η μετοχή της Πειραιώς (ΠΕΙΡ) είναι η μόνη από τις τέσσερις που έχει παραμένει ακόμα και τώρα να φλερτάρει με τα υψηλά των 2,80 ευρώ δείχνοντας έτσι τη διάθεση να μην εγκαταλείψει εύκολα την προσπάθεια ανοδικής τμήσης και κατεύθυνσης προς την πολύ ισχυρή περιοχή αντίστασης των 3 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση σε αυτά τα επίπεδα τιμών πλησιάζει τα 3,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση όμως που η μετοχή δηλώσει αδυναμία ανοδικής δραπέτευσης πάνω από τα 2,80 ευρώ θα πρέπει να αναμένουμε ένα καθοδικό retracement προς τα 2,62 με 2,58 ευρώ.

Τέλος η Alpha Bank (ΑΛΦΑ) ναι μεν εκτοξεύτηκε πάνω από τον μέχρι πρότινος βραχνά αντίστασης των 1,23 ευρώ χτυπώντας τα 1,44 ευρώ αλλά παρόλα αυτά υπολείπεται αρκετά  σε σχέση με τα υψηλά που σημείωσε τον περασμένο  Φλεβάρη στα 1,5130 ευρώ. Μάλιστα στην πορεία των συνεδριάσεων κατέβηκε προς τα 1,35 ευρώ σχηματίζοντας έτσι στο διεβδομαδιαίο chart τιμών ένα πολύ ενδιαφέρον doji, «σπαθί» στη διάλεκτο των candlesticks που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης για να μας αποκαλύψει τις όποιες διαθέσεις του. Το πλέον σημαντικό εδώ για το στρατόπεδο των Bulls είναι να μη περάσει η τιμή της μετοχής κάτω από τα 1,30 ευρώ με μεγάλο όγκο συναλλαγών γιατί τότε θα αντικρίσει για ακόμα μια φορά τον προαναφερόμενο ως βραχνά των 1,23 ευρώ. Η μετοχή πάντως  έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες τρείς τραπεζικές αξίες.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

May 29, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin

Ευρωσύμβουλοι: Ο τεχνολογικός όμιλος που ετοιμάζει ισχυρό deal

admin

Fourlis Group: Έτοιμος να υλοποιήσει στο μέγιστο το αναπτυξιακό του πλάνο

admin

Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

admin

“Φθηνότερη” τράπεζα στην Ευρώπη η Alpha Bank

admin

Όταν οι ΑΕΕΑΠ πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας

admin

Πιθανό καμπανάκι το έντονο κατέβασμα της Wall Street

admin

Το πετρέλαιο ξυπνάει το πληθωριστικό φόβο

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Οι αγοραστές “κάτι” ετοιμάζουν

admin

Γενικός Δείκτης: Ψάχνοντας τον επόμενο χάρτη τάσης

admin

Εβροφάρμα: Με εκρηκτική άνοδο +78% στη κερδοφορία

admin