Image default
Οικονομία

Αύξηση 9,1% στον τζίρο του λιανεμπορίου στο 1ο τετράμηνο – Υποχώρησαν 3,5% οι όγκοι

Η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι πληθωριστική, με τους όγκους να υποχωρούν κατά 3,5%.

Την ανοδική του πορεία συνεχίζει το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, με βάση τα στοιχεία της NielsenIQ, καθώς στο πρώτο τετράμηνο του 2023 οι συνολικές πωλήσεις σε αξία αυξήθηκαν 9,1%.

Ωστόσο η ανάπτυξη αυτή εξακολουθεί να είναι πληθωριστική, με τους όγκους να υποχωρούν κατά 3,5%. Σε επίπεδο κατηγοριών, την ανάπτυξη αυτή οδηγούν τα τρόφιμα και ποτά, τόσο τα φρέσκα (+8,9%) όσο και τα τυποποιημένα (+9,3%), κυρίως λόγω της σημαντικής συνεισφοράς τους στο μέσο καλάθι του ελληνικού νοικοκυριού, σε σχέση με τις κατηγορίες του μη τροφίμου.

Μέσα σε αυτό το έντονα πληθωριστικό περιβάλλον, και με βάση πρόσφατα ευρήματα από έρευνες της NielsenIQ, οι Έλληνες καταναλωτές φαίνεται, στη συντριπτική τους πλειονότητα (97% των ερωτηθέντων), να έχουν ξεκάθαρα αντιληφθεί την αύξηση στις τιμές των προϊόντων, που πωλούνται μέσα από τα σούπερ μάρκετ. Προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν σε αυτό, δηλώνουν σε ποσοστό 68% ότι θα κόψουν τις περιττές δαπάνες και τις πολυτέλειες και θα αγοράζουν μόνο τα βασικά, ενώ ταυτόχρονα 1 στους 3 δηλώνει ότι θα επιλέγει πλέον φθηνότερες μάρκες.

Από τα στοιχεία πωλήσεων της NielsenIQ, καταγράφεται μείωση των πωλήσεων σε κατηγορίες δευτερευούσης σημασίας, όπως είναι για παράδειγμα τα στοματικά διαλύματα (-8,2%) ή τα προϊόντα φροντίδας για τα έπιπλα (-5,1%). Την ίδια στιγμή, το μερίδιο σε αξία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας συνεχίζει να κινείται σε ανοδική τροχιά, φτάνοντας σε σύνολο αγοράς στο ιστορικά υψηλό ποσοστό του 25%, με τους καταναλωτές να δηλώνουν ότι επιλέγουν τα Private Labels όχι μόνο για την σχετικά χαμηλή τους τιμή (58% των ερωτηθέντων), αλλά και γιατί είναι εξίσου ποιοτικά με τα επώνυμα, σε ποσοστό άνω του 75%.

Αναφορικά μα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σημειώνεται ότι ενώ μεσοσταθμικά έχουν αυξήσει την τιμή τους υπερδιπλάσια σε σχέση με τα επώνυμα προϊόντα, την ίδια στιγμή έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τους πωλούμενους όγκους τους, χωρίς να παρουσιάσουν απώλειες, γεγονός που αποδεικνύει την στροφή των καταναλωτών, σε πολλές περιπτώσεις, σε εναλλακτικές χαμηλού κόστους, που θα τους ελαχιστοποιήσουν το συνολικό “out of pocket”.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Διευρύνθηκε η «ψαλίδα» των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων

admin

Ελεγκτικό συνέδριο: Στα επίπεδα προ του 2012 οι συντάξεις των δικαστών

admin

«Σοκ» στη γερμανική βιομηχανία από τον ευρω-δασμό για το διοξείδιο του άνθρακα

admin

Χατζηδάκης: Μειώσαμε στο 13% τον ΦΠΑ αγροτικών μηχανημάτων – «Όπλο» για την αποκατάσταση της παραγωγής

admin

Ντάιμον (JP Morgan): Η Τεχνητή Νοημοσύνη «φέρνει» εβδομάδα 3½ εργάσιμων ημερών

fastpath

Χατζηδάκης: Δημοσιονομική σοβαρότητα και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου για να αντιμετωπιστούν τα δίδυμα ελλείμματα

fastpath

ΤτΕ: Διευρύνθηκε τον Αύγουστο το περιθώριο επιτοκίου νέων καταθέσεων και δανείων

fastpath

Εθνική σύνταξη στα 426 ευρώ – Ποιες άλλες παροχές επηρεάζονται

admin

Χατζηδάκης: Δημοσιονομική σοβαρότητα και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ενάντια στα δίδυμα ελλείμματα

fastpath

Μειώνεται ο ΦΠΑ για αγροτικά μηχανήματα και εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος

fastpath

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων: Στα 3,9% το επιτόκιο – Αντλήθηκαν 812,5 εκατ.

admin

Επαναπροκηρύσσεται το οδικό έργο «Ιωάννινα – Κακαβιά»

fastpath