Image default
Ευρώπη

Σαουδική Αραβία: Συνομιλίες για ένταξη στην τράπεζα των BRICS

Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank), η οποία ιδρύθηκε από την ομάδα των κρατών BRICS, ετοιμάζεται να διευρύνει τα μέλη της, απέναντι στη Δύση, με την προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας.

Η Τράπεζα-που ιδρύθηκε από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική (εξ ου και BRICS)- θα εξετάσει την αύξηση των μελών της γεωγραφικά, αλλά και βάσει του μεγέθους της εκάστοτε χώρας, δήλωσε η Ντίλμα Ρούσεφ, πρόεδρος της τράπεζας (και πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας), κατά την ετήσια συνάντησή της στη Σαγκάη την Τρίτη.

Η Σαουδική Αραβία είναι η τελευταία που συζητά την ένταξή της στην τράπεζα, ανέφεραν οι Financial Times, μια κίνηση που θα έδινε στην τράπεζα μεγαλύτερη οικονομική ισχύ. Η τράπεζα είχε ιδρυθεί το 2014 ως αντίβαρο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ιδιότητα του μέλους της τράπεζας είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε χώρα εντός των Ηνωμένων Εθνών. Το Μπαγκλαντές και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν μέλη το 2021, ενώ η Αίγυπτος εντάχθηκε τον Φεβρουάριο. Η Ουρουγουάη είναι υποψήφιο μέλος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της NDB.

Η Ρούσεφ δήλωσε ότι τα νέα μέλη θα συνεισφέρουν πόρους στην τράπεζα για να στηρίξουν τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της και να αυξήσουν την ικανότητά της να κινητοποιεί κεφάλαια.

«Ως πρώην πρόεδρος μιας αναπτυσσόμενης χώρας, γνωρίζω πόσο σημαντικές είναι οι πολυμερείς τράπεζες και πόσο μεγάλη πρόκληση είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης ή η άντληση κεφαλαίων στην κλίμακα που απαιτείται για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων στις χώρες μας», δήλωσε η ίδια.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει περισσότερα έργα σε τοπικά νομίσματα, προκειμένου να ενισχύσει τις εγχώριες αγορές και να προστατεύσει τους δανειολήπτες της από τον κίνδυνο των συναλλαγματικών διακυμάνσεων. Τα μέλη έχουν νομίσματα που δεν είναι πλήρως μετατρέψιμα, είπε, και οι οικονομίες του παγκόσμιου Νότου υποφέρουν από τις επιπτώσεις των ξαφνικών διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες.

- -

Σχετικα αρθρα

Hall of Shame : Οι απατεώνες της λίστας του Forbes

admin

Η πόλη που έχει περισσότερες κλίνες Airbnb από κατοίκους

admin

Χάπι αδυνατίσματος Pfizer: Τέλος στην δοκιμή του – Είχε υψηλά ποσοστά παρενεργειών

admin

Γερμανία: Επιστροφή στο φρένο χρέους το 2024

admin

Δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προβλέπει ο γ.γ. του ΕΛΚ

admin

Συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την οδηγία Anti-SLAPP

admin

Γαλλία: Οι αξιωματούχοι υποχρεώνονται να αλλάξουν εφαρμογές μηνυμάτων

admin

Στην Ισπανία το νέο κέντρο κυβερνοασφάλειας της Google

admin

ΗΠΑ: Το πιάτο των McDonald’s που «έχει λόγο» στις προεδρικές εκλογές του 2024

admin

Ryanair: Εντοπίστηκαν ανταλλακτικά κινητήρων με πλαστά έγγραφα

admin

Goldman Sachs: Νωρίτερα από όλους θα μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

admin

Με οδηγό την Κίνα χαράσσουν πορεία οι αναδυόμενες οικονομίες

admin